• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Chinese Coding - Decoding

Directions (Qs. 1 - 5): Read the following information carefully and answer the questions given below

In a certain code language,

“nice people come first” is coded as “uhb nam kuj pol”

“come last place first” is coded as “nag uhb tum kuj”

“find nice perfect place” is coded as “xav red nam tun”

“come people sea perfect” is coded as “tub kuj red pol”

 

1. How "find" is coded in the given language?

A) tun     B) red     C) xav     D) nam     E) Can't be determined

Ans: C

 

2. What is the code for "last people"?

A) kuj nag    B) tun nag     C) nag pol     D) pol uhb    E) Can't be determined

Ans: C

 

3. How "sea" is coded?

A) nag     B) uhb     C) pol     D) tub     E) None of these

Ans: D

 

4. If "sea ........" is coded as "tub uhb" then which of the following words should fill the blank?

A) first     B) come     C) nice     D) place        E) Either B or C

Ans: A

 

5. How "come nice" will be coded in the language?

A) tun koj     B) kuj uhb    C) Can't be determined    D) nam tub      E) kuj nam

Ans: E

Explanation:

“nice people come first” is coded as “uhb nam kuj pol” — (1)

“come last place first” is coded as “nag uhb tum kuj” — (2)

“find nice perfect place” is coded as “xav red nam tun” — (3)

“come people sea perfect” is coded as “tub kuj red pol” — (4)

From (1), (2) and (4), we get:

Come - kuj — (5)

From (1), (2) and (5), we get:

First - uhb — (6)

From (1) and (3), we get:

Nice - nam — (7)

From (1), (4) and (5), we get:

People - pol — (8)

From (1) and (3), we get:

Place - tun — (9)

From (2), (5), (6) and (9), we get:

last - nag — (10)

From (3) and (4), we get:

Perfect - red — (11)

From (3), (7), (9) and (11), we get:

Find - xav — (12)

From (4), (5), (8) and (11), we get:

Sea - tub — (13)

Key: 1-C    2-C     3-D     4-A     5-E

 

Directions (Qs. 6 - 10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language,

“Roll over small things” is written as “gb hp us dm”

“Make easy over turn” is written as “av us ho ek”

“Easy roll wish house” is written as “lt ek hp nr”

“Wish mine turn things” is written as “gb ir ho lt”

 

6. Which of the following is the code for “easy roll things” in the given code language?

A) us ek ir    B) lt hp ho     C) hp gb ek     D) gb ho lt     E) None of these

Ans: C

 

7. What does the code “av” stand for in the given code language?

A) make      B) wish     C) over     D) mine     E) Can’t be determined

Ans: A

 

8. Which of the following is the code for “make house” in the given code language?

A) lt us      B) av nr      C) ho nr      D) us av      E) None of these

Ans: B

 

9. What does the code “ir nr” stand for in the given code language? 

A) wish roll     B) easy house      C) mine house     D) make easy    E) Can’t be determined

Ans: C

 

10. What does the code “dm” stand for in the given code language?

A) easy     B) roll      C) things     D) small     E) Can’t be determined

Ans: D

 

Explanation:

‘Roll over small things’ → ‘gb hp us dm’ .....(i)

“Make easy over turn” → “av us ho ek” .....(ii)

“Easy roll wish house” → “lt ek hp nr” .....(iii)

“Wish mine turn things” → ir gb ho lt .....(iv)

From the equations (i) and (ii), we get: Over → us ..... (v)

From the equations (i), and (iii), we get: Roll → hp.....(vi)

From the equations (i) and (iv), we get: Things → gb .....(vii)

From the equations (i), (v), (vi) and (vii), we get: Small → dm .....(viii)

From the equations (ii) and (iii), we get: Easy → ek.....(ix)

From the equations (ii) and (iv), we get: Turn → ho .....(x)

From the equations (ii), (v), (ix) and (x), we get: Make → av .....(xi)

From the equations (iii) and (iv), we get: Wish → lt .....(xii)

From the equations (iii), (vi), (ix) and (xii), we get: House → nr .....(xiii)

From the equations (iv) (vii), (x) and (xii), we get: Mine → ir .....(xiv)

Key: 6-C    7-A     8-B    9-C    10-D

 

Directions (Qs. 11 - 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language

‘that is for everyone’ is written as ‘ra tr ts tp’ ‘for all people possible’ is written as ‘nm ew tr sq’

‘everyone mean all good’ is written as ‘uy nm to rx’

‘people that is possible’ is written as ‘ra ew ts sq’

 

11. What is the code for “Everyone” according to the given code language?

A) sq        B) nm     C) tr         D) tp      E) Cannot be determined

Ans: D

 

12. For which word the code ‘nm’ stands according to the given code language?

A) good      B) all      C) for      D) everyone      E) people

Ans: B

 

13. For what sentence does the code ‘rx ra uy ts’ stand according to the given code language?

A) ‘mean that is good’     B) ‘everyone mean possible good’     C) ‘all mean everyone that’

D) ‘good that is everyone’         E) ‘all everyone good for’

Ans: A

 

14. Code for ‘people that is my’ is written as ‘ts xw ra sq’. Find the code for ‘possible’.

A) xw      B) ew       C) uy       D) cannot be determined          E) tr

Ans: B

 

15. What could be the best possible code for ‘mean that is how’ according to the given code language?

A) ‘ra ts uy mp’      B) ‘ra ts rx ew’     C) ‘ra nm uy ts’   

D) ‘ra ts tp rx’       E) More than one option is correct.

Ans: A

 

Explanation: From first and second codes, only ‘for’ is common and code for it is common in both is ‘tr’

Thus, for = tr

From third and second codes, only ‘all’ is common and code for it is common in both is 'nm'

Thus, all = nm From first and third codes, only ‘everyone’ is common and code for it is common in both is ‘tp’

Thus, everyone = tp

Now, we write the three codes without those which we have found.

‘that is’ is written as ‘ra ts’

‘people possible’ is written as ‘ew sq’

‘mean good’ is written as ‘uy rx’

In fourth codes, ‘that is’ must have the code ‘ra ts’, and ‘people possible’ must have code ‘ew sq’. We cannot find more than this.

Key: 11-D     12-B     13-A     14-B      15-A

Posted Date : 23-09-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌