• facebook
  • whatsapp
  • telegram

HISTORY OF ENGLISH LANGUAGE

1. English belongs to ..... family of languages.

1) Indo-European     2) Indo-Iranian      3) Afro-Asian       4) Austro-African
Ans: 1 (Indo-European)

 

2. The first English dictionary .....
      1) Merriam - Webster's dictionary      2) A Table Alphabeticall
      3) Random House dictionary                4) Oxford dictionary
Ans: 2 (A Table Alphabeticall)

 

3. "Beowulf" was written in .....
1) Old English       2) Middle English      3) Anglo-Norman       4) Modern English
Ans: 1 (Old English)

 

4. Many Greek and Latin words found a place in English during ..... period.
1) Old English     2) Middle English    3) Early Modern English   4) Late Modern English
Ans: 4 (Late Modern English)

 

5. 'Great Vowel Shift' stands for .....
1) Reformation in English                         2) Flow of words from other languages
3) Transition of words from other languages      4) Change in the pronunciation.
Ans: 4 (Change in the pronunciation)

 

6. The term 'Great Vowel Shift' was coined by....
1) Palmer       2) Jesperson      3) Michael West       4) Edward Sapir
Ans: 2 (Jesperson)

 

7. The linguistic ability of human beings to describe the things in the past and the future denotes .....
1) Language is arbitary                        2) Language is an agent of culture
3) Language exhibits redundancy      4) Lanuage exhibits displacement
Ans: 4 (Lanuage exhibits displacement)

 

8. The 'system of sounds' pertaining to language can be termed as .....
1) Semantics       2) Syntax      3) Phonology       4) Morphology
Ans: 3 (Phonology)

 

9. The popular theory with regard to the evolution of language is .....
1) Divine gift theory       2) Bo-bo theory      3) Ho-ho theory       4) Ding-dong theory
Ans: 1 (Divine gift theory)

 

10. Language is a system of arbitrary vocal symbols was propounded by .....
1) Sapir       2) Wardhaugh      3) Barbara       4) Jesperson
Ans: 2 (Wardhaugh)

Posted Date : 09-10-2020

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - II

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌