• facebook
  • whatsapp
  • telegram

BLOOD RELATIONS-3

1. Looking at a picture of a boy, Anand said,“His mother is the wife of my mother’s son. Brothers and sisters I have none” At whose picture was Anand looking?

A) His son     B) His cousin      C) His uncle      D) His nephew      E) None of these

Explanation: Since Anand has no brother or sister, so he is his mother’s only son.

So, wife of Anand’s mother’s son — Anand’s wife.

Thus, Anand’s wife is the boy’s mother or the boy is Anand ‘s son.

Ans: A

 

2. When Anil saw Sanjay, he recalled, “He is the son of the father of my daughter’s mother.” Who is Sanjay to Anil?

A) Brother-in-law     B) Brother     C) Cousin      D) Uncle     E) Nephew

Explanation: Anil’s daughter’s mother — Anil’s wife; Anil’s wife’s father —Anil’s fatherin-law; Father-in-law’s son — Anil’s brotherin-law.

So, Sanjay is Anil’s brother-in-law.

Ans: A


3. Pointing towards a boy Mohan, Ankitha said, “His mother’s brother is the father of my son .” How is Mohan related to Ankitha?

A) Sister-in-law     B) Nephew     C) Niece     D) Aunt      E) None of these

Explanation: Father of Ankitha’s son — Ankitha’s husband. So, Mohan is the son of sister of Ankitha’s husband. Thus, Mohan is Ankitha’s nephew.

Ans: B

 

4. Pointing to a lady, Sravan said, “She is the daughter of the only child of my grandmother.” How is the lady related to Sravan?

A) Sister     B) Niece     C) Cousin       D) Data inadequate       E) None of these

Explanation: Only child of Sravan’s grandmother — Sravan’s father/mother.

Daughter of Sravan’s father/mother- Sravan’s sister.

Ans: A


5. If Nalini says, “pranaya’s father Omkar is the only son of my father-in-law Chandu”, then how is Ruchi, who is the sister of pranaya, related to Chandu?

A) Niece     B) Daughter      C) Wife       D) Daughter-in-law        E) None of these

Explanation: Only son of Nalini’s father-inlaw Chandu — Nalini’s husband.

So, Omkar is Nalini’s husband and pranaya and Ruchi are his daughters.

Thus ,Ruchi is the grand daughter of chandu.Ans: E



Directions (Qs. 6 - 8): (Set of 3 Questions): Kindly study the following information carefully and answer the question that follows:

K is sister of U. U is married to E. E is father of S.

N is son of I. U is mother-in-law of I.

E has only one son and no daughter.

K is married to C. M is daughter of C.

 

6. How is M related to U?

A) Niece     B) Sister     C) Can't be determined       D) Mother      E) Nephew

 

7. How is N related to E?

A) Nephew     B) Uncle     C) Brother     D) Son      E) Grandson


8. How is K related to S?

A) Sister    B) Aunt    C) Mother-in-law    D) Mother    E) Can't be determined


Directions (Qs. 9 - 13): Study the following set of questions carefully and answer the questions given below.

A family of 10 members over three generation goes to a picnic. Kamal is the father of Bavya and has only one son. Ramana is the son-in-law of Anusha and the father of Jetha. Somu is the uncle of Champa. Charu is the aunt of Bavita, who is the daughter of Darani. Darani is the daughter in law of Kamal. Anusha is the mother of Charu who has two children. Each child has both of its parents alive.

 

9. Four of the following five are alike in the certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A) Bavya      B) Darani     C) Somu      D) Charu        E) Ramana


10. How many male members are there in the family?

A) 2         B) 3        C) 4         D) 5      E) Can't be determined
 

11. How is Jetha related to Anusha?

A) Mother        B) Grand mother       C) Grand son        D) Grand daughter        E) Either C or D
 

12. How many married couples are there in the family?

A) 1        B) 2      C) 3       D) 4        E) Can't be determined
 

13. How is Kamal related to Champa?

A) Father in law      B) Father       C) Grand father       D) Brother     E) None of these


 

Directions (Qs. 14 - 16): (Set of 3 Questions): Kindly study the following information carefully and answer the question that follows:

U is sister of E. E is married to Q. Q is son of N. U is mother of K. Z is father of V. Z has only one son and only one daughter. V is daughter of U. R is son of E.


14. If N is wife of X then how is R related to X?

A) Son-in-law     B) Grand son    C) Nephew      D) Son     E) Can't be determined


15. How is Q related to U?

A) Brother        B) Can't be determined        C) Brother-in-law        D) Cousin (Brother)       E) Uncle


16. How is K related to E?

A) Son     B) Niece      C) Son-in-law      D) Nephew     E) Daughter
 


17. Introducing Radha, Sanvi said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Sanvi related to Radha?

A) Aunt        B) Niece      C) Cousin       D) Mother       E) Daughter

Explanation:

Sanvi’s father’s only daughter — Sanvi.

So, Radha is Sanvi’s daughter, i.e. Sanvi is Radha’s mother.

Ans: D


18. Pointing to a girl, a woman said, “Her mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the girl?

A) Mother     B) Daughter      C) Sister       D) Grandmother       E) Niece

Explanation: Only daughter of my mother .Myself. So, the woman is girl’s mother.

Ans: A


19. If Q is the brother of the son of R’s son, how is Q related to R?

A) Son        B) Brother       C) Cousin       D) Grandson        E) None of these

Explanation: Son of R’s son — Grandson; Brother of R’s grandson— R’s grandson. So, Q is R’s grandson.

Ans: D


20. Pointing towards Rani, Naveen said, “I am the only son of her mother’s son.” How is Rani related to Naveen?

A) Aunt      B) Niece C) Mother      D) Cousin        E) Daughter

Explanation: Rani’s mother’s son — Rani’s brother.

So, Naveen is the son of Rani’s brother or Rani is Naveen’s aunt.

Ans: A


21. Pointing a man in photograph, Malavika said, “He is the brother of my uncle’s daughter.” Who is the man to Malavika?

A) Son       B) Brother-in-law       C) Nephew      D) Cousin       E) None of these

Explanation: Brother of uncle’s daughter —

Uncle’s son — Cousin.

So,the man is Malavika’s cousin.

Ans: D


22. Pointing to a girl in the picture, Suman said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Suman if the girl is not the real sister of Suman?

A) Sister      B) Aunt       C) Grandmother       D) None of these       E) Niece

Explanation: Only son of Suman’s mother’s father — Suman’s maternal uncle.

So, the girl’s maternal uncle is Suman’s maternal uncle.

Thus, the girl’s mother is Suman’s aunt.

Ans: B


23. Pointing to a lady, Arun said, She is the mother of my Son’s wife’s daughter. How is Lady related to the Arun?

A) Uncle       B) Cousin       C) Daughter-in-law         D) None of these      E) Daughter

Explanation: Arun’s son’s wife’s daughter —

Arun’s son’s daughter; Mother of daughter of

Arun’s son — Wife of Arun’s son.

So, Arun is the father-in-law of the lady.

Ans: C



24. If Akhil says, “Ravi’s mother is the only daughter of my mother., how is Akhil related to Ravi?

A) Grandfather      B) Father       C) Brother      D) None of these        E) Cousin

Explanation: Only daughter of Akhil’s mother — Akhil’s sister.

So, Ravi’s mother is Akhil’s sister or Akhil is the brother of Ravi’s mother i.e. Ravi’s Maternal uncle.

Ans: D



25. Pointing to a boy, Sathvik said, "His father's wife's brother is the only brother of my sister's father." How is the boy related to Sathvik?

A) Son        B) Nephew         C) Cousin brother      D) Uncle      E) None of these

Explanation:

Boys father’s wife means his ‘mother’.

His mother’s brother means his ‘maternal uncle’

Sathvik’s sister’s father means Sathvik’s father.

Boy’s maternal uncle is the only brother of Sathvik’s father.

Boy’s maternal uncle is the paternal uncle of Sathvik.

This clearly means that the boy is the cousin brother of Sathvik.

Ans: C

Posted Date : 14-08-2023

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు