• facebook
  • whatsapp
  • telegram

CODING - DECODING

Model Questions

 

1. In a certain code language “HIMALAYA” is coded as “AYALAMIH” and in the same way “ANCIENT” is coded as “TNEICNA”, then what will be the code for “HARMONY”?
1) YNOMARH            2) YNOMRAH
3) YNMORAH              4) YONMARH
5) YNRAMOH

Explanation:
‘HIMALAYA’ code as ‘AYALAMIH’
‘ANCIENT’ code as ‘TNEICNA’
‘HARMONY’ code as ‘YNOMRAH’

All the letters in the given words are written in reverse order.

Ans: 2

 

2. In a certain code language “TALKATIVE” is coded as “AKTVTLAIE” and in the same way “RETICENT” is coded as “EIETRTCN”, then what will be the code for “LACONIC”?

1) AOICLNC               2) AIOLCNC                   3) LCNCAOI    4) AOILCNC             5) None of these

Explanation:

In the word, first arranged even places letters and next odd place letters should be arranged.

Ans: 4

 

3. In a certain code language “SURPRISE” is coded as “EIUPRRSS” and in the same way “ATTENDANCE” is coded as “AAEECDNNTT”, then what will be the code for “FAITHFULNESS”?

1) AEIUFFHNLSST                  2) AEIUFFHLNSST
3) AEUIFFHLNSST                   4) AEIUFFHNLSTS
5) AEIFUFHNLSST

Explanation:

First we have to write the vowels in alphabetical order and then consonants should be written in alphabetical order.

Ans: 2

 

4. In a certain code language “POLEMICAL” is coded as “QPMFNJDBM” and in the same way “ENTICING” is coded as “FOUJDJOH”, then what will be the code for “DERIDE”?

1) EFSKEF                        2) EFSJEF
3) EGSKEF                      4) EFSJFG                5) EFSKFF

Explanation:

Ans: 2

 

5. In a certain code language “AGENCY” is coded as “DHZXDM” and in the same way “BEAUTY” is coded as “ZFAXUT”, then which of the following words is coded as “CASTLE”?

1) RBDDMS                   2) RBBDMS                        3) RBBMDS                  4) TBDEMS                5) RBBMSD

Explanation:

Ans: 2

 

6. In a certain code language “MEDICINE” is coded as “NMIIEEDC” and in the same way “IMITATION” is coded as “TTONMIIIA”, then what will be the code for “PARADIGM”?

1) RPMIGDAA                              2) RPMIDGAA
3) RPMIGADA                             4) RMPIGDDA
5) MRPIGDAA

Explanation:  MEDICINE ~ NMIIEEDC
                        IMITATION ~ TTONMIIIA
                        PARADIGM ~ RPMIGDAA

Letters in the word arrange in reverse alphabetical order

Ans: 1

 

7. In a certain code language “FLUENT” is coded as “UOFVMG” and in the same way “BELIEF” is coded as “YVORVU”, then which of the following words is coded as “WLXGIRMV”?

1) DOCTIRNE                   2) DOCITRNE
3) DOCITNRE                    4) DOCTRINE
5) DOCTRNEI

Explanation:
Ans: 4

 

8. In a certain code language “GUN” is coded as “TTHFAM” and in the same way “MAN” is coded as “ZNNZAM”, then what will be the code for “DOG”?

1) WQBLTT                2) QWLBTT                3) TTBLWQ                  4) WQLBTT              5) QWBLTT

Explanation:

   Each letters in the word coded as two letters, first letter is correspondence letter and second letter in opposite letter.

Ans: 5

 

9. In a certain code language “FAMOUS” is coded as “GYPKZM” and in the same way “DESIGN” is coded as “ECVELH”, then what will be the code for “EDITOR”?

1) FBLPSL                 2) FBKPTL                 3) FBLQTL                   4) FBLPTL                5) FCLQTL

Explanation:

Ans: 4 

 

10. If blue is called white, white is called pink, pink is called black, black is called green then what is the colour of dark?

1) white          2) blue                3) red                4) yellow             5) green

Explanation: We know that, the colour of dark is black and given that black is called green. So colour of dark is green in this language.

Ans: 5

 

11. If bag means cap, cap means shoe, shoe means gloves, gloves means mask, then what do we wear to our hands?

1) Bag               2) Gloves               3) Cap                4) Shoe            5) Mask

Explanation: We know that we wear "gloves" to our hands, in this language gloves means "shoe".

Ans: 4

 

12. The value of the word “ABRUPT” is coded with “84” and in the same way “EXPORTS” is coded with “124”, then what will be the code for “COUNTRY”?

1) 123               2) 118              3) 115               4) 136         5) 112

Explanation:

Logic: (Sum of place values of letters) + (No. of letters in the word)

Ans: 1

 

13. The value of the word “BIG” is coded with “126” and in the same way “DOT” is coded with “1200”, then what will be the code for “GAS”?

1) 133           2) 135             3) 134              4) 126    5) 153

Explanation: 

Logic: Product of place values of letters in the word.

 Ans: 1

 

14. The value of the word “ANT” is coded with “26”, value of the word “BANK” is coded with “17”, value of the word “EQUITY” is coded with “215” and value of the word “FATHER” is coded with “37”. What will be the value for “DETROIT”?

1) 45              2) 50             3) 55             4) 42        5) 48

Explanation:

Logic: If word starts with vowel
(no.of letters)3 − 1
If word starts with consonant
(no.of letters)2 + 1

Ans: 2

Directions(Qs.15 - 19): For the words given in column I, the codes are given in column II. Answer the following questions, by finding the codes for the letters from the words and their given in the columns. 

 

15. Find the code for “WILD”?

1) ersn    2) rent    3) esrt    4) stry    5) terk

 

16. Find the code for “MAID VOTE”?

1) ekye lrnc       2) kylr gsnb      3) yekl bgnc 4) tkey bgnc     5) Cannot be determined

 

17. Which can be the code for “COWER”?

1) hlbrn  2) nkzcr 3) tgsyl 4) behlc 5) rhlnc

 

18. Which may be coded as “kbyz”?

1) EXAM             2) MAPS            3) VOID                4) DITE           5) WICK

 

19. Which of the following combination is definitely false?

1) TOY-gmc               2) MOVE-nybc                  3) DONE-ntcj                4) LACK-sltk           5) TOOL-cscg
 

Explanation:
 

15-3; Code for "WILD" is "esrt"

16-4; Code for "MAID VOTE" is  "tkey  bgnc"  

17-5; Code for "COWER" can be "rhlnc"

18-1; "kbyz" can be coded as "EXAM"

19-4; LACK - sltk is definitely false    

Posted Date : 16-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌