• facebook
  • whatsapp
  • telegram

GLOSSARY OF ELT TERMS

(English Language Teaching)

1. Identify the purpose of rapid teaching.
1) extended reading     2) seeking information       3) for interest       4) for specific detail
Ans: for specific detail

 

2. Formative Assessment is an assessment ....
1) of learning                 2) at learning                       3) in learning          4) on learning
Ans: in learning

 

3. The term 'Comprehensive' in continuous and comprehensive evaluation means ....
1) Scholastic development          2) Co-scholastic development
3) Academic skills                        4) Scholastic and Co-scholastic development
Ans: Scholastic and Co-scholastic development

 

4. Fluency in English can be developed through ....
1) creating opportunities to use the target language for communication
2) the teacher talking for most of the time
3) the teacher being alert to spot the errors and correct them.
4) making the students to have a freedom to be quiet.
Ans: creating opportunities to use the target language for communication

 

5. Alphabetic method is used in teaching ....
1) Reading                     2) Writing                   3) Speaking                      4) Listening
Ans: Reading

 

6. The test which is administered to measure the skills acquired by the students during the course ....
1) Proficiency Test       2) Aptitude Test        3) Achievement Test     4) Placement Test
Ans: Achievement Test 

 

7. Reading a passage from the Supplementary Reader for enjoyment and expansion of information is called ....
1) Silent Reading          2) Intensive Reading  3) Extensive Reading    4) Self Reading
Ans: Extensive Reading

 

8. Find out the lexical word from the following.
1) some                          2) whether                    3) principal                     4) if
Ans: principal

 

9. The speech sound /ai/ in the /mai/ (my) is known as ....
1) Nasals                        2) Diphthong                 3) Vowel                         4) Bilabial
Ans: Diphthong

 

10. Paragraphs, Conversations etc. have larger units of language. Such type of larger units of language can be termed as ....
1) drill                             2) dialogue                     3) discourse                   4) Dicto-comp
Ans: discourse

Posted Date : 09-10-2020

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - II

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌