• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Puzzle

Directions (Q. 1-5) : Study the given information carefully and answer the question that follows :
 

     Arvind, Bhaskar, Ravi, Sachin, Tarun, Manoj, Ramesh, Neeraj are eight friends, each of them wears a different colour of shirt viz; Red, Blue, Black, Purple, Pink, White, Brown and Yellow, but not necessarily in same order. All of them are seated around a circular table facing outside the centre. Arvind, who wears black shirt, sits third to the left of Tarun. The one who wears brown shirt, sits second to the right of Sachin. Sachin, who wear pink shirt, sits second to the right of Bhaskar, who is not immediate neighbour of Tarun. Ravi, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. Ramesh wears yellow and sits second to the left of Neeraj, who wears Red shirt.
 

1. Who among the following pairs represent immediate neighbours of the person wearing pink shirt ?
     (1) Neeraj and Sachin      (2) Arvind and Manoj 
     (3) Manoj and Neeraj      (4) Arvind and Neeraj       (5) None of these
Ans: 4(Arvind and Neeraj)

 

2. What is the position of Bhaskar with respect to the person wearing white shirt ?
Ans: Second to the right

 

3. How many persons are sitting between Arvind and the one who wears purple shirt, if counted clockwise?
Ans: Four

 

4. Which of the following shirt does Manoj wears ? 
     (1) Blue      (2) Brown       (3) White      (4) Red       (5) None of these
Ans: 2(Brown)

 

5. The one who sits between the person wears yellow and Red shirts ?
Ans: Bhaskar

 

Solution(1-5):

 Directions (Q. 6-9) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
 

     P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. Each has different professions – CA, CS, ICWA, FCA, Lawyer, IAS, Computer Engineer and Pilot – but not necessarily in the same order.
     Q sits second to the left of W’s husband, who is neither an FCA nor a Computer Engineer. No female is an immediate neighbour of Q. S’s daughter sits second to the right of U and on the immediate left of ICWA. U, who is sister of V, is a Computer Engineer. U is not an immediate neighbour of W’s husband. S’s daughter is a CA. Only one person is sitting between P and U. W’s brother S sits on the immediate left of his mother, who is an IAS. P is the father of V. Only one person sits between W’s mother and T. T sits on the immediate right of the person who is a CS. Only one person sits between W and V. V sits second to the right of the person who is a pilot. V is mother of R and not an immediate neighbour of T.

 

6. Who amongst the following is S’s daughter?
      (1) Q       (2) R       (3) T       (4) V       (5) W
Ans: 3(T)

 

7. Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group? 
      (1) U       (2) R       (3) T       (4) W       (5) V
Ans: 2(R)

 

8. The person who is a Lawyer is sitting between which of the following persons? 
      (1) CA and FCA          (2) IAS and CA 
      (3) CS and ICWA       (4) Can’t be determined       (5) None of these
Ans: 5(None of these)

 

9. Who among the following is a Pilot? 
      (1) Can’t be determined       (2) Mother of R       (3) R       (4) P       (5) None of these
Ans: 3(R)

 

Solution(6-9):
                                           

EXERCISE

Directions (Q. 1-5) : Study the following information carefully and answer the questions given below it.:
 

      Eight students P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them belongs to different states of India viz— Bihar, UP, MP, Rajasthan, Kerala, Delhi, Haryana and Punjab. There are two persons between those who belong to UP and Bihar and neither of them sits opposite P. R and V are immediate neighbours and neither of them belongs to Punjab or Bihar. P who belongs to Haryana sits second to the right of the one who belongs to Punjab. Q and T neither belongs to Punjab nor sit adjacent to P. T belongs to Bihar and sits second to the left of V who belongs to Rajasthan. R does not belong to UP. The immediate neighbour of T faces R who sits third to the left of the one who belongs to Haryana. U does not belongs to Punjab. Both S and W do not belong to UP or MP. Q belongs to Delhi while S belongs to Kerala. Q is not an immediate neighbour of P.
 

1. UP is related to Delhi in a certain way and Bihar is related to Punjab in the same way. Which of the following is related to MP following the same pattern?
  (1) Rajasthan   (2) Haryana    (3) Kerala   (4) Can’t be determined    (5) None of the above
Ans: 3(Kerala)

 

2. Who among the following belongs to Punjab?
    (1) U     (2) W  (3) T     (4) Can’t be determined      (5) None of the above
Ans: 2(W)

 

3. Who among the following sits third to the right of U? 
    (1) T     (2) V     (3) R     (4) Q      (5) None of the above
Ans: 1(T)

 

4. Which of the following statements is/are true about T? 
    (1) T is sitting opposite to W.      (2) T belongs to Punjab. 
    (3) T is not an immediate neighbour of Q. 
    (4) All are true      (5) None of the above
Ans: 1(T is sitting opposite to W.)

 

5. Which of the following statements is/are true?
(1) R is an immediate neighbour W and U.
(2) The person who belongs to Haryana sits opposite V.
(3) W belongs to Punjab and sits on the immediate right of Q.
(4) The person who belongs to Haryana sits opposite V and W belongs to Punjab and sits on the immediate right of Q.
(5) None is true
Ans: 2(The person who belongs to Haryana sits opposite V.)

 

Solution(1-5):
 

Directions (Q. 6-12) : Study the following information carefully and answer the given questions
 

    A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order. B sits second to the left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B. D’s daughter sits second to the right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband. Only one person sits between A and F. A is father of G. H’s brother D sits on the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E. Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.
 

6. What is the position of A with respect to his mother-in-law?
Ans: Second to the right

 

7. Who amongst the following is D’s daughter?
       (1) B        (2) C        (3) E        (4) G        (5) H
Ans: 3(E)

 

8. What is the position of A with respect to his grandchild?
Ans: Immediate right

 

9. How many people sit between G and her uncle?
Ans: Three

 

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group? 
       (1) F        (2) C        (3) E        (4) H        (5) G
Ans: 2(C)

 

11. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement? 
       (1) C is cousin of E. 
       (2) H and H’s husband are immediate neighbours of each other. 
       (3) No female is an immediate neighbour of C. 
       (4) H sits third to the left of her daughter. 
       (5) B is mother of H.
Ans: 5(B is mother of H.)

 

12. Who sits on the immediate left of C?
Ans: F’s grandmother

 

Solution(6-12):
 

Directions (Q. 13-18) : Study the following information carefully and answer the questions given below.
 

     There are eight persons P, Q, R, S, T, V, W and Z are sitting around the square table. Those four persons who sit at the four corners are facing towards centre and rest are facing away from the centre and sitting exactly at the middle of four sides. They are related to different professions viz. Doctor, Politician, Actor, Teacher, Pilot, Writer, Artist and Engineer but not necessarily in the same order. P is second to the left of Pilot. There are three persons between Teacher and W. Actor is facing away from the centre. Q is between T and W. Z is an Artist. S and Politician are not at the corners of the square. Doctor is an immediate left of Teacher. Pilot and Engineer are facing each other. The one who is an Engineer is third to the right of Artist, who is not facing towards the centre. T is not Teacher but facing away from the centre. Engineer is not the immediate neighbour of Q. V is not a Pilot, but an immediate neighbour of actor. The politician sits second to the left of Z. Q is not an Engineer and second to the left of V. P is a doctor.
 

13. Who among the following is a Politician?
       (1) R        (2) T        (3) W        (4) S        (5) Z
Ans: 3(W)

 

14. Who among the following is exactly between Teacher and Artist? 
       (1) Doctor        (2) Pilot         (3) Politician        (4) Writer         (5) Actor
Ans: 1(Doctor)

 

15. Four of the following are alike in some way, thus form the group find out the odd one? 
       (1) S        (2) Z        (3) W        (4) Q        (5) T
Ans: 4(Q)

 

16. Who among the following is second to the right of an Engineer? 
       (1) S        (2) P        (3) Z        (4) W        (5) T
Ans: 2(P)

 

17. How many persons are there between Artist and Actor?
Ans: Three18. Which of the following does match correctly? 
       (1) S- Writer      (2) Z- Politician       (3) R- Pilot      (4) V- Doctor       (5) All are correct
Ans: 3(R- Pilot)
Solution(13-18):

Posted Date : 07-02-2021

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

n-t-p-c

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers