• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Development of Language Skills

1. Reading is a .... skill.
Ans: receptive

 

2. "Reading aloud is barking at print" said by-
Ans: Ballard

 

3. Reading quickly to comprehend core idea of a given passage is -
Ans: Skimming

 

4. Coming back on the print to check previous words is -
Ans: Regression

 

5. Extensive Reading is a/ an .... activity.
Ans: fluency

 

6. Oral reading lays emphasis on -
Ans: auditory training

 

7. The rationale in organising, skimming and scanning activities is -
Ans: to promote reading pace

 

8. Reading for accuracy is possible in -
Ans: Intensive Reading

 

9. The three 's' of Reading are:
Ans: symbol, sound, sense

 

10. Top priority in oral reading is given to -
Ans: word - sound

 

11. The Reading method which was envisaged by psycho linguists -
Ans: phonic method

 

12. Trace out the following reading defect that acts as an obstacle for the reader to read the text in sense groups
1) sub vocalising          2) faulty head movement         3) regression             4) finger pointing
Ans: sub vocalising

 

13. Grammatical work is taken up in -
Ans: Intensive Reading

 

14. The chief limitation of phonic method is -
Ans: all words can not be taught as English is unphonetic 

Posted Date : 25-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌