• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Time and Distance

1. A car covers a certain distance. The average speed of the car for the first half is 80 km/hr and the average speed for the next half is 120 km/hr. what is the average speed of the car for the entire distance?
Ans: 96 kmph      

 

2. A man covers 220 km in 8 hours and another 300 km at an average speed of 60 kmph. Find the average speed of the man for the total distance.
Ans: 40 kmph 

 

3. Two trains 125 m and 95 m long are running in opposite directions with speeds of 40 kmph and 32 kmph respectively. In what time will they completely clear each other from the moment they meet?
Ans: 11 sec

 

4. Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed of the trains are 45 km/hr and 40 km/hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be (SSC-CGL 2016)
Ans: 3.75 km         

 

5. Two cars start from A and B respectively and moves in opposite directions towards B and A at average speeds 44 kmph and 40 kmph respectively. After what time will they be 294 km apart? 
Ans: 3.5 hours 

 

6. The time for a train of length 110 meters running at the speed of 72 km/hr to cross a bridge of length 132 meters is (SSC-CGL 2016)
Ans: 12.1 sec 

 

7. The distance between two stations A and B is 428 km. A train starts from station A at 6 am and moves towards station B at an average speed of 48 kmph. Another train starts from station B at 6.20 am and moves towards station A at an average speed of 55 kmph. At what time will the trains meet? (SSC-CGL 2019)
Ans:10.20 am    

 

8. The distance between two stations A and B is 575 km. A train starts from station A at 3 pm and moves towards station B at an average speed of 50 kmph. Another train starts from station B at 3.30 pm and moves towards station A at an average speed of 60 kmph. How far from station A will the trains meet?  (SSC-CGL 2019)
Ans: 275 km 

 

9. A thief steals a car at 2 pm and runs away at a speed of 60 kmph. The theft was noticed at 3pm and the policeman started chasing in another car at a speed of 75 kmph. At what time can the police man catch the thief?
Ans: 7 pm

 

10. Two cars A and B leave Delhi at 8.30 am and at 9 am for Shimla respectively. They travel at the speeds of 40 kmph and 50 kmph respectively. How many kilometres away from Delhi will the two cars be together? (SSC-CGL 2019) 
Ans: 100 km 

 

11. A boat covers 78 km down stream or 30 km upstream in the same time. If the speed of the current is 4 kmph, what is the speed of the boat?
Ans: 9 kmph 

 

12. In a stream running at 3 kmph, a motor boat goes 12 km upstream and back to the starting point in 60 min. find the speed of the motor boat in still water (in kmph) (SSC-CGL 2019)
Ans: 

 

13. A 150 m long train running at 36 kmph speed crosses a bridge in 27 sec. Find the length of the bridge.

Ans:120 m           

 

14. Two trains 125 m and 95 m long are running in opposite directions with speeds of 40 kmph and 32 kmph respectively. In what time will they completely clear each other from the moment they meet?
Ans: 11 sec         

 

15. A train crosses a bridge of length 290 metres in 27 seconds. Find the length of the train if it runs at 90 kmph speed.
Ans: 385 m         

 

16. A boat covers 162 km upstream in 6 hours. If the speed of the current of the stream is 3 kmph, find the speed of the boat.
Ans: 30 kmph       

 

17. In what time, a 178 m long train running at 108 kmph speed, overtakes a 247 m long train running at 36 kmph rate?
Ans: 21.25 sec       

 

18. If a car travels at 5/8 th of its original speed, it takes 12 minutes more time to cover a certain distance. Find the actual time it takes to cover that distance?
Ans: 20 min         

 

19. A train crosses a bridge of length 800 m in 100 seconds and a platform of length of 400 m in 60 seconds. Find the length of the train.
Ans: 200 m        

 

20. Speed of a boat is 8 kmph. It goes to a distance from A to B upstream and comes back from B to A downstream in 24 hours. If the speed of the current is 2 kmph, find the distance between A and B.
Ans: 90 km          

 

21. A man goes from his house to office in a car. If his speed is 60 kmph, he reaches his office 3 minutes late however if his speed is 80 kmph he is early by 5 minutes. Find the distance between his house and office.
Ans: 32 km        

 

22. A man covers 220 km in 8 hours and another 300 km at an average speed of 60 kmph. Find the average speed of the man for the total distance.
Ans: 40 kmph       

 

23. A train running at a speed of 65 kmph passes a man, who is sitting in another train running at 38 kmph in the same direction in 16 seconds. Find the length of the faster train.
Ans: 120 m           

 

24. A runs 200 metres in 40 seconds and B runs the same distance in 50 seconds. By what distance will A beat B in a race of 100 metres?
Ans:  20 m

 

25. A boat covers 60 km distance downstream or 36 km distance upstream in the same time. If the speed of the current is 3 kmph, find the speed of the boat.
Ans:12 kmph          

 

26. A man covers a distance of 270 km at 90 km/hr and next 270 km at 60 km/hr. What is his average speed for his whole journey of 540 km?
Ans: 72 kmph        

 

Posted Date : 28-01-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌