• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SELECTION OF WRONGLY SPELT WORD / CORRECTLY SPELT WORD

Directions (Qs. 1 - 25): In the following questions, a group of four words is given. In the group, one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.
 

1.    A) Augean     B) Moribund        C) Abtsruse      D) Ineptitude
Sol: Abstruse: Hard to understand
Augean: Difficult and Unpleasant
Ineptitude: Lack of skill
Moribund: No longer effective
Ans: C


2.     A) Bystandar        B) Idiosyncrasy     C) Aghast      D) Accrue
Sol: Bystander: A person who is present at an
event or incident but does not part.
Idiosyncrasy: An unusual feature
Aghast: Shocked
Accrue: Payments

Ans: A


3.   A) Officious    B) Synergy     C) Qibble      D) Progenitor
Sol: Synergy: The extra energy
Officious: Assertive of authority in a domineering way
Quibble: A small complaint
Progenitor: A person who starts an idea or a development
Ans: C


4.    A) Enthuse    B) Sanguine      C) Sumptuos      D) Protectionist
Sol: Enthuse: To make somebody feel very interested
Sanguine: Optimistic
Sumptuous: Very expensive
Protectionist: A defensor   

Ans: C

 

5.     A) Connote     B) Serpantine    C) Heyday     D) Inkling
Sol: Serpentine: Winding and twisting like a snake
Inkling: A slight knowledge or suspicion
Heyday: The period of a person’s or thing’s greatest success
Connote: To suggest a feeling, an idea, etc
Ans: B


6.    A) Destroy    B) Delecious    C) Dangerous     D) Difference
Sol: Dangerous: Something which is likely to cause injury
Delicious: Having a very pleasant taste or smell
Destroy: To damage something so badly that it can no longer be used or no longer exists
Difference: The way that people or things are not the same or the way that somebody/ something has changed


7.    A) Acrimany    B) Adversity    C) Admonish     D) Adherent
Sol: Acrimony: bitterness
Adherent: Follower
Admonish: reprove
Adversity: Misfortune

Ans: A


8.    A) Alleviate      B) Audacity      C) Arragn     D) Ascend
Sol: Alleviate: relieve
Audacity: Courage
Arraign: Incriminate
Ascend: Escalate

Ans: C


9.    A) Baroque      B) Barbarous     C) Busle     D) Barren
Sol: Barbarous: perplex
Baroque: Florid
Bustle: Commotion
Barren: Sterile

Ans: C


10.      A) Encumbrence      B) Eloquence     C) Equivocal     D) Epitome
Sol: Encumbrance: obstacle
Eloquence: fluency
Equivocal: uncertain
Epitome: precise

Ans: A


11.   A) Hamstrung    B) Humility    C) Impanitent      D) Indigent
Sol: Hamstrung: Cripple
Humility: the quality of having a modest
Impenitent: Obdurate
Indigent: Destitute

Ans: C


12.     A) Monotonous    B) Nigardly     C) Munificent     D) Nonchalant
Sol: Monotonous: tedious
Munificent: liberal
Niggardly: miser
Nonchalant: indifferent
Ans: B


13.    A) Sucinct    B) Sarcastic    C) Shrewd    D) Servile
Sol: Succinct: Concise
Sarcastic: Ironical
Shrewd: Cunning
Servile: Docile

Ans: A


14.    A) Peturbed    B) Paramount     C) Pertness     D) Precarious
Sol: Perturbed: anxious
Paramount: foremost
Pertness: flippancy
Precarious: doubtful
Ans: A


15.    A) Predicament    B) Qaint     C) Quack     D) Quarantine
Sol: Predicament: dilemma
Quaint: strange
Quack: deceiver
Quarantine: seclude
Ans: B


16.    A) Restrain     B) Remnant     C) Quibble     D) Rebelious
Sol: Quibble: prevaricate
Rebellious: attacking
Remnant: Residue
Restrain: Confine
Ans: D


17.    A) Incongruous    B) Insinuate     C) Intrigue     D) Inginuous
Sol: Incongruous: inappropriate
Ingenuous: undisguised
Insinuate: hint
Intrigue: conspiracy
Ans: D


18.    A) Fallacy     B) Fabricate     C) Ferrocious     D) Frivolous
Sol: Fallacy: mistake
Fabricate: produce
Ferocious: cruel
Frivolous: worthless
Ans: C


19.    A) Frugality     B) Glut       C) Disuade     D) Docile
Sol: Frugality: economy
Glut: stuff
Dissuade: Counsel
Docile: pliant
Ans: C


20.     A) Consequence     B) Callous     C) Camoflage     D) Captivate
Sol: Consequence: effect
Callous: Insensitive
Camouflage: Cloak
Captivate: Beguile
Ans: C


21.     A) Bewitching     B) Awkvard      C) Abortive       D) Adjunct
Sol: Bewitching: charming
Awkward: Rude
Abortive: unproductive
Adjunct: Joined
Ans: B


22.     A) Despiccable     B) Misfortune      C) Credible      D) Breakable
Sol: Despicable: Abject
Misfortune: Adversity
Credible: Authentic
Breakable: crisp
Ans: A


23. A) Malignant B) Commindation
C) Confinement D) Turbulent
Sol: Malignant: Cruel
Commendation: Praise
Confinement: imprisonment
Turbulent: Stormy
Ans: B


24.     A) Disinclination     B) Fraternity    C) Sympathetic      D) Incriment
Sol: Fraternity: Harmony
Sympathetic: Gentle
Increment: expansion
Disinclination: Indifference
Ans: D


25.     A) Pompous     B) Feminine     C) Magnanimos     D) Compassionate
Sol: Compassionate: merciful
Magnanimous: generous
Feminine: meek
Pompous: Arrogant
Ans: C

 

26.    A) Polemics     B) Remit    C) Salience     D) Cataclismic
Sol: Polemics: The practice of engaging in a controversial debate
Remit: Task/activity assigned to an individual/ organisation
Salience: The quality of being particularly noticeable or important
Cataclysmic: Causing sudden and violent
upheaval

Ans: D

 

27.     A) Mangled     B) Goliath     C) Unfinching      D) Ferment
Sol: Unflinching: Remaining strong and determined
Goliath: A person or thing that is very large or powerful
Ferment: A state of political or social excitement and confusion
Mangled: Destroy or severely damaged by tearing or crushing
Ans: C

 

28.    A) Taciturn     B) Psycophant       C) Substantial      D) Tenacious
Sol: Substantial: solid
Sycophant: Parasite
Taciturn: Reserved
Tenacious: Stubborn
Ans: B

 

29.     A) Vicked      B) Yoke       C) Zenith      D) Winsome
Sol: Winsome: Comely
Wicked: vicious
Zenith: apex
Yoke: harness
Ans: A

 

30.     A) Submisive    B) Insignificant     C) Recalcitrant     D) Injurious
Sol: Insignificant: Trivial
Submissive: faithful
Injurious: baneful
Recalcitrant: insurgent
Ans: A

Posted Date : 06-08-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌