• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Structure of atom

1. Number of p orbitals of electrons in Cl ̅. ion?
A) 6
B) 5
C) 11
D) 12

Ans: D
 

2. Who introduced elliptical orbits?
A) Bohr
B) Sommerfeld
C) Scrowdinger
D) Zeeman

Ans: B
 

3. The valency electronic configuration of sodium .......
A) [Ne]3s1
B) 1s2 2s2 2p6 3s1
C) 3s1
D) 3s1 3p2

Ans: A
 

4. The maximum number of electrons in M - shell is .....
A) 2
B) 12
C) 32
D) 18

Ans: D
 

5. The value of Planck constant is
A) 6.626 × 10-34 J.S.
B) 6.626 × 10-34 erg.S
C) 6.626 × 10-34 cm
D) 6.626 × 10-34 m

Ans: A
 

6. Which of the following has shorter wavelength of rays?
A) X-rays
B) Gamma rays
C) UV rays
D) IR Rays

Ans: B
 

7. The number of degenerated orbitals in d-sub shell .........
A) 2
B) 3
C) 7
D) 5

Ans: D
 

8. Which law states that no two electrons of the same atom can have all four quantum numbers the same?
A) Pauli Exclusion Principle
B) Hund rule
C) Aufbau rule
D) (n + l) rule

Ans: A
 

9. The maximum number of electrons in p-orbital .........
A) 2
B) 4
C) 6
D) 10

Ans: C
 

10. Which of the following is a correct energy of orbitals?
A) 3s < 3d < 5p < 6s
B) 3s < 4s < 3p < 3d
C) 3p < 3s < 4s < 3d
D) 3s < 3p < 4s < 3d

Ans: D
 

11. Which of the following is not true?
A) Orbital is the space around the nucleus where the probability of finding the electron is maximum.
B) Quantum numbers represent probability of finding electron.
C) l = 2 represents 'p' orbital
D) None of these
Ans: C

 

12. Match the following:

Group-I Group-II
1. Nitrogen
2. Magnesium
3. Potassium
4. Fluorine
P) [Ar] 4s1
Q) [He] 2s2 2p5
R) [He] 2s2 2p3
S) [Ne] 3s2





 

A) 1-R, 2-P, 3-S, 4-Q
B) 1-R, 2-S, 3-P, 4-Q
C) 1-R, 2-S, 3-Q, 4-P
D) 1-R, 2-Q, 3-P, 4-S

Ans: B

13. Which of the following Quantum numbers is not possible?
A) n = 2, l = 1, m = +1, ms = -1/2
B) n = 2, l = 2, m = +1, ms = +1/2
C) n = 3, l = 2, m = +2, ms = -1/2
D) n = 3, l = 2, m = -2, ms = -1/2

Ans: D
 

14. In the Aufbau principle, the term "Aufbau" refers to ...........
A) Scientist name
B) Place
C) Building up
D) Discovery

Ans: B

Posted Date : 25-06-2021

<

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.