• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Geometry

Importance:

It is considered as the most important topic for SSC Exams.

You can find at least 10 questions in SSC CGL/ CHSL Tier-2 and 3-4 questions in Tier-1 from Geometry itself.

 

Some Important Properties and Formulae: 

 

Model Questions

1. The sides of a triangle are 13 cm, 84 cm, 85 cm, what is the radius of the circle circumscribing the triangle?
A) 40.5 cm       B) 42.5 cm

C) 30.5 cm       D) 44 cm

 

2. The sides AB and AC of DABC are produced to P and Q respectively. The bisectors of ÐCBP and ÐBCQ meet at R. If the measure of ÐA = 64° then what is the measure of DBRC?
A) 60°          B) 64°          C) 32°        D) 58°

 

3. In DABC, AB = 10 cm, AC = 13 cm and BC = 46 cm. If AD is the angle bisector of DBAC, where D is a point on BC, then BD is equal to:
A) 20 cm         B) 10 cm        C) 16 cm         D) 23 cm

 

4. If each interior angle of a regular polygon is 144°, then what is the sum of the number of its diagonals and no. of its sides?

A) 16            B) 50          C) 30         D) 45

 

5. PQRS is a cyclic quadrilateral in which PQ = 20 cm, QR = 18 cm and SR = 12 cm. If PR bisects QS, what is the length of PS?

A) 40 cm            B) 60 cm          C) 30 cm           D) 45 cm

 

6. In Quadrilateral ABCD, the bisectors of ÐA and ÐB meet at O and ÐAOB = 73°, DC + DD is equal to....

A) 146°          B) 145°             C) 90°             D) 36°

 

7. A circle is inscribed in DABC, touching AB, BC and AC at the points P, Q, R respectively. If AB − BC = 5 cm, AB − AC = 3 cm and the perimeter of DABC = 20 cm, then PB + AR is equal to:

 

8. In DABC, D and E are the points on the sides AB and BC respectively, such that DE || AC. If AD : DB = 6 : 5, then what is the ratio of the area of DBDE to that of trapezium ADEC?

A) 25 : 96           B) 25 : 121         C) 40 : 53        D) 5 : 6

 

9. If DABC, ÐA = 74°. If I is the incentre of the triangle, then the measure of DBIC is....

A) 145°         B) 74°        C) 148°          D) 127°

 

10. In a trapezium ABCD, AB || CD, AB = 14 cm and CD = 8 cm. What is the length of the line segment joining the midpoints of its diagonals?
A) 9 cm       B) 11 cm       C) 3 cm      D) 6 cm

 

Key 

1-B   2-D   3-A   4-D   5-C   6-A   7-B   8-A   9-D   10-C

 

Explanations

1. 13 cm, 84 cm, 85 cm is a Pythagoras triplet.
So, Circum radius in a right angled triangle

 

2. 

 

3.


4.
5.

6.

7.

8.

 

9.

 

10.


 

Posted Date : 04-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌