• facebook
  • whatsapp
  • telegram

AVERAGE

PRACTICE EXERCISE

 

1. The average of marks obtained by 120 candidates in a certain examination is 35. If the average marks of passed candidates is 39 and that  of the failed candidates is 15. What is the number of candidates who passed the examination?
(1) 90        (2) 85         (3) 100         (4) 120         (5) None of these
Ans: 100

 

2. The average salary of all workers in workshop is 8000. The average salary of 7-technicians is Rs. 12000 and the average salary of the rest is Rs. 6000. The total number of workers in the work shop is.
(1) 20         (2) 21         (3) 23         (4) 22         (5) None of these
Ans: 21

 

3. In a competitive examination, the average marks obtained was 45. It was later discovered that there was some error in computerization and the marks of 90 candidates had to be changed from 80 to 50, and the average come down to 40 marks. The total number of candidates appeared in the examination.
(1) 500         (2) 600         (3) 540         (4) 580         (5) None of these
Ans: 540

 

4. The average weight of A, B, C is 84 kg. If D joins the group the average weight of the group becomes 80 kg. If another man ‘E’ who weights is 3kg more than D replace A, then average of B, C, D and E becomes ‘79’ kg. What is the weight of ‘A’
(1) 64        (2) 72         (3) 75         (4) 100         (5) None of these
Ans: 75

 

5. 1/3 rd of certain journey is covered at the rate of 25kmph. 1/4 th at the rate of 30 kmph and the respect 50 kmph. Find the average speed for the hole journey .
(1) 33.33 kmph         (2) 36 kmph         (3) 42 kmph         (4) 27 kmph         (5) None of these
Ans: 33.33 kmph        

 

6. Deepak’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree with Deepak and he thinks that Deepak’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Deepak.
(1) 67 kg         (2) 68kg         (3) 69 kg         (4) 70 kg         (5) None of these
Ans: 67 kg        

 

7. The average of marks obtained by 120 candidates in a certain examination is 35. If the average marks of passed candidates is 39 and that of the failed candidates is 15. What is the number of candidates who passed the examination?
(1) 90         (2) 85          (3) 100          (4) 120          (5) None of these
Ans: 100

 

8. The average age of Raju & Aditya is 35 years. If Raghu replaces Raju. The average age becomes 32 years and if Raghu replaces Adithya then the average becomes 32 years. If the average age of Naveen and Ramu behalf of the average age of Raju, Aditya and Raghu. Then the average age of all the people-?
(1) 28          (2) 32          (3) 35          (4) 30          (5) None of these
Ans: 28

 

9. The average salary is being paid to all it’s employees by a company is 15,500. The average salary of the senior employees is 18000 per month and the average salary of the junior employees is 12000 per month. If there are only two levels of employees viz junior and senior levels, then what fraction of the total employees is the too junior level employees are
(1) 7/5         (2) 7/12         (3)  5/12         (4) 5/7            (5) None of these
Ans:  7/12

 

10. The average age of ‘8’ persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years are substituted by two women. Find the average age of these two women.
(1) 48           (2) 36          (3) 42          (4) 29          (5) None of these
Ans:  48

 

Posted Date : 10-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌