• facebook
  • whatsapp
  • telegram

CODING-DECODING

 

SOLVED EXAMPLES

Example 1 :-
If GOODNESS is coded as HNPCODTR, then how GREATNESS can be written in that code?
(a) HQZSMFRT      (b) HQFZUFRTM     (c) HQFZUODTR     (d) HQFZUMFRT
Sol. (d) Clearly, the letters in the word GOODNESS are moved one step forward and one step backward alternative to obtain the letters of the code.
As,

 

Example 2:-
If in a certain code ‘INTELLIGENCE’ is written as ‘ETNIGILLENCE’, then how can ‘MATHEMATICAL’ be written in the same code?
(a) AMHTMETACILA
(b) TAMMEHITALAC
(c) HTAMTAMELACI
(d) LACITAMEHTAM
Sol. (c)
As,

 

Example 3 :-
In a certain code language, ‘STARK’ is written as ‘LBFMG’ and ‘MOBILE’ is written as ‘TNRSPJ’. How will ‘BLAME’ be written in that same code language?
   (a) TSFRJ      (b) RPFTJ     (c) NJFTP     (d) TSFGJ     (e) None of these
Sol. (b) Using direct letter coding method. 

 

Example 4:-
In a certain coding system, ‘SHEEP’ is written as ‘GAXXR’ and "BLEAT’ is written as ‘HPXTN’. How can ‘SLATE’ be written in that same coding system?
   (a) GPTNX     (b) GPTXN      (c) GPXNT     (d) PTGXN     (e) None of these
Sol. (a) In both the words ‘SHEEP’ and ‘BLEAT’, the letter E is common and code for E is substituted X. Hence, using direct letter coding method, we have

 

Example 5:-
If ‘WORK’ is coded as ‘4-12-9-16’, then how will you code ‘WOMAN’?
    (a) 4-12-14-26-13     (b) 4-26-14-13-12  c) 23-12-26-14-13
   (d) 23-15-13-1-14       (e) None of these
Sol. (a) We have,
                        
       Then,
                    
Here, each letter is coded by the numerical value obtained by subtracting its ‘position value’ in English alphabetical order, from 27, e.g. letters W, O, M, A, N are at 23rd, 15th, 13th, 1st and 14th position in alphabetical order. So, their codes are (27 – 23), (27 – 13), (27 – 1), (27 – 14) i.e. 4, 12, 14, 26, 13, respectively i.e. their backward order position.  

 

Example 6 :-
If MADRAS is coded as 517916 and TENANT is coded as 432124, then how would you encode RMATSN?
    (a) 851353       (b) 951363       (c) 951462       (d) 941562
Sol. (c) We have,

 

Example 7 :-
In a certain code language, ‘it pit sit’ means ‘I am boy’, ‘it nit sit’ means ‘I am girl’, which of the following means ‘girl’?
      (a) it         (b) pit       (c) sit     (d) nit      (e) None of these
Sol. (d) We have
                                      
Here, ‘it’ and ‘sit’ are common in both the messages and ‘I’ and ‘am’ are common in both codes. Hence, code for girl will be ‘nit’.

 

Example 8 :-
In a certain code language,
481 means ‘sky is blue’ 246 means ‘sea is deep’ and 698 means ‘sea looks blue’. What number is the code for blue?
        (a) 1                 (b) 6                   (c) 8            (d) 9
Sol. (c) Given
                       
From Eqs. (i) and (iii),
It is clearly shown that, the code for blue is ‘8’.

 

Example 9 :-
If ‘white’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘yellow’, ‘yellow’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘black’, ‘black’ is called ‘violet’ and ‘violet’ is called ‘orange’, then what would be the colour of human blood?
    (a) Red         (b) Green     (c) Yellow     (d) Violet       (e) Orange
Sol. (c) We know that, the colour of the human blood is ‘red’ but here ‘red’

 

Example 10 :-
If ‘parrot’ is known as ‘peacock’, ‘peacock’ is known as ‘swallow’, ‘swallow’ is known as ‘pigeon’ and ‘pigeon’ is known as ‘sparrow’, then what would be the name of Indian National Bird?
     (a) Parrot    (b) Swallow      (c) Peacock     (d) Pigeon     (e) Sparrow
Sol. (b) We know that, peacock is the Indian National Bird but here peacock is known as swallow. So, the answer is swallow.

 

EXERCISE
1. In a certain code language, ‘GIVE’ is written as ‘VIEG’ and ‘OVER’ is written as ‘EVRO’. How will ‘DISK’ be written in that same code?
A: SIKD
Solution:

 

2. In a coding, system, APPLE is represented as ZKKOV. In such system, COW will be represented as
A: XLD
Solution:                      

 

3. If CUP = 40, then KITE = ?
A: 45
Solution:
   As,
   3   21   16
  C    U    P     3 + 21 + 16 = 40
  Similarly,
   11   9   10  5
   K    I     T    E   11 +  9 + 20 + 5 = 45
  (using forward letter positions)

 

4. If BAG = 71, then VICE = ?
A: 69
Solution:
   As,
   25   26   20
   B    A    G      25 + 26 + 20 = 71
   Similarly,
   5   18   24  22
    V    I    C    E    5 +  18 + 24 + 22 = 69
   (using backward letter positions)

 

Study the following letters and their corresponding digits codes following by certain conditions of coding and then answer the questions given below them by finding out which of the digits combinations given in (a), (b), (c) and (d) is the coded form of the letters-groups given in each question and mark your answer accordingly.
 

Conditions :
(i) If both the first and the last letters in the group are vowels, both should be coded as $.
(ii) If both the first and the last letters in the group are consonants, both should be coded as #.

           
5. KUNAJB
A: #0391#
Solution:
We know that, in English alphabets A, E, I, O, U letters are vowels and remaining letters are consonants.
From condition (ii),

 

6. RBUKAE
A: 670892
Solution:
We know that, in English alphabets A, E, I, O, U letters are vowels and remaining letters are consonants.
Does not follow any condition.

7. EBNAPI
A: $7395$
Solution:
We know that, in English alphabets A, E, I, O, U letters are vowels and remaining letters are consonants.
From condition (i),

 

8. If the word ‘TABLECLOTH’ is coded as ‘XEMRANRIXT’, then how can ‘HOTEL’ be coded?
A: TIXAR
Solution:
 As,

       
9. If ‘CARING’ is coded as ‘EDVGKC’, and ‘SHARES’ is coded as ‘UKEPBO’, then how will ‘CASKET’ be coded as in the same code?
A: EDWIBP

Solution:

 

10. If DEMOCRATIC is written as EDMORCATCI, then how CONTINUOUS will be written in the same code?
A: OCNTNIUOSU
Solution

Posted Date : 07-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

n-t-p-c

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌