• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Machine Input - Output

Directions (Qs. 1 - 5): Study the following information carefully to answer these questions: A number sorting machine when given an input of numbers, rearranges them in a particular manner step-by-step as indicated below till all the numbers are arranged. Given below is an illustration of this arrangement.

Input: 92 16 53 45 140 22 78 125 64 114
Step I: 16 92 53 45 140 22 78 125 64 114
Step II: 16 92 53 45 22 78 125 64 114 140
Step III: 16 22 92 53 45 78 125 64 114 140
Step IV: 16 22 92 53 45 78 64 114 125 140
Step V: 16 22 45 92 53 78 64 114 125 140
Step VI: 16 22 45 53 78 64 92 114 125 140
Step VII: 16 22 45 53 64 78 92 114 125 140
And Step VII is the last step for this input.

1. What will be Step IV for the following input?
Input: 88 45 19 74 35 92 102 25 195 10
A) 10 74 25 88 45 19 35 92 102 195
B) 10 19 25 92 45 74 35 88 102 195
C) 10 19 88 45 74 35 25 92 102 195
D) Can’t be determined
E) None of these
Explanation: The numbers are arranged in ascending order stepwise from left to right, rearranging only one number at each step - one number from the beginning and one number from the end, alternately.
Input: 88 45 19 74 35 92 102 25 195 10
Step I: 10 88 45 19 74 35 92 102 25 195
Step II: 10 88 45 19 74 35 92 25 102 195
Step III: 10 19 88 45 74 35 92 25 102 195
Step IV: 10 19 88 45 74 35 25 92 102 195
Ans: C

2. Given below is the sixth step of an input.
What will be the third step?
Step VI: 16 27 42 58 83 79 95 109 117 134
A) 16 27 42 95 109 58 83 79 117 134
B) 16 27 42 58 109 117 83 79 95 134
C) 16 58 83 27 42 79 95 109 117 134
D) 16 27 42 58 83 95 79 109 117 134
E) Can't be determined
Explanation: Since the number may be rearranged in several possible ways, so it is not possible to determine any of the previous steps.
Ans: E

3. What will be the last step for the following input?
Input: 41 12 78 65 90 89 63 116 34 95
A) 12 34 41 63 65 78 89 95 90 116
B) 12 34 41 63 65 78 89 90 95 116
C) 12 34 41 63 65 89 78 90 95 116
D) Can't be determined
E) None of these
Explanation: Clearly, the last step would be the one containing the whole set of numbers in an ascending order from left to right.
Ans: B
 

4. How many steps will be required for getting the final output for the following input?
Input: 105 83 62 43 79 30 132 35 125 64
A) Five B) Seven C) Nine
D) Eight E) None of these
Explanation:
Step1: 30 105 83 62 43 79 132 35 125 64
Step2: 30 105 83 62 43 79 35 125 64 132
Step3: 30 35 105 83 62 43 79 125 64 132
Step4: 30 35 105 83 62 43 79 64 125 132
Step5: 30 35 43 105 83 62 79 64 125 132
Step6: 30 35 43 83 62 79 64 105 125 132
Step7: 30 35 43 62 83 79 64 105 125 132
Step8: 30 35 43 62 79 64 83 105 125 132
Step9: 30 35 43 62 64 79 83 105 125 132
Ans: C

5. What will be the third step for the following input?
57 13 48 149 36 113 64
A) 13 57 48 36 149 113 64
B) 13 57 48 36 113 64 149
C) 13 36 57 48 113 64 149
D) 13 36 57 48 64 113 149
E) Can't be determined
Explanation:
Step1: 13 57 48 149 36 113 64
Step2: 13 57 48 36 113 64 149
Step3: 13 36 57 48 113 64 149
Ans: C

Directions (Qs. 6 - 9): Study the following information carefully to answer the these questions. A word arrangement machine, when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and the steps of rearrangement.
Input: honest agency gesture campus
junior element install behind

Step I: agency honest gesture campus junior element install behind

Step II: agency behind honest gesture campus junior element install

Step III: agency behind campus honest gesture junior element install

Step IV: agency behind campus element honest gesture junior install

Step V: agency behind campus element gesture honest junior install

Step VI: agency behind campus element gesture honest install junior
And Step VI is the last step for this input.

6. Which of the following will be step IV for the given input?
Input: final check decision global normal
light education content
A) check content decision education
final global normal light
B) check content final decision global
normal light education
C) check content decision final global
normal light education
D) check content decision education
final global light normal
E) None of these
Explanation: The words are arranged according to the English alphabetical series and are placed at the left end in each step.
Input: final check decision global normal light education content
Step I: check final decision global normal light education content
Step II: check content final decision global normal light education
Step III: check content decision final global normal light education
Step IV: check content decision education final global normal light
Ans: A

7. Input: grapes package orange reading apple papaya Which of the following steps would be ‘apple grapes orange package reading papaya ’?
A) II B) III C) IV
D) V E) None of these
Explanation: The words are arranged according to the English alphabetical series and are placed at the left end in each step.
Input: grapes package orange reading apple papaya
Step I: apple grapes package orange reading papaya
Step II: apple grapes orange package reading papaya
Step III: apple grapes orange package papaya reading
Ans: A

8. Input: wonder around fresh badly cooking things Which of the following steps will be the last but one?
A) I B) III C) IV
D) V E) None of these
Explanation: The words are arranged according to the English alphabetical series and are placed at the left end in each step.
Step I: around wonder fresh badly cooking things
Step II: around badly wonder fresh cooking things
Step III: around badly cooking wonder fresh things
Step IV: around badly cooking fresh wonder things
Step V: around badly cooking fresh things wonder
Ans: C

9. Input: unique serious arrange floating basket writing Which step will be the last step of the above input?
A) III B) IV C) VI
D) VII E) None of these
Explanation: The words are arranged according to the English alphabetical series and are placed at the left end in each step.
Input: unique serious arrange floating basket writing
Step I: arrange unique serious floating basket writing
Step II: arrange basket unique serious floating writing
Step III: arrange basket floating unique serious writing
Step IV: arrange basket floating serious unique writing
Ans: B

Directions (Qs. 10 - 11): Read the following information carefully to answer the given question: A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers. rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: table 54 89 arrange problem 23 serious 95
Step I: 95 table 54 89 arrange problem 23 serious
Step II: 95 arrange table 54 89 problem 23 serious
Step III: 95 arrange 89 table 54 problem 23 serious
Step IV: 95 arrange 89 problem table 54 23 serious
Step V: 95 arrange 89 problem 54 table 23 serious
Step VI: 95 arrange 89 problem 54 serious table 23
Step VII: 95 arrange 89 problem 54 serious 23 table

Step VII is the last output. As per the rules followed in the above steps, find out each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: home 26 43 parrot 54 orange mobile 83

10. Which of the following step will be the last but one?
A) IV B) V C) VI
D) VII E) None of these
Explanation: The numbers are arranged in
descending order while the words are arranged
in alphabetical order alternately. The position of
only one term is altered at each step.
Input: home 26 43 parrot 54 orange mobile 83
Step I: 83 home 26 43 parrot 54 orange mobile
Step II: 83 home 54 26 43 parrot orange mobile
Step III: 83 home 54 mobile 26 43 parrot orange
Step IV: 83 home 54 mobile 43 26 parrot orange
Step V: 83 home 54 mobile 43 orange 26 parrot
Clearly, step V is the last step and step IV is
the last but one.
Ans: A

11. Step II of an input is: 78 carrot 23 36 double friend manage 53
Which of the following will be step V?
A) 78 carrot 53 23 36 double friend manage
B) 78 carrot 53 double 36 23 friend manage
C) 78 carrot 53 double 23 36 friend manage
D) 78 carrot 53 double 36 23 manage friend
E) None of these
Explanation: The numbers are arranged in descending order while the words are arranged in alphabetical order alternately. The position of only one term is altered at each step.
Step II: 78 carrot 23 36 double friend manage 53
Step III: 78 carrot 53 23 36 double friend manage
Step IV: 78 carrot 53 double 23 36 friend manage
Step V: 78 carrot 53 double 36 23 friend manage
Step VI: 78 carrot 53 double 36 23 friend manage
Ans: D

Posted Date : 20-05-2023

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు