• facebook
  • whatsapp
  • telegram

UNIT - I - HUMAN ANATOMY AND PHYSIOLOGY - I

1. Origin of odontoblasts
Ans: Mesodermal

 

2. Dentition of man is
Ans: Heterodont, thecodont, diphyodont

 

3. Dental formula of man
Ans:  

 

4. The vestigial organ associated with the intestine of man is composed of
Ans: Lymphoid tissue

 

5. The enzyme lysozyme is found in
Ans: Saliva

 

6. On hydrolysis lactose yields
Ans: Glucose, Galactose

 

7. Kupffer cells are
Ans: Phagocytic cells found in liver

 

8. This hormone makes the gall bladder to contract
Ans: Cholecystokinin

 

9. Sphincter of Oddi regulates the flow of
Ans: Bile juice from gall bladder into duodenum

 

10. Chilomicrons are
Ans: Droplets of triglycerides with phospholipids and cholesterol covered by protein layer

 

11. Match the following.

A. Deglutition I. Emulsified fats
B. Defecation II. Liver
C. Mycelles III. Egestion
D. Glisson's capsule IV. Pancreas
  V. Swallowing

Ans: A      B     C    D 
         V    III     I   II

 

12. Study the following.
      a. Conversion of acid chyme into alkaline chyme
      b. Emulsification fats
      c. Digestion of fats
      d. Absorption of end products of fat digestion 
Among the above, the functions not performed by bile juice are
Ans: c, d

 

13. Chilomicrons enter the lacteals by
Ans: Exocytosis

 

14. Study the following.
      a. It is the second largest digestive gland
      b. It is formed by five lobes
      c. It secretes enzymes and hormones
      d. It's juice is slightly acidic.
Which of the above statements are true for pancreas?
Ans: a, c

 

15.  Read the following statements about pepsinogen
       a. It is an inactive proteolytic enzyme
       b. It is activated by HCl
       c. It is secreted by gastric glands
       d. It activates prorennin
Among the above, the incorrect statement(s)
Ans:   d (It activates prorennin)

 

16.  Statement (S): Absorption of water from undigested food takesplace in large intestine.
Reason (R): Inner lining of large intestine has villi like small intestine.
The correct answer is:
Ans: S is true but R is wrong.

 

17.  It converts the milk protein casein into calcium paracaseinate in presence of calcium ions
Ans: Rennin

 

18. Study the following.

Which one of the above combination is wrong?
Ans: d

 

19. Assertion (A): Glucose, galactose, amino acids enter the cell continuously by the symporter.
Reason (R): Symporter is a carrier protein that transport two materials to one side through the membrane.
Which one of the following is correct?
1) Both A and R are true. R correctly explains A. 
2) Both A and R are true. R does not explain A.
3) A is true but R is wrong.
4) Both A and R are wrong.
Ans: Both A and R are true. R correctly explains A.

 

20. Digestive juice without enzymes
Ans: Bile juice

 

21. Two friends are eating together on a dining table one of them suddenly starts coughing while swallowing some food. This coughing would have been due to improper movement of
Ans: Epiglottis

 

22. During expiration, the diaphragm becomes
Ans: Dome like

 

23.  Assertion (A): CO2 transport occurs very fast through RBC.
Reason (R): Carbonic anhydrase is absent in blood plasma.
Ans: A is true but R is false.

 

24.  Read the following statements and select the correct one.
      1. H+ released from H2CO3 combines with haemoglobin forming haemoglobin acid.
      2. Oxyhaemoglobin of erythrocytes is alkaline.
      3. More than 70% of CO2 is transported as carbamino compounds
      4. In lungs, oxygen reaches the blood by active transport.
Ans: 1 (H+ released from H2CO3 combines with haemoglobin forming haemoglobin acid.)

 

25.  Arrange the following in order of increasing volume
         a) Tidal volume                            b) Residual volume     
         c) Expiratory reserve volume       d) Vital capacity
Ans: a < c < b < d

 

26.  Alveoli of lungs are lined by
Ans: Simple squamous epithelium

 

27.  Respiratory centre is present in
Ans: Medulla oblongata

 

28.  Match the following.

A. Asthma I) Inflammation of nasal tract
B. Bronchitis II) Spasm of tracheal muscle
C. Rhinitis III) Fully blown out alveoli
D. Emphysema IV) Inflammation of bronchi
  V) Cough with blood stained sputum

          A      B   C     D
Ans:  II    IV   I    III

 

29. Chloride shift is associated with
Ans: CO2 transport

 

30. Left shift of Oxygen - Haemoglobin curve is noticed under
Ans: Low temperature and high pH

 

31. Study the following statements.
      a) Most of the CO2 is transported as bicarbonate ions
      b) Least amount of CO2 is transported as carbonic acid

      c) Haemoglobin also transports CO2
      d) When CO2 is formed due to oxidation of food, pH of blood increases. 
Identify the correct statements
Ans: a, b, c

 

32. Match the following.

A) Chloride shift I) Effect of CO2 on O2 transport
B) Bohr effect   II) Hamburger's phenomenon
C) Natural air conditioners III) Nasal chambers
D) Diaphragm IV) Breathing movements
  V) Sound production

           A    B    C  D
Ans:  II    I    III   IV

 

33. Assertion (A): Oxygenation of blood promotes the release of CO2 from blood in lungs.
Reason (R): Most of the CO2 is carried as bicarbonates
Ans: Both A and R are true. R is not correct explanation for A.

 

34.  Arrange the following in correct sequence regarding transport of oxygen from nasal chambers to alveoli.
    a) Bronchi                             b) Trachea                                 c) Larynx
    d) Terminal bronchioles       e) Respiratory membrane
Ans: c b a d e

 

35.  Due to microbial infection inflammation in lungs, alveoli are filled with mucus. These are the symptoms of
Ans: Pneumonia

Posted Date : 15-10-2020

study-material

Previous Papers

 
 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌