• facebook
  • whatsapp
  • telegram

PARA JUMBLES

Parajumbles are known by many names. They are called jumbled sentences or paragraph jumbles as well. In such types of questions, you are given a list of sentences and you would be told to arrange them in a way so that they form a meaningful paragraph. 

 

Some Useful Tips: 

* Read the sentences closely to get the main idea of the small passage. 

* The author makes a statement about a topic in one of the sentences in one of the four sentences. 

* Identify that sentence and place it at the beginning of passage and then try to find the support statement for the subject and then arrange the remaining sentences. But, one of the best ways to solve these types of questions is by eliminating the options.

 

Directions (Qs. 1 - 16): Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph.
 

 

1. P. When a lion was resting in the jungle, a mouse began racing up and down his body for amusement.
Q. “I assure you, if you save me, I will be of immense help to you in the future.” The lion laughed at the mouse’s self-assurance and freed him.
R. The lion’s sleep was interrupted, and he awoke enraged.
S. The lion was going to eat the mouse when the mouse begged him to let him go.
A) PQRS  B) PRSQ   C) QRSP   D) SRPQ
 

 

2. P. He soon felt severe pain in his throat and raced up and down, trying to find a way to ease it.
Q. One day a wolf was eating the flesh of an animal it had killed.
R. He begged everyone he saw to help him.
S. A little bone got stuck in his throat, and he was unable to swallow it.
A) PRQS    B) PQRS    C) QPSR    D) QSPR
 

 

3. P. She lives with her step mother and step sisters who make her do all household chores.
Q. Till one day, there is a ballroom party to which Cinderella manages to go with little help from her fairy godmother.
R. Till one day, there is a ballroom party to which Cinderella manages to go with little help from her fairy godmother.
S. Probably the most popular English story for kids ever, Cinderella narrates the story of a beautiful orphaned girl.
A) SPRQ    B) PQRS    C) SRPQ    D) PRQS
 

 

4. P. The boy, on the other hand, was dissatisfied and wanted to run and play.
Q. A boy and his father lived in a village.
R. While the sheep grazed in the fields, the boy’s father instructed him to keep an eye on them.
S. He had to take the sheep to the grassy fields every day.
A) QSPR    B) PRSQ    C) QRSP    D) SRPQ
 

 

5. P. The fox escorted her to the supper table and gave them both soup in shallow bowls.
Q. She couldn’t eat any soup since the bowl was too shallow for her.
R. The invitation made Stork very delighted, and she arrived at the fox’s house on time, knocking on the door with her long beak.
S. A selfish fox once asked a stork to dinner.
A) SRPQ    B) PSQR    C) SPQR    D) RPSQ
 

 

6. P. The gingerbread looked like a jolly little man but as soon as he was taken out of the oven, it ran away.
Q. Bobby manages to enjoy the dish made for him.
R. An all-time classic story of a gingerbread man that was baked by a lady cook for a young boy named Bobby.
S. What follows is a funny little chase that involves the cook, a cat, a dog, and a monkey till finally,
A) RSPQ    B) RQSP    C) RPQS    D) RPSQ
 

 

7. P. Midas, a king, once conducted a brilliant job for a Satyr and received a boon from Dionysus, the God of Wine.
Q. Despite Dionysus’ best efforts to persuade him otherwise, Midas persisted that his wish was a good one, and it was granted!
R. Midas was delighted as he touched everything and turned it to gold.
S. Midas asked for the transformation of everything he touched into gold as his wish.
A) PQRS    B) PSQR C) SPQR D) QPSR
 

 

8. P. “I’ll get some quails from Farmer Brown, and they’ll lay eggs every morning,” she explained, “which I’ll sell to the person's wife.”
Q. She began calculating what she would do with the money she would receive for the milk as she went along.
R. Patty the Milkmaid was on her way to the market with a pail of milk on her head.
S. I’ll buy myself a new dress and a hat with the money I get from the sale of those eggs
A) RSPQ    B) RPQS    C) RQPS    D) RQSP
 

 

9. P. The three sons were great workers, yet they often fought.
Q. Months went by, and the old man became ill.
R. The old man tried everything he could to bring them together, but he was unsuccessful.
S. Once upon a time, there was a man who lived with his three boys.
A) SRPQ    B) SPRQ    C) QRSP    D) PQRS
 

 

10. P. “Rather than toiling away your life, why don’t you come and chat with me?” the Grasshopper suggested!
Q. A grasshopper was jumping around in a field one summer day, chirping and singing its heart out.
R. An ant went by, dragging a grain of corn to his nest with much difficulty.
S. “I’m helping with the storage of food for the winter, and I suggest that you do the same.” the Ant added.
A) QRPS B)SPRQ C) SPQR D) QRSP
 

 

11. P. A long time ago, the mice had all gathered together to discuss their biggest issue!
Q. “We need to find a solution that us warns of the cat!” said the other.
R. “It is chaos!” said a mouse angrily.
S. A cat who was chasing and catching the mice!
A) PQSR B) QSPR C) SRPQ D) PSRQ
 

 

12. P. Even though they worked hard, they remained poor.
Q. Near the lake lived an old woman with her daughters.
R. It had beautiful golden feathers.
S. There lived a goose, special one as that, in a lake.
A) PQRS    B) QPSR    C) SRPQ    D) SRQP

 

13. P. Suddenly, two frogs in the group accidentally fell into a deep pit.
Q. The other frogs worried about their friends in the pit.
R. Seeing how deep the pit was, they told the two frogs that there was no way they could escape the deep pit and that there was no point in trying.
S. Once, a group of frogs was roaming around the forest in search of water.
A) SPQR    B) PSQR    C) SRPQ    D) QPSR

 

14. P. King Krishnadevaraya was worried about the thieves.
Q. That evening as he walked back from the court to his home, he noticed two figures hidden behind the big mango tree near the well in his garden.
R. In Vijayanagara, there were many incidents of thefts lately.
S. Everyone in the court, including Tenali Rama, seemed worried!
A) RQSP    B) RPSQ
C) SPQR    D) PRQS

 

15. P. Birds flew far and wide in search of water.
Q. During the summer season, many ponds and lake beds lay dry.
R. One such bird was this crow who saw a pot filled with water at the bottom.
S. It try to reach for the water with its beak, but the neck of the pot was narrow.
A) QPRS    B) QSPR
C) QSRP    D) RPSQ

 

16. P. After a long day’s work, its owner hadn’t fed it properly.
Q. A hungry donkey was braying sadly in the nearby forest.
R. “What happened, donkey?” he asked.
S. Soon, a jackal passed by and saw the hungry donkey.
A) QRPS    B) SRPQ
C) QPSR    D) RPQS

 

Key

1-B   2-D   3-A  4-C   5-A   6-D   7-B   8-C   9-B   10-A   11-D   12-D   13-A   14-B   15-A   16-C

Posted Date : 23-07-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌