• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Dictionary, Word Sequence and Word Formation

1. If the following four words are arranged in alphabetical order, then which word willcome in the second place?
A) Board B) Basket
C) Business D) Before
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Basket, Before, Board, Business.
Hence Before will come in the second place
Ans: D

2. Arrange the given words in the alphabetical order and choose the one that comes at second place?
A) Control B) Century
C) Cloudy D) Careful
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Careful, Century, Cloudy, Control.
Hence Century will come in the second place
Ans: B

3. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) Dream    B) Decide    C) Drive
D) Danger    E) Daughter
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Danger, Daughter, Decide, Dream, Drive.
Hence Decide will come in the middle
Ans: B

4. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) Forest    B) Family
C) Furniture    D) Finish    E) Flower
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Family, Finish, Flower, Forest, Furniture.
Hence Flower will come in the middle.
Ans: E

5. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) Grow    B) Grandfather
C) Great    D) General    E) Game
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Game, General,
Grandfather, Great, Grow.

Ans: B

6. Arrange the given words in the sequence in which they occur in dictionary and locate the last word?
A) Holiday    B) Healthy
C) Happen    D) Hospital
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Happen, Healthy, Holiday, Hospital.
Hence Hospital will come in the last.
Ans: D

7. Which one of the following words will appear fourth in the English Dictionary?
A) Important    B) Idea
C) Introduce    D) Invent
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Idea, Important, Introduce, Invent.
Hence Invent will come in the last.
Ans: D

8. Which word will appear fourth in the English Dictionary?
A) King    B) Keep    C) Knife    D) Kid
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Keep, Kid, King, Knife
Hence Knife will come in the fourth.
Ans: C

9. If the following four words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the second place?
A) Young    B) Yesterday
C) Year     D) Your
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Year, Yesterday, Young, Your.
Hence Yesterday will come in the second place
Ans: B

10. Arrange the given words in the alphabetical order and choose the one that comes at second place?
A) Without     B) Welcome
C) Wash      D) Wind
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Wash, Welcome, Wind, Without .
Hence Welcome will come in the second place
Ans: B

11. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) White     B) Used
C) Vegetable    D) Yellow
E) Zoom
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Used, Vegetable, White, Yellow, Zoom
Hence White will come in the middle.
Ans: A

12. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) Present    B) Remind
C) Future    D) Arrange
E) Almost
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Almost, Arrange, Future, Present, Remind.
Hence Future will come in the middle
Ans: C

13. If the following five words are arranged in alphabetical order, then which word will come in the middle?
A) Machine    B) Lesson
C) Neither    D) Pencil    E) Large
Explanation: By arranging the words in the alphabetical order, we have: Large, Lesson, Machine, Neither, Pencil
Hence Machine will come in the middle
Ans: A

14. Arrange the given words in the sequence in which they occur in dictionary and locate the last word?
A) Famous    B) Empty
C) Glad    D) Education
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Education, Empty, Famous, Glad
Hence Glad will come in the last.
Ans: C

15. Which one of the following words will appear fourth in the English Dictionary?
A) Kitchen    B) Increase
C) Holiday    D) Runner
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Holiday, Increase, Kitchen, Runner.
Hence Runner will come in the last.
Ans: D

16. Which word will appear fourth in the English Dictionary?
A) Ratio B) Introduce
C) Manage D) Person
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Introduce, Manage, Person, Ratio
Hence Ratio will come in the fourth.
Ans: A

Directions (Qs. 17-21): In each of the following questions, arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence

17. 1. Lower 2. Laugh 3. Light 4. Lamp 5. Luck
A) 2, 1, 5, 4, 3 B) 5, 4, 2, 3, 1
C) 4, 2, 3, 1, 5 D) 2, 5, 1, 4, 3
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Lamp, Laugh, Light,
Lower, Luck. Hence order is 4, 2, 3, 1, 5
Ans: C

18. 1. Monkey 2. Machine 3. Mountain 4. Member 5. Move
A) 2, 4, 1, 3, 5 B) 5, 1, 3, 4, 2
C) 3, 1, 5, 4, 2 D) 5, 1, 2, 3, 4
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Machine, Member, Monkey, Mountain, Move.
Hence order is 2, 4, 1, 3, 5
Ans: A

19. 1. Opposite 2. Other 3. Office
4. Outside 5. Own
A) 2, 1, 5, 4, 3 B) 5, 4, 2, 3, 1
C) 3, 1, 2, 4, 5 D) 2, 5, 1, 4, 3
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Office, Opposite, Other, Outside, Own.
Hence order is 3, 1, 2, 4, 5
Ans: C

20. 1. Problem 2. Partner 3. Person
4. Protect 5. Public
A) 2, 1, 5, 4, 3 B) 5, 4, 2, 3, 1
C) 3, 1, 2, 4, 5 D) 2, 3, 1, 4, 5
Explanation: By arranging the words in the dictionary order, we have: Partner, Person, Problem, Protect, Public.
Hence order is 2, 3, 1, 4, 5
Ans: D

21. 1. Remember 2. Rainy 3. Rude
4. Rubber 5. Reach
A) 2, 5, 1, 4, 3 B) 5, 4, 2, 3, 1
C) 3, 1, 2, 4, 5 D) 2, 3, 1, 4, 5
Explanation: By arranging the words in the dictionary
order, we have: Rainy, Reach,
Remember, Rubber, Rude.
Hence order is 2, 5, 1, 4, 3
Ans: A

Directions (Qs. 22-25): From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word

22. COMFORTABLE
A) TABLE B) PORTABLE
C) COMFORT D) COME
Explanation: In PORTABLE word the letters used are P, O, R, T, A, B, L, E. But the letter P is not present in the given word COMFORTABLE.
Hence PORTABLE word cannot be formed using the letters of the given word
Ans: B

23. SUITABLE
A) TABLE     B) SUIT
C) STABLE    D) STAPLE
Explanation: In STAPLE word the letters used are S, T, A, P, L, E. But the letter P is not present in the given word SUITABLE.
Hence STAPLE word cannot be formed using the letters of the given word
Ans: D

24. INFORMATION
A) FORMATION    B) INFORM
C) RATION    D) FORMATIVE
Explanation: In FORMATIVE word the letters used are F, O, R, M, A, T, I, V, E. But the letters V, E is not present in the given word INFORMATION.
Hence FORMATIVE word cannot be formed using the letters of the given word
Ans: D

25. FRIENDLY
A) FRIEND    B) FIRE
C) FLYING    D) RIDE
E) FRY
Explanation: In FLYING word the letters used are F, L, Y, I, N, G. But the letter G is not present in the given word FRIENDLY.
Hence FLYING word cannot be formed using the letters of the given word.
Ans: C

Posted Date : 26-05-2023

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు