• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Organic Chemistry

1. (A) Di ethyl ether is very slightly soluble in water
    (R) Diethyl ether is heavier than water
Ans:   A is false and R is true

2. 0, 2 moles of Benzene diazonium Chloride is treated with excess of HBr in presence of Cu Br. The volume of N2 liberatid at STP is _ lit.
Ans:   4.48

 

3. The product formed when three moles of acetone are treated with hydrochloric acid is.
Ans: phorone

4. 'X' is formed in the reaction of acetone with PCl5. The compound formed is the hydrolysis of 'X' with caustic soda solution is
Ans:  CH3CoCH3

 5.   
       Here compound 'B' is/
Ans: Alkene

6. Match the following


Correct matching is A B C D
Ans:   2 5 1 3 

7. IUPAC name of terephthalic acid
Ans:   Benzene 1, 4 - dicarboxylic acid

 

8. The compound that not related to isocyanide test is
Ans:  Aqueous KOH


The compound that give an immediate turbidity with lucas reagent, is
Ans:  Z

 

1. 

Where C is
Ans: Orange dye 

 

2. Heating of 2 - Bromo pentane with alcoholic KOH, the major product formed is
Ans: 2 - pentene

 

3. The correct order of decreasing SN2 reactivity is 
Ans: RCH2X > R2CHX > R3CX

4. 
     major product         Minor product
The major product in this reaction is
Ans: p - di chloro benzene

 

5. The reaction between Ethanol and PCl5 gives C2H5Cl. The role of Ethanol in this reaction is 
Ans: Electrophile

 

6. C2H5Cl on reaction with KCN gives C2H5CN, Where as with AgCN gives C2H5NC as chief products because 
Ans:  AgCN is covalent, KCN is ionic 

 

7. The use of product formed when CHCl3 reacts with acetone in presence of KOH is 
Ans: hypnotic

 

8. Which of the following gives positive Iodoform test upon reaction with I2 and NaOH?
Ans: Ph CHOHCH3

 

9. The alcohol that gives blue colouration in victor meyer's test is
Ans:
        

 

10. The correct order of acidity 
Ans:  C6H5OH > H2O > C2H5OH

 

11.   Main product 
Ans:  (CH3)2 C = CH2

 

12. (CH3)3 - C- OCH3 + HI    Alcohol
      (A) + Rx (B) Where the compound A is 
Ans:  CH3OH 

 

13. The use of is       
                                
Ans:  As flavouring & in perfume

 

14. The product formed in aldol condensation is
Ans:  β- hydroxy aldehyde or ketone


the slowest step in this reaction is 
Ans:  transfer of H- to CO group 

 

16. 2-Butenal, pent-2-enal, 2-methyl-2-butenal, 2-methyl-2-pentenal are produced during condensation (with NaOH) of 
Ans:  Ethanal, Propanal 

 

17. Fehling's solution is reduced by
Ans:  Aliphatic aldehyde

 

18. Acetaldehyde on distillation with Conc. H2SO4 at 300 K forms
Ans:  paraldehyde

 

19. Clemmensen reduction of the following compound gives
C2H5COCH2CH2COOH
Ans:  C2H5CH2CH2CH2COOH

 

20. The Carboxylic acid(s) which doesnot undergo Hell - volhard - zelinsky reaction is
Ans:  (CH3)3CCOOH, HCOOH 

 

21. Compound with highest pKb value is
Ans:  NH3

 

22. 
Where Z is 
Ans:  P - Bromo Aniline 

 

1.  A and B are respectively
Ans:  KCN, C2H5COOH
2. Haloform reaction is not given by
Ans:  CH3CH2CH2OH
3. 
   The name of reaction (iii) is
Ans:  Williamson's synthesis
4. A) The by product in the hydrolysis step of preparation of CHCl3 from acetone, on dry distillation gives back acetone
B) Impure Chloroform gives write precipitate with aq-AgNO3 due to chloride ions present in phosgene
C) CHCl3 gives a product on condensation with acetone which is used as insecticide.
D) CHCl3 is called chloroform because it gives formic acid on hydrolysis.
The correct statements are
Ans:  A, D
5.     LIst - I (Reaction)                             List - II (Product)
 
C) C2H5Cl + CH3COOAg                  III)  C2H5I
D) C2H5Cl + KI                                 IV)  C2H5NO2(minor)
                                                             V)  CH3COOC2H5
The correct match is
Ans:  A  B  C  D
         IV  I  V  III
6.

 In this sequence of reactions, the compound 'D' is
Ans:  Aspirin
7. 
Here 'A' and 'B' are
Ans:  Homologues
8. (A) Di ethyl ether is very slightly soluble in water 
    (R) Diethyl ether is heavier than water
Ans:  A is true and R is false
9. 0, 2 moles of Benzene diazonium Chloride is treated with excess of HBr in presence of Cu Br. The volume of N2 liberatid at STP is -
Ans:  4.48
10. The product formed when three moles of acetone are treated with hydrochloric acid is.
Ans:  Phorone
11. 'X' is formed in the reaction of acetone with PCl5. The compound formed is the hydrolysis of 'X' with caustic soda solution is.
Ans:  CH3COCH3
12.    Here compound 'B' is
Ans:  Alkene
13. Match the following
              List - I                                               List - II
 A) Reimer-Tieman reaction                1) C2H5OH + HCl
 B) Carbyl amine reaction                     2) C6H5OH + CHCl3 + NaOH
 C) Grove's process                                3) C2H5Cl + Na
 D) Wurtz reaction                                 4) C6H6+C2H5Cl
                                                                 5) C6H5NH2+CHCl3+KOH(Alc)
Correct matching is
Ans:  A  B  C  D 
          2  5  1   3
14. IUPAC name of terephthalic acid
Ans:  Benzene 1, 4 - dicarboxylic acid
15. The compound that not related to iso cyanide test is
Ans:  Aqueous KOH
16. 
  

              The compound that give an immediate turbidity with lucas reagent, is
Ans:  Z
 

1. The correct order of decreasing stability of carbanions is ....
Ans: 
Hint: Order of carbanions stability: 2 ° > 3° Cl is electronegative & stabilises carbanion. Due to resonance C6H5 group stabilises carbanion.

 

2. Anti - Markownikoff addition of HBr is not observed in
Ans: But - 2 - ene
Hint:
Anti-Markownikoff's rule is not applicable for symmetrical alkenes like But - 2 - ene.

 

3. The electrophile produced in sulphonation of benzene is
Ans: SO3

4. The final product formed when C2H2 is passed into dil. H2SO4 containing Hg+2 ions
Ans: Ethanal
Hint:


          
5. The major organic compound formed by the reaction of 1, 1, 1 trichloroethane with silver powder is
Ans: 2 - Butyne
Hint:
      

 

6. The role of trapped water in chromatographic paper is
Ans: stationary phase
Hint:
Water acts as stationary phase.

 

7. The colour of sodium penta cyano Nitrosyl Ferrate (II) complex is
Ans: violet
Hint: Na4 [Fe (CN)5 NOS] is violet coloured.

 

8. Correct statements among the following are
    a) The bond angles and bond lengths remaining the same in all the conformations. 
    B) Magnitude of torsional strain depends upon dihedral angle 
    C) Ethane give infinite number of conformers.
Ans: A, B, C

 

9. A is converted into B by Fries molecular rearrangement reaction. Where A & B could be respectively
Ans: A is ester, B has ketone & alcohol
Hint:

Ans: Kharash & Mayo
Hint: Anti - Markonikoff reaction was observed by M.S. Kharasch & F.R. Mayo.

 

11. Free radical reaction (s) among the following is/ are
       1) Pyrolysis of alkanes         
       2) Addition of HBr to propene in presence of peroxide
       3) Halogenation of alkanes in presence of sunlight 
       4) All the above
Ans: 4 (All the above)
Hint: Free radicals are formed in all the 3 reactions.

 

12. Methane can not be prepared by the reaction(s)
      1) Kolbe's electrolysis                                                   2) Wurtz reaction 
      3) Hydrogenation of unsaturated hydrocarbons      4) All the above
Ans: 4 (All the above)
Hint: In all the 3 reactions alkanes formed starting from C2H6 only.

 

13. Incorrect statement among the following is
      1) Peroxide effect is observed in the addition of HCl, HBr, HI to propene - 1.
      2) Peroxide effect is observed in the addition of HBr to propene - 1 only.
      3) Peroxide effect is not observed in the addition of HCl to propene - 1 only.
      4) Peroxide effect is not observed in the addition of HI to propene - 1 only.
Ans: 1 (Peroxide effect is observed in the addition of HCl, HBr, HI to propene - 1.)
Hint: As H - Cl bond is stronger, can't be cleaved by the free radical. As H - I bond is weaker, iodine free radicals form I2.

 

14. Thin film of polyacetylene can be used as
Ans: as electrode in batteries
Hint:
Polyacetylene is not only conductor of electricity but also cheaper than metal electrodes.

 

15. The role of Nitric acid and H2SO4 in the process of generation of Nitronium ion is
Ans: HNO3 as base & H2SO4 as acid
Hint:


Ans: C6H5Cl, C6Cl6, C6H6Cl6
Hint:

17. Plastic buckets are made from
Ans: Polypropene
Hint:
Plastic buckets & milk crates are made from polypropene.

18. Compound having structure
        1) damage DNA         2) carcinogenic         
        3) both 1 & 2              4) antibiotic
Ans: 3 (both damage DNA & carcinogenic)
Hint: It is toxic & cancer producing can damage DNA.

 

19. CH3 − CH = CH − CH3 on oxidation with acidified KmNO4 gives
Ans: CH3COOH
Hint:
        

A, B in the series of reactions are respectively
Ans: A is alc.KOH, B is NaNH2
Hint:


 

21. The correct order of stability of conformers of ethane are
      1) Staggered > Skew > Eclipsed     
      2) All are equally stable 
      3) Staggered < Skew < Eclipsed     
      4) Staggered > Eclipsed > Skew
Ans: 1 (Staggered > Skew > Eclipsed)

Posted Date : 21-09-2020

<

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

study-material

Previous Papers

 
 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌