• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SYLLOGISM

 

Directions (1 - 10): In each questions below are given some statements followed by two conclusions I and II. You have to take given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements, disregarding commonly known facts. Read both the conclusions and give answer as -
1) If only conclusion I follows.
2) If only conclusion II follows.
3) If either conclusion I or II follows.
4) If neither conclusion I nor II follows.
5) If both conclusions I and II follow.

 

1. Statements: All mobiles are androids.
                          No android is a phone.
Conclusions: I. Some mobiles are not phones.
                      II. No phone is a mobile.
Ans: Both conclusions I and II follow.

 

Explanation:
                             

 

2. Statements: Some nails are pins.
                          Some pins are fingers.
Conclusions: I. No finger is a nail.
                      II. Some nails are fingers.
Ans: Either I or II follows.

 

Explanation:
                Basic diagram                          Alternate diagram                   
      

3. Statements: Some cranes are ducks.
                           No duck is a peacock.
Conclusions: I. No peacock is a crane.
                      II. Some peacocks are cranes.
Ans: Either I or II follows.

 

Explanation:
                     Basic diagram                                                  Alternate diagram
     

4. Statements: No chair is a glass.
                          All glasses are tables.
Conclusions: I. All tables are chairs.
                      II. Some tables are not chairs.
Ans: Only conclusion II follows.

 

Explanation:
                         
               When no table is a chair - definitely 'Some tables are not chairs' can be concluded. But this negative can conclusion in this question cannot have its complementory Conclusion (i.e. - All tables are chairs) because the first statement conditions get violated.

 

5. Statements: All cinemas are films.
                           All films are movies.
Conclusions: I. Some movies are cinemas.
                      II. All cinemas are movies.
Ans: Both conclusions I and II follow.

 

Explanation:
                                  

 

6. Statements: All friends are officers.
                          Some relatives are friends.
    Conclusions: I. No officer is a relative.
                         II. Some relatives are officer.
Ans: Only conclusion II follows.

 

Explanation:

 7. Statements: Some girls are engineers.
                          Some engineers are teachers.
                          All teachers are politicians.
Conclusions: I. No politician is a girl.
                      II. Some politicians are engineers.
Ans: Only conclusion II follows.

 

Explanation:
              
                  In this question for 'No politician in a girl' gets its Complementary Conclusion i.e. Some Politicians are girls. Since it is not given, the given negative Conclusion become invalid.

                      see the alternate picture.
 

 

8. Statements: All fingers are rings.
                           No ring is a chain.
                          Some bags are rings.
Conclusions: I. No bag is a chain.
                      II. Some bags are chains.
Ans: Either I or II follows.

 

Explanation:
                     Basic diagram                                                     Alternate diagram
          

9. Statements: All numbers are digits.
                           Many digits are dots.
                           No dot is a light.
Conclusions: I. Some dots are numbers.
                      II. Some lights are digits.
Ans: Neither conclusion I nor II follows.

 

Explanation:
                     Basic diagram                               
              

10. Statements: All songs are smiles.
                             All smiles are lives.
                             No life is a cinema.
Conclusions: I. No cinema is a song.
                      II. No smile is a cinema.
Ans: Both conclusions I and II follow.

 

Explanation:
                                      

Posted Date : 07-02-2021

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

study-material-:-group-d

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers