• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ODD MAN OUT/ Classification

Classification means to assort the items of a given group on the basis of a certain common quality they possess and then spot the stranger or odd one out.

Model Questions

Directions (Q. 1-5): Choose the word which is least like the other words in the group.

1.   a) Lion    b) Tiger    c) Leopard    d) Cow
Sol: All except Cow, are wild Animals.
                                                             Ans: d

2.   a) July    b) August   c) December    d) April
Sol: All except April are months having 31 days. While April has 30 days.
                                                                                                Ans: d

3.    a) Steel     b) Iron     c) Zinc    d) Copper
Sol: All Except Steel are metals, while steel is an alloy.
                                                                         Ans: a

4.    a) Potato    b) Tomato    c) Carrot     d) Turmeric
Sol: All Except tomatoes grow underground.
                                                                      Ans: b

5.    a) Spain     b) England    c) North Korea     d) Italy
Sol: All except North Korea are European countries, while North Korea is an Asian Country.
                                                                                       Ans: c

Directions (Q. 6-10): Choose the odd pair of the words.

6. a) Blacksmith : Anvil b) Carpenter : Saw    c) Sculptor : Chisel     d) Box : Pencils
Sol: Except d, In all other options second is the tool used by the first.
                                                                                        Ans: d

7.   a) Hungary : Budapest    b) Spain : Madrid   c) Indonesia : Maldives    d) Japan : Tokyo
Sol: Except c, In all other pairs, second is the  capital city of the country denoted by first.
                                                                                                       Ans: c

8.  a) Ornithology : Birds  b) Botany : Plants  c) Entomology : Insects d) Mycology : Algae
Sol: Except d, in all other pairs, first is the study of second.
                                                                                                            Ans: d

9. a) Easy : Difficult    b) Active : Indolent    c) Brave : Coward     d) Sad : Gloomy
Sol: Except d, in all other pairs, the two words are antonyms of each other. 
                                                                                                       Ans: d

10.   a) Lion : Cub    b) Cow : Calf   c) Insect : Larva    d) Fox : Vixen
Sol: Except d, in all other pairs, second is the young one of the first.
                                                                                          Ans: d

Directions (Q. 11-15): Choose the number which is different from others in the group

11.   a) 13               b) 71             c) 17                 d) 49
Sol: Except 49, all others are prime numbers.
                                                                   Ans: d

12.   a) 125        b) 729        c) 81       d) 1331
Sol: Except 81, all others are cube numbers.
                                                                 Ans: c

13.   a) 324        b) 603           c) 416           d) 711
Sol: Except 416, the sum of digits of all others is 9, while for 416 the sum is 11.
                                                                       Ans: c

14.      a) 31        b) 63         c) 1023      d) 128
Sol: Except (d), all other numbers can be expressed as a power of 2 minus one.
25 - 1 = 31; 26 - 1 = 63;
210 - 1 =1023; 27 =128.                                       Ans: d

15.   a) 761         b) 1035         c) 756           d) 1089
Sol: 761 is the only Prime number in the group.
                                                                              Ans: a

Directions - (Q.16-19): Choose the odd number pair/group in each of the following questions.

16.   a) 240-40     b)140-45    c) 80-25    d)95-30

PREVIOUS QUESTIONS

The following questions are compiled from the various shifts of SSC CGL 2020 exam

1. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different.
    a) FBXT     b) TPLH     c) CYUQ       d) NJFA

3. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different.
    a) TVYB      b) HJMP      c) LNQJ     d) BDGT
    Sol: In options (a), (c), (d),First letter + 2 = Second letter;Second letter + 3 = Third letter, Third letter opposite = Fourth letter But, in option (b), P is not the opposite letter of M.
                                                                                                              Ans: b

4. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
    a) 12 : 432          b) 7 : 147         c) 13 : 506            d) 8 : 192
    Sol: Only in Option (c), second number is not divisible by the first number.
                                                                                                 Ans: c

5. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
    a) Advance     b) Growth       c) Deteriorate       d) Headway
    Sol: Except (c), all others have the same meaning.
                                                                                          Ans: c

6. Select the number-pair in which the two numbers share a different relationship from that shared by the two numbers in the rest of the number-pairs.
    a) (169, 292)           b) (178, 308)      c) (11, 134)         d) (215, 338)
   Sol: Except (b), All other pairs have the same  difference = 123.
                                                                                     Ans: b

7. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
    a) Mumbai          b) Ahmedabad     c) Raipur         d) Ranchi
    Sol: Except Ahmedabad, all others are capital cities.
                                                                                 Ans: b

8. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
    a) 15 : 197        b) 25 : 167       c) 21 : 139           d) 27 : 181
   Sol: Except (a), all other follow this logic 1st number × 7 - 8 = Second Number.
                                                                                                   Ans: a

9. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
    a) Envy              b) Empathy       c) Jealousy            d) Hatred
   Sol: Except (b), All other words have the same meaning. 
                                                                                                 Ans: b

10. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
      a) 3527 : 2293    b) 2347 : 1113       c) 4327 : 2003         d) 5237 : 4003
      Sol: Except (c), All other pairs follow the below logic. First Number - Second Number = 1234. 
                                                                                                  Ans: c

11. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different.
      a) QTWZ         b) NPSV       c) XADG          d) BEHK
      Sol: Except (b), All others follow the following Logic 1st letter + 3 = Second letter; Second Letter + 3 = Third Letter; 3rd letter + 3 = Fourth letter. 
                                                                                                       Ans: b

12. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
      a) Lethargic       b) Vivacious        c) Passive      d) Sluggish
     Sol: Except (b), all others have the same meaning.
                                                                                   Ans: b

13. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
     a) Agitation           b) Contention        c) Tranquillity             d) Turmoil
     Sol: Except (c), All others have the same meaning. 
                                                                                      Ans: c

14. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
      a) Forbid      b) Hinder       c) Permit          d) Impede
      Sol: Except (c), all others have the same meaning.
                                                                                Ans: c

15. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
     a) 22 : 490     b) 25 : 631      c) 21 : 447      d) 30 : 908
     Sol: Except (d), all others follow the following logic (First number)2 + 6 = Second Number.
                                                                                         Ans: d

Posted Date : 07-02-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌