• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ENGLISH PEDAGOGY 

1. Minimal pairs are .....

    (Choose the best option)
   1) difficult sounds to teach students
   2) pairs of words differing by a single sound
   3) pairs of words which have same spelling but different in sound
   4) pairs of words which have same spelling and sound
Ans: pairs of words differing by a single sound

 

2. Sri Pranab Mukharjee/ the president of India/ addressed the nation.
    The split in the above sentence into meaningful chunks can be termed as...
Ans: sense group

 

3. Reading in quantity to get information, enjoyment etc. is ......
Ans: extensive reading

 

4. We say lions roar not lions shout. An arrangement words which is usually acceptable to all is known as ......
Ans: collocation

 

5. Correspondence among states and the central government is possible only through english. Hence english plays the role of ......
Ans: a link language

 

6. The reference book which is handy for the writer in avoiding the repetition of same word in a write up could be ......
Ans: thesaurus

 

7. Communicative competence means.....
    1) knowledge of rules of speaking
    2) knowledge of making requests/ suggestions etc.
    3) knowledge of producing sensible conversation
    4) All the above
Ans: All the above

 

8. An approach in language teaching refers to ......
Ans: different theories about the nature of language

 

9. Identify the correct statement
    1) Listening and Reading are receptive skills
    2) Writing is a linear process where as Speaking is spiral
    3) Reading and Writing are graphic motor skills
    4) All are correct
Ans: All are correct

 

10. "Bad writing is a symbol of imperfect education" said by-
Ans: Mahatma Gandhi

 

11. Legibility is one of the characteristic features of good hand writing, here 'Legibility' means-
Ans: Easy to read for all

 

12. English language can be considered as ......
Ans: an unphonetic language as there is no one to one correspondence between letter and sound

 

13. Language has relevancy only in ...... context.
Ans: social

 

14. G.T. method was an off spring of ...... scholarship.
Ans: German

 

15. 'Basic English' was written by-
Ans: Ogden

 

16. Radhika quickly glanced the score card to find out the score made by her favorite batsman.
This activity can be named as ...... in reading.
Ans: scanning

 

17. Find out the correct statement.
      1) Regression is the desired reading habit
      2) Moving eyes from word to word improves reading skill
      3) Sub-vocalisation helps to improve reading habit
      4) All are wrong statements
Ans: All are wrong statements

 

18. "My Christmas day alone. I had rather odd experience." This kind of writing text is called ......
Ans: narrative

 

19. In the word 'leaves', 's' is pronounced as ......
Ans: /z/

 

20. Reading aloud ......
      1) enables the pupils to read with correct pronunciation
      2) enables the teacher to correct the mispronunciation of the pupils
      3) enables the pupils to follow proper stress and intonation patterns
      4) All the above
Ans: All the above

 

21. 'Predicting an outcome' is the sub skill of ......
Ans: Reading

 

22. Putting ideas in a proper sequence and expressing them in phonological terms is ......
Ans: Speaking

 

23. The foreign phraseology is best assimilated in the process of ...... method of teaching.
Ans: Grammar - Translation

 

24. Enabling the pupils to think directly in the foreign language is the basic principle of ......
Ans: Direct method

 

25. The first state in India to have a structural syllabus and readers-
Ans: Tamil Nadu

 

26. Formative Evaluation is ......
Ans: process oriented

 

27. The test which is administered to find out learning deficiencies ......
Ans: Diagnostic test

 

28. Which  is an important stage in the writing process?
Ans: Editing

 

29. A teacher engages her learners in a fun activity before beginning a new lesson.
      The purpose of this activity is to-
Ans: motivate and energise the learners

 

30. The reading method which was envisaged by psycholinguists-
Ans: phonic method

 

31. Writing is ...... representation of speech.
Ans: graphical

 

32. At the senior level the students are expected to write ...... composition.
Ans: free

 

33. The English teacher as a facilitator should ......
Ans: provide ample opportunities to expose the learners to listen to and use the target language.

 

34. Noam Chomsky proposed ......
Ans: Transformational Generative Grammar

 

35. TOEFL is an example for ...........
Ans: Proficiency test

 

36. To put the linguistic items in order, the writer uses ......
Ans: cohesive devices

 

37. You have given a title "All that glitters is not gold" and asked your students to write on thier own.
Now select the right type of composition administered to the students from the following
1) controlled 2) guided 3) free 4) synthetic
Ans: free

 

38. "A language could best be taught by using it actively in the class room"
Ans: Frank

 

39. Communicative Approach emphasises language learning by ......
Ans: use

 

40. When the teacher uses 'Realia' to teach vocabulary and grammar she ......
Ans: is using real objects, actions and actual life situations

Posted Date : 23-09-2020

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌