• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ALPHANUMERIC SERIES

Directions (Qs. 1 - 5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A 6 P Q @ 2 R 9 S & T 7 V # 4 W X ^ 3 P 8 $ K L R 1 % M Z © 5 Q Y £ W C € 4 L V ¥ P 8 K

 

1. If all the letters are immediately followed by a digit are dropped then, which of the following element is fifteenth from the left of sixth from right end?
A) L    B) $    C) 8    D) K    E) 3

Sol: 6 P Q @ 2 9 S & 7 V # 4 W X ^ 3 8 $ K L
1 % M Z © 5 Q Y £ W C € 4 L V ¥ 8 K

Ans: E

 

2. How many such numbers are there in above arrangement each of which is immediately followed by symbol and immediately preceded by letter?
A) Two    B) One    C) Five
D) Three    E) Four

Sol: A 6 P Q @ 2 R 9 S & T 7 V # 4 W X ^ 3 P
8 $ K L R 1 % M Z © 5 Q Y £ W C € 4 L V
¥ P 8 K

Ans: A

 

3. What is the sum of the numbers which is neither adjacent to symbol nor number?
A) 32    B) 35   C) 29    D) 31    E) 30

Sol: A 6 P Q @ 2 R 9 S & T 7 V # 4 W X ^ 3 P
8 $ K L R 1 % M Z © 5 Q Y £ W C € 4 L V
¥ P 8 K
6 + 9 + 7 + 8 = 30

Ans: E

 

4. If all the symbols are dropped then, which of the following element is 8th to the left of R?
A) 9    B) T    C) 4    D) 7    E) S

Sol: A 6 P Q 2 R 9 S T 7 V 4 W X 3 P 8 K L R
1 M Z 5 Q Y W C 4 L V P 8 K
Ans: C

 

5. What will come in the place of the question mark?
P29, &V4, XP$, L%Z, ?
A) 5£€    B) 5£C    C) 5YC    D) 5W€    E) 5QW
Sol: A 6 P Q @ 2 R 9 S & T 7 V # 4 W X ^ 3 P
8 $ K L R 1 % M Z © 5 Q Y £ W C € 4 L V
¥ P 8 K
Ans: B

 

6. How many such pairs of letters are there in the word “RACEHORSE”, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
A) Two    B) Three    C) One
D) Four    E) None of these
Sol: R A C E H O R S E
Ans: C

 

7. If in the number 2736853619 positions of the first and second digits are interchanged, positions of the third and fourth digits are interchanged and so on till the positions of ninth and tenth digits are interchanged then find the sum of third and sixth number from the right end of the series?
A) 8    B) 6    C) 9    D) 7    E) 10
Sol: Given number: 2736853619
After interchanging: 7263586391
Sum of 3rd and 6th number from right end:
3 + 5 = 8

Ans: A

 

Directions (Qs. 8 - 12): Study the following information carefully and answer the given questions.
2358  3526  6639  4962  1972

 

8. If in the given numbers all the odd digits are decreased by one and all the even digits are increased by one, then how many numbers will have only two prime numbers after replacement?
A) One    B) Two    C) Three    D) Four    E) Five
Sol: 3249 2437 7728 5873 0863

Ans: B

 

9. Each of the following given digits are arranged in increasing order within the number, then what is sum of unit digit and tenth digit of the lowest number after rearrangement?
2358  2356  3669  2469  1279
A) 16    B) 1    C) 14    D) 12    E) 15
Sol: Lowest number is 1279 = 9 + 7 = 16

Ans: A

 

10. Each of the given digits are arranged in descending order within the number, sum of first digit and last digit of the highest number after rearrangement?
8532  6532  9663  9642  9721
A) 10   B) 12    C) 18    D) 11    E) 13

Sol: The highest number after rearrangement is
9721 = 9 + 1 = 10

Ans: A

 

11. If in all the numbers 1st digit and 3rd digit are interchanged, 2nd and 4th digits are interchanged then what is the sum of the all the digits of the 2nd highest number after replacement?
5823  2635  3966  6249  7219
A) 19    B) 21    C) 25    D) 33   E) 27

Sol: 6249 = 6 + 2 + 4 + 9 = 21 (After interchance
sum of 4962 is the second highest number)

Ans: B 

 

12. If all the numbers are arranged in increasing order, then what is the 2nd digit of 3rd number from the left end? 

3526  6639  1972  4962  2358
A) 9    B) 2    C) 5    D) 3    E) 7

Sol: Increasing order: 1972 2358 3526 4962 6639

Ans: C

 

13. How many such pairs of letters are there in the word “COMPETITIVE”, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
A) 4    B) 5    C) 3    D) More than 6    E) 6

Sol: C O M P E T I T I V E

Ans: D

 

Directions (Qs. 14 - 16): Study the following information and answer the questions:
DON  ARM  FAX  RJT  LUD

 

14. If the first and third letter of each word is interchanged, then all the words are arranged in alphabetical order from the left then which of the following is the fourth word from the left end?
A) LUD    B) ARM    C) TJR
D) NOD    E) FAX

Sol: NOD MRA XAF TJR DUL
DUL MAR NOD TJR XAF

Ans: C

 

15. If the first letter of all the words is changed to its next letter (succeeding) of the English alphabetical series, then how many words will have more than one vowel? (Same or different vowel)
A) One   B) Two    C) Three
D) Four    E) None

Sol: DON ARM FAX RJT LUD
EON BRM GAX SJT MUD
Ans: A

 

16. If all the letters in each of the words are arranged alphabetically (within the word), how many words will remain unchanged?
A) Three    B) Two    C) One
D) None    E) None of these

Sol: DNO AMR AFX JRT DLU

And: D

 

Directions (Qs. 17 - 19): Study the following arrangement and answer questions given:
8 F G % 3 A G L 2 ^ I & A R 3 D 7 $ 9 O #
C E 8 Z I % R M 4 U * N + W / K T > 5

 

17. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a vowel?
A) One B) Two C) Three
D) More Than Three E) None

Sol: 8 F G % 3 A G L 2 ^ I & A R 3 D 7 $ 9 O
# C E 8 Z I % R M 4 U * N + W / K T > 5

Ans: B

 

18. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
A) Two    B) Three
C) More Than Three    D) One
E) None of The

Sol: 8 F G % 3 A G L 2 ^ I & A R 3 D 7 $ 9 O
# C E 8 Z I % R M 4 U * N + W / K T > 5

Ans: A

 

19. Which of the following is the 6th to the right of the 20th from the right end of the above arrangement?

A) R    B) Z    C) %    D) 8    E) I

Sol: 8 F G % 3 A G L 2 ^ I & A R 3 D 7 $ 9 O
# C E 8 Z I % R M 4 U * N + W / K T > 5

Ans: C

 

Directions (Qs. 20 - 23): Study the following arrangement of numbers, symbols and letters carefully, follow the instructions and answer the questions.
A P Z @ 3 6 8 B * 7 A Z © 6 U C $ Y O N 4
D K I 2 Q E < μ F R L 9 S G V A / ? R ^ 

 

20. How many symbols are there in the given arrangement preceded by vowels and followed by neither number nor alphabet?
A) One    B) Two    C) Three
D) More Than Three    E) None

Sol: A P Z @ 3 6 8 B * 7 A Z © 6 U C $ Y O N
4 D K I 2 Q E < m F R L 9 S G V A / ? R ^

Ans: B

 

21. If all vowels are deleted then find the element
15th to the right of 3rd from left end?
A) D    B) K    C) 2    D) 4    E) N
Sol: P Z @ 3 6 8 B * 7 Z © 6 C $ Y N 4 D K 2
Q < μ F R L 9 S G V / ? R ^
Ans: A

 

22. What should come in the place of ? arrangement in the following series based on above arrangement?
A@3 BAZ ? D2Q
A) UYO    B) U©C    C) U$Y
D) $UC    E) None of these
Sol: A P Z @ 3 6 8 B * 7 A Z © 6 U C $ Y O N
4 D K I 2 Q E < μ F R L 9 S G V A / ? R ^
Ans: A

 

23. Find the sum of odd numbers between @ to F.
A) 10    B) 15    C) 20    D) 13    E) None of these
Sol: A P Z @ 3 6 8 B * 7 A Z © 6 U C $ Y O N
4 D K I 2 Q E < μ F R L 9 S G V A / ? R ^
3 + 7 = 10
Ans: A

 

Directions (Qs. 24 - 28): Study the following information carefully and answer the questions given below.
457  853  627  564  738

 

24. If the positions of first and second digits of each number are interchanged, then what is the sum of second and third digits of fourth lowest number?

A) 8    B) 7    C) 13    D) 9    E) 11

Sol: 547 583 267 654 378
fourth lowest number is 583
sum of second and third digits of fourth lowest number is = 8 + 3 = 11

Ans: E

 

25. What is the product of second digit of third highest number and third digit of third lowest number?

A) 14    B) 18    C) 24    D) 35    E) 15

Sol: 457 853 627 564 738
In the above sequence third highest number
and third lowest number is 627 Product of second and third digit is
= 2 × 7 = 14

Ans: A

 

26. If 1 is subtracted from the first digit of every odd number and 2 is added to second digit of every even number, then how many numbers thus formed will a digit not appear twice?
A) 2    B) 1    C) 4
D) 3    E) None of these

Sol: 357 753 527 584 758
In all the numbers, no digit appeared twice.

Ans: 3

 

27. If all the digits of the numbers are arranged in an ascending order within the number, then what is the product of second highest number?
A) 84    B) 140    C) 120
D) 168    E) 134

Sol: 457 358 267 456 378
The second highest number is 456 the product of second highest number
= 4 × 5 × 6 = 120

Ans: C

 

28. When all the digits in each number is multiplied with each other, the product of which of these numbers shall be the greatest?

A) 457    B) 853    C) 627    D) 564    E) 738

Sol: 457 = 4 × 5 × 7 = 140
853 = 8 × 5 × 3 = 120
627 = 6 × 2 × 7 = 84
564 = 5 × 6 × 4 = 120
738 = 7 ´ 3 ´ 8 = 168
Product of all the digits of 738 will be the highest. 

Ans: E

Posted Date : 02-09-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌