• facebook
  • whatsapp
  • telegram

MENSURATION 2D

Perimeter: Path that surrounds a shape.
Perimeter is the sum of length of all external boundary.
Area: Region occupied by external boundary.

1. What is the area of a triangular field of dimensions 6 m, 8 m, 10 m?
A) 48 m2        B) 24 m2       C) 35 m2       D) 49 m2

ANS: 24 m2 

2. The area of the rectangle is 27000 m2. The ratio of the sides is 6 : 5, the perimeter of same  rectangle is...
A) 660 m       B) 440 m       C) 250 m       D) 360 m

ANS: 

3. If the diagonal of a square is 14 cm. What is the area of the square (in cm2)?
A) 45       B) 29       C) 106       D) 98

ANS:  45      

4. In an error of 30% excess is made in calculating the side of a square, the % error in its area is.....
A) 26%       B) 75%       C) 60%       D) 69%

ANS:  69%

5. The diagonals of the rhombus are 10 cm and 24 cm. Its perimeter is...
A) 79 cm       B) 85 cm       C) 52 cm       D) 36 cm

ANS: 52 cm

6. What is the radius of a circular field of area 18,634 m2?
A) 77 m       B) 66 m       C) 154 m       D) 70 m

ANS:  77 m

7. The perimeter of a rectangular field of length 135 m and breadth 45 m is....
A) 460 m       B) 360 m       C) 270 m       D) 540 m

ANS: 360 m

8. If the radius of a circle is increased by 9%, then the area is increased by....
A) 18.81%       B) 26.63%       C) 72.27%       D) 54.45%

ANS:  18.81%

9. The length of a diagonal (in cm) of a rectangle of length 13 cm and breadth 7 cm is....

ANS: 


10. The area of an equilateral triangle is  sq.cm. Find the height of the triangle.

ANS:  


11. The diagonal of square A whose perimeter is  92 is equal to the side of square B. What is the area of square B?
A) 1120       B) 2064       C) 1058       D) 1528

ANS:  1058

12. What is the area of trapezium with parallel  sides having the lengths 8 and 10, the perpendicular distance between them is 12?
A) 108 sq.units       B) 264 sq.units       C) 240 sq.units       D) 324 sq.units

ANS: 108 sq.units

13. If the diagonals of a Rhombus are in the ratio 2 : 5 and its area is 2000 cm2, what is the length of the longer diagonal?
A) 135 cm       B) 240 cm       C) 120 cm       D) 100 cm

ANS: 100 cm

14. The perimeter of a square is 264 cm. Find its area.
A) 2025 cm2       B) 4356 cm2     C) 8791 cm2       D) 2116 cm2

ANS: 4356 cm2 

15. The difference between the perimeter and side of a square is 20 cm. The area of square is.....

ANS: 

16. The length of rectangular field is increased by 12% and breadth is decreased by 12%. What is the percentage increase or decrease in its area?
A) 1.44% increase       B) 1.44% decrease      C) No change      D) 2.88% decrease

ANS: 1.44% decrease

17. The perimeter of a circle and an equilateral triangle are equal. If the area of circle is  196, the area of an equilateral triangle is... 

ANS: 

18. In a triangle xyz, xy = 26 cm, yz = 24 cm and ∠z = 90o, then the area of ∆xyz is....
A) 120 cm2       B) 230 cm2       C) 60 cm2       D) 240 cm2

ANS: 120 cm2 

Explanations

1. Area of Right angled triangle 

2. Let length and breadth of rectangle be 6x and 5x respectively.
So, Area = length × breadth
27000 = 6x × 5x
30x2 = 27000
x2 = 900 ⇒ x = 30
Perimeter = 2 (l + b) = 2 (6x + 5x)
= 2 (11x) = 22x
= 22 × 30 m = 660 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted Date : 03-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌