• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Literature - Study of Literary Forms - Poetry

(The Lyric, The Elegy, The Ode, The Sonnet)

1. "Poetry is the spontaneous overflow of powerful feelings" ... said by ......
     1) ST Coleridge      2) John Milton      3) William Wordsworth      4) Matthew Arnold
Ans: 3(William Wordsworth)

 

2. The sonnet series "Amoretti" was written by?
     1) Sydney      2) Spenser      3) Samuel Daniel      4) Shakespeare
Ans: 2(Spenser)

 

3. Shelly wrote a Pastoral elegy on the death of Keats. The title of the elegy is ......
     1) Lycides      2) Endymion      3) Adonais      4) Thyrsis
Ans: 3(Adonais)

 

4. Strophe, Ante-Strophe and Epode are .....
     1) They are the beginning, middle and the end of Pindaric Ode.
     2) They are the three stages of movement of the singers of the Pindaric Ode.
     3) They are the three stages of movement of the Horatian Ode.
     4) They are the names assigned to the singers of the Pindaric Ode.
Ans: 2(They are the three stages of movement of the singers of the Pindaric Ode.)

 

5. 'Rugby Chapel' is the mourning song of Arnold on the death of .......
     1) His father                                               2) His friend AH Clough
     3) His fellow poet Robert Browning       4) His wife
Ans: 1(His father)

 

6. A non - serious elegy written on the death of a mad dog was .......
     1) Collins      2) Gray      3) Goldsmith      4) Couper
Ans: 3(Goldsmith)

 

7. 'If winter comes, can spring be far behind?' The famous line from ......
     1) Ode on Grecian Urn      2) Ode to the West Wind
     3) The Cloud                       4) Ode on a Nightingale
Ans: 2(Ode to the West Wind)

 

8. The first eight lines of a Petrarchan sonnet are called ........
     1) Octagon      2) Octosave      3) Octopes      4) Octave
Ans: 4(Octave)    

Posted Date : 25-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌