• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Time and Distance

1. A car covers a certain distance. The average speed of the car for the first half is 80 km/hr and the average speed for the next half is 120 km/hr. what is the average speed of the car for the entire distance?
Ans: 96 kmph      

 

2. A man covers 220 km in 8 hours and another 300 km at an average speed of 60 kmph. Find the average speed of the man for the total distance.
Ans: 40 kmph 

 

3. Two trains 125 m and 95 m long are running in opposite directions with speeds of 40 kmph and 32 kmph respectively. In what time will they completely clear each other from the moment they meet?
Ans: 11 sec

 

4. Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed of the trains are 45 km/hr and 40 km/hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be (SSC-CGL 2016)
Ans: 3.75 km         

 

5. Two cars start from A and B respectively and moves in opposite directions towards B and A at average speeds 44 kmph and 40 kmph respectively. After what time will they be 294 km apart? 
Ans: 3.5 hours 

 

6. The time for a train of length 110 meters running at the speed of 72 km/hr to cross a bridge of length 132 meters is (SSC-CGL 2016)
Ans: 12.1 sec 

 

7. The distance between two stations A and B is 428 km. A train starts from station A at 6 am and moves towards station B at an average speed of 48 kmph. Another train starts from station B at 6.20 am and moves towards station A at an average speed of 55 kmph. At what time will the trains meet? (SSC-CGL 2019)
Ans:10.20 am    

 

8. The distance between two stations A and B is 575 km. A train starts from station A at 3 pm and moves towards station B at an average speed of 50 kmph. Another train starts from station B at 3.30 pm and moves towards station A at an average speed of 60 kmph. How far from station A will the trains meet?  (SSC-CGL 2019)
Ans: 275 km 

 

9. A thief steals a car at 2 pm and runs away at a speed of 60 kmph. The theft was noticed at 3pm and the policeman started chasing in another car at a speed of 75 kmph. At what time can the police man catch the thief?
Ans: 7 pm

 

10. Two cars A and B leave Delhi at 8.30 am and at 9 am for Shimla respectively. They travel at the speeds of 40 kmph and 50 kmph respectively. How many kilometres away from Delhi will the two cars be together? (SSC-CGL 2019) 
Ans: 100 km 

 

11. A boat covers 78 km down stream or 30 km upstream in the same time. If the speed of the current is 4 kmph, what is the speed of the boat?
Ans: 9 kmph 

 

12. In a stream running at 3 kmph, a motor boat goes 12 km upstream and back to the starting point in 60 min. find the speed of the motor boat in still water (in kmph) (SSC-CGL 2019)
Ans: 3(4 + √17) 

Posted Date : 28-01-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌