• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SIMPLIFICATIONS

Model Questions

 

1. What should come in place of ?
64852 + 42569 + 45896 = ?
A) 158528    B)153317
C)156466    D)158542

 

2. What should come in place of ?
3634 ÷ 23 ÷ 20 = ?
A) 7.9    B) 79    C) 15    D) 1.5

 

3. What should come in place of ?
592 − 292 + 432 = ?
A) 4445 B) 4049 C) 4036 D) 4489

 

4. What should come in place of ?
738 ÷ 41 = ? − 10.8
A) 25 B) 28.8 C) 55 D) 54

 

5. What should come in place of ?
(45 × 12 − 24) ÷ 5 = ?
A) 103.2 B) 102.4 C) 108.3 D) 104.2

 

6. What should come in place of ?

A) 63 B) 73 C) 45 D) 29

 

7. What should come in place of ?
40% of 400 × 15% of 240 = ?
A) 5760    B) 57600    C) 7360    D) 140

 

8. What should come in place of ?
30% of 700 + 23% of 800 = 45% of 160 + ?
A) 322    B) 146    C) 312    D) 101

 

9. What should come in place of ?
60% of 120 + 25% of 440 = 35% of 160 + ?
A) 246    B) 236    C) 146    D) 126

 

10. What should come in place of ?
1350 ÷ 18 + 26 = ? − 212
A) 352   B) 542    C) 532    D) 358

 

11. What should come in place of ?
1250 + 465 + 1652 ÷ 28 = ?
A) 2605    B) 1774    C) 2680    D) 2360

 

12. What should come in place of ?
2 + 0.2 + 0.02 + 0.002 = ?
A) 2.220    B) 2.002    C) 2.022    D) 2.222

 

13. What should come in place of ?

A) 4    B) 425159    C) 0    D) 1

 

14. What should come in place of ?
(1050) ÷ 21 + 30 + 300 = ?
A) 340    B) 266    C) 380    D) 265

 

15. What should come in place of ?

A) 2100    B) 2130    C) 1404    D) 2304

 

16. What should come in place of ?
(10 × ?) + 23 × 12 = 2416
A) 214    B) 240    C) 124    D) 204

 

17. What should come in place of ?

A) 562525    B) 122525
C) 321215    D) 330625

 

18. What should come in place of ?


A) 240    B) 306    C) 145    D) 360

 

19. What should come in place of ?
2520 ÷ 36 + ? × 10 = 1250
A) 98.333    B) 99.333    C) 79     D) 69

 

20. What should come in place of ?


A) 4520    B) 4028    C) 4458    D) 4652

 

21. What should come in place of ?
74545 + 32545 − 89789 − 12545 = ?
A) 4756   B) 5462    C) 1259    D) 5648

 

22. What should come in place of ?

A) 1156 B) 1180 C) 1080 D) 2025

 

23. What should come in place of x
60% of 240 + x% of 100 = 90% of 500
A) 450    B) 120    C) 450    D) 306

 

24. What should come in place of ?

A) 12569    B) 14568    C) 15876    D) 15687

 

25. What should come in place of ?

A) 900    B) 1500    C) 3600    D) 4900

 

26. What should come in place of ?

A) 30 B) 45 C) 20 D) 90

 

27. What should come in place of ?
1339÷ 13× 20 + 200 − 120 = ?
A) 2140    B) 1265    C) 2456    D) 2120

 

28. What should come in place of ? 1564 + 5455 + 2654 + 4581 = ?

A) 14254    B) 12365    C) 12356   D) 14245

 

KEY  

1-B   2-A   3-D   4-B   5-A   6-B   7-A   8-A   9-D   10-B   11-B   12-D   13-A   14-C   15-D   16-A   17-D  18-B   19-A   20-B   21-A   22-C   23-D   24-C   25-A   26-B  27-A   28-A

 

Explanations

 

1. Unit digit of a sum will always depend on the
unit digit of individual numbers.
So, 2 + 9 + 6 = 7
1 1

 

2.

 

3. 3481 − 841 + 1849 = 4489

 

4. 738 ÷ 41 = ? − 10.8
? = 738 ÷ 41 + 10.8 = 28.8

 

5. (45 × 12 − 24) ÷ 5 = ?
? = 516 ÷ 5 = 103.2

 

6. 

 

7. 40% of 400 × 15% of 240 = ?
= 0.4(400) × 0.15(240) = 5760

 

8. 30% of 700 + 23% of 800 = 45% of 160 + ?
? = 210 + 184 − 72 = 322

 

9. 60% of 120 + 25% of 440 = 35 % of 160 + ?
? = 72 + 110 − 56 = 126
? = 126

 

10. 1350 ÷ 18 + 26 = ? − 212
? = 75 + 26 + 441 = 542

 

11. 1250 + 465 + 1652 ÷ 28 = ?

 

12. 2 + 0.2 + 0.02 + 0.002 = 2.222
(629 + 423)2 − (629 − 423)2

 

13. 

 

14.

 

15.


16.

 

17.

 

18.

 

19.

 

20.

 

21. Unit digit of a sum will always depend on
the unit digit of individual numbers.
So, 5 + 5 − 9 − 5 = 6

 

22.

 

23. x% of 120 = 90% of 500 − 60% of 240
x = 450 − 144
x = 306

 

24.

 

25.

 

26.

 

27. 1339 ÷ 13× 20 + 200 − 120 = ?
? = 103 × 20 + 80
? = 2140

 

28. 1564 + 5455 + 2654 + 4581 = ?
? = 14254

 

 

Directions (Qs. 1 – 20): What should come in place of the question mark (?) in the given question?


 

* Simplifications are asked in the various competitive exams to check the ability of an aspirant to deal with numbers which can be in one of the following two types. + Simplify the calculation. + Find out the missing number, we have to approximate the given numbers or do the basic operations.

* We must aware of Bodmas formula. According to BODMAS rule, multiplication should be after division. Given below are the details of the letters and the sequence to be followed while solving simplification or BODMAS based questions.

BODMAS rule: B - Bracket (Brackets are solved in order of (), {} and [] respectively. O - Of multiplication, but it is to be done before division. D - Division M - Multiplication A - Addition S - Subtraction

* The weightage of simplifications in clerical level preliminary examinations is 10-15 questions. In officer scale – I level examinations weightage is 4 - 6 questions. In SSC tier 1 exams weightage is 1 - 2 questions.
 

Model Questions

Directions (Qs.1 - 15): What should come in place of the question mark (?) in the following questions? 


 

Practice Questions

Directions (1-15): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

1. 72/1 = ?/128

1) 84               2) 96           3) 108            4)112             5) 126
 

2. 544 ÷ 16 × 32 - 766 + 224 = ?

1) 342              2) 424              3) 546              4) 625              5) 576
 

3. 16% of 450 + 35% of 120 = ?

1) 96              2) 108              3) 114               4) 116             5) 124 
 

4. 3. 2/7 of 4. 4/113/40 of 3080 = ?

1) 3864              2) 3948              3) 4014             4) 4124             5) 3312
 

5. 1.22 × 1.53 ÷ 0.72 = ?

1) 6.85             2) 6.18             3) 6.75             4) 6.63             5) 6.27
 

6. 28% of 388 - 22% of 368 =?

1) 27.68              2) 32.73               3) 27.25  4) 31.84             5) 42.41
 

7. 12961/3× 63 × 2161/3 ÷ 62 = 6?

1) 4             2) 6             3) 7             4) 3             5) 8
 

8. 134 × 28 ÷ 67 × 21 = ?
1) 1280             2) 1176             3) 1468             4) 976             5) 1266

 

9. 3/5 of 7/25 of 20/21 of ?

1)1458             2) 2620             3) 1240             4) 1468             5) 1376 
 

10. 122 × √576  = ?2 × 27 × 8

1) 6              2) 3              3) 5              4) 2              5) 4 


11. 10000 + 5961 - 4080 = (?)2

1) 12321              2) 113             3) 111              4) 109              5) 11881
 

12. 53% of 632 + ? = 500

1) 168.04             2) 164.04            3) 166.04             4) 167.04            5) 165.04
 

13. 9901 - 4398 - 1863 = ?

1) 3480   2) 3720   3) 3560   4) 3640   5) 3800
 

14. 3.1 + 4.7 × 8.2 − 11.04 = ?

1) 39.6              2) 30.6              3) 27.6             4) 36.6              5) 33.6
 

15. 115% of ? = 724.5

1) 640             2) 620             3) 650             4) 630             5) 610 
 

Direction (16-25): What approximate value will come in place of the question mark (?) in the given question? (You are not expected to calculate the exact value) 

16.   

1) 30              2) 15              3) 40              4) 10              5) 20
 

17. 3119 ÷ 6.08 + 9.02 × 29.99 = ?

1) 670              2) 710              3) 850              4) 690              5) 790
 

18. 279.86 - 4.05 × 14.99 = 660.18 ÷ ?

1) 3              2) 11              3) 8              4) 2              5) 6
 

19. 129.979 × 4.98 + 125.12 - 75.01 - ?

1) 750             2) 800             3) 600             4) 650             5) 700
 

20. ? % of (841 ÷ 12) = 6.992

1) 75              2) 90              3) 50              4) 30              5) 70
 

21. 164 ÷ 6.01 × 8.99 = ?

1) 269              2) 221              3) 209              4) 313              5) 243
 

22. 1249.97 ÷ 4.99 + 1201 ÷ 3.02 = ?

1) 600              2) 650              3) 550              4) 450              5) 750
 

23. 149.99 ÷ 2.99 + 141 = ? % of 950.18

1) 5              2) 30              3) 40              4) 10              5) 20
 

24. (524.898 − 164.998) ÷ ?2 = 40.02

1) 3              2) 9              3) 4              4) 5              5) 6
 

25. 125.12 + 264.95 - 75% of 241 = ?

1) 210             2) 170             3) 240              4 ) 150              5) 270
 

ANSWERS: 1-2; 2-3; 3-3; 4-5; 5-3; 6-1; 7-1; 8-2; 9-1; 10-5; 11-4; 12-5; 13-4; 14-2; 15-4; 16-1; 17-5; 18-1; 19-5; 20-5; 21-5; 22-2; 23-5; 24-1; 25-1.

Posted Date : 30-06-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌