• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Phrasal Verbs

 Break
     1) Break out - Escape from prison
     2) Out break - Beginning
     3) Breakdown - Of machinery, mental collapse
     4) Break - through - Major achievement
 Beat
     1) Offbeat - Different, unusual
 Bring
      Upbringing - Bringing up of a person.
 Call
      1) Call - up - a summons for military service
 Come
     1) Outcome - Result of an action
     2) Overcome - Solve problem, succeed, defeat.
 Fall
     1) Fall - out - dangerous radioactive dust, bad result.
 Hold
     1) Hold-up - Attempt for robbery
     2) Uphold - Support what is right, confirm.
 Keep
      1) Upkeep - Maintenance
 Let
      1) Outlet - Way of expressing feeling of energy, a place for selling goods.
 Lay
     1) Layout - The way a building or book is planned
     2) Outlay - Expenditure
     3) Lay-off - A period when labour is unemployed, an account of no work
 Look
     1) Look-out - On watch
     2) Outlook - Attitude to life & the world
     3) Overlook - fail to see, pardon
 Make
      1) Make-up - Use of cosmetics
 Mix
      1) Mix-up - Confusion
 Round
      1) Round-up - Bringing people together, arrest
 Run
     1) Runaway - One who has escaped
 Sell
     1) Sell-out - Not a single article left
 Set
     1) Outset - Start, beginning
     2) Offset - Do something to reduce the effect of others
     3) Upset - An unexpected situation, unhappy, anxious
 Take
     1) Intake - The quantity or number taken in a period
     2) Take-off - Leaving ground
     3) Take-over - An offer to buy company
     4) Overtake - To go past a vehicle
 Turn
     1) Turnover - Amount received for sale
     2) Overturn - Capsize
     3) Turn-out - Attendance


 PRACTICE EXERCISE

I. Fill up the blanks with suitable prepositions from the alternative under each sentence.
1. He didn't lend me the newspaper because he was going .... it
    a) over      b) through        c) about
A: through
2. For want of sufficient funds your new project is likely to fall ....
    a) out        b) through        c) under
A: through
3. How have you come ........... such a precious diamond?
    a) across   b) upon             c) by
A: by
4. We usually give our servants the old clothes we cast.....
    a) off         b) aside            c) away
A: away
5. He was called ...... to prove the correctness of the press reports
   a) up          b) on                 c) upon
A: upon
b. For the unity of the country discipline among the people is called .........
    a) forth      b) for        c) out
A: for
7. Now it is difficult to carry ...... this business in the teeth of stiff competition
  a) out         b) on          c) off
A: on
8. The fear that AIDS has broken ....... in India is not unfounded
     a) up          b) about     c) out
A: out
9. The plan of the enemy to blow ...... the fly over was foiled by the police
    a) over       b) down    c) up
A: up
10. In view of the heavy losses suffered by the company, the shareholders were
requested to bear ....
   a) over       b) with      c) out
A: with
11. The two friends appear to have fallen .... over a minor issue
      a) down         b) out          c) into
A: out
12. When the robbers ran short of ammunition, they could no longer hold ....
       a) on             b) up            c) out
A: out
13. The wise men always lay .... money for their old age.
       a) down        b) by           c) aside
A: by
14. The robbers made ..... with what ever they could lay their hands on
      a) out            b) off/ away  c) for
A: off/ away
15. The detectives arrested him while he was palming ..... counterfeit currency notes.
       a) off             b) over          c) by
A: off

16. After her long illness she is trying her best to make .... her deficiency in study
      a) out             b) up for           c) for
A: up for
17. On the passing ..... of his father, I sent him a message of condolence
      a) by             b) over                 c) away
A: away
18. Please make it a point to turn .... water tap before you go out
       a) down        b) about             c) off
A: off
19. Although he promised to stand .... me in difficulties he did not live up to it
      a) for              b) by                c) over
A: by
20. For an honourable person it is difficult to put .... the haughty behaviour of the Directors
      a) up             b) up with          c) on
A: up with
21. The tatas pass .... philanthropists in the country
      a) off           b) for                c) of
A: for
22. As a result of long illness she has run .... a lot
      a) out          b) down           c) over
A: down
23. Who can say what will turn ..... next?
       a) down       b) up              c) out
A: up
24. His friends were present at the station to see him ....
      a) through    b) into             c) off
A: off
25. Cosmetics help to set .... the natural grace of the face
      a) forth         b) up               c) off
A: off

26. The sessions court has held .... the verdict till the next date
        a) on               b) over           c) out
A: over
27. The newly married couple is not getting .... well with each other
       a) on                  b) up                c) over
A: on
28. The students were pulled .... by the principal for their misbehaviour with the class
teacher.
       a) up                  b) down            c) off
A: up
29. The police were called .... without delay by the residents
       a) up                  b) for                  c) in
A: in
30. The college will break .... the next week for summer vacation
       a) out                  b) in                   c) up
A: up

31. The candle blew .... as the gust of wind came in
       a) over       b) out          c) up
A: out
32. Reeta comes .... a family of freedom fighters
       a) of            b) by           c) off
A: of
33. It was given .... that he had failed
      a) in              b) over       c) out
A: out
34. I can't understand how these undesirable events came ....
      a) over         b) of            c) about
A: about
35. We should try to .... the evil practices in the society
       a) do with   b) do away with  c) do away
A: do away with

36. It is difficult for Indian economy to take .... in the absence of heavy investment
      a) on            b) off            c) up
A: off
37. Take your shoes ..... when you enter my room
       a) on           b) off            c) with
A: off
38. The number of members absent was large so the meeting had to be put ....
       a) off          b) out             c) down
A: off
39. He is still trying to get .... the financial crises
      a) on            b) off               c) over
A: over
40. He jumped .... the offer of his boss to accept the job abroad
       a) over         b) at                 c) on
A: at

Posted Date : 25-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌