• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Error Spotting – Pronouns

In the previous edition, we have gone through the topic of error detection in Nouns. In order to spot any errors in any sentence, we must have a clear idea about all the eight parts of speech, tenses and subject– verb agreement, articles, punctuation marks etc. Gaining knowledge on these topics will take more time because we have to apply ourselves what we have learnt from those topics. So, it is important to practice the topics on a daily basis. Listening to English songs, listening to podcasts in English, listening sports commentary and communicating with others in English can help us learning the subject effectively. Today, we’ll have a glance on error detection in pronouns.

Model Questions

Directions (Qs. 1 - 25): The given sentence has been divided up into four different parts a, b, c and d. Select the portion of the sentence which contains an error (spelling, grammatical or contextual). If there is no error, choose option ‘e’ (no error) as your answer.

 

1. Being a minor, (a)/ the police admitted (b)/ him to (c)/ a rehabilitation centre. (d)/ No error (e)

Explanation: Here, the sentence is talking about the minor boy (subject). If we do not add ‘he’ before the starting of the sentence, the police will become the subject. He should be added before ‘being’.

Ans: a

 

2. Here is the (a)/ accused whom (b)/ I think assassinated (c)/ the old couple recently. (d)/ No error (e)

Explanation: Here, the accused is the subject. So, the relative pronoun used should be the subjective case. Who should be used in place of whom.

Ans: b

 

3. Those people (a)/ who do not (b)/ work hard, they do not (c)/ achieve their goals in their life. (d)/ No error (e)

Explanation: ‘Those’ and ‘they’ should not be used together in a sentence because they both carry the same meaning. They should be removed from the sentence.

Ans: c

 

4. He must maintain (a)/ his diet with (b)/ calcium and protein in order to (c)/ keep himself fit. (d)/ No error (e)

Explanation: Intransitive verbs (A verb that does not need a direct object to complete its meaning) like keep, turn, bathe, move, hide, rest etc. doesn’t need a reflexive pronoun to complete the sentence. ‘Himself’ is not necessary in the sentence.

Ans: d

 

5. I, Manoj and Mahesh (a)/ shall arrange everything (b)/ and shall not ask (c)/ anyone for help. (d)/ No error (e)

Explanation: If all the three persons (1st person, 2nd person and 3rd person) or any two of  the three persons used in a positive sentence,the correct order of the pronouns that should be followed is 231 (2nd person, 3rd person and 1st person). If only two persons are used in a sentence, the sequence should be 23, 21 or 31. ‘Manoj, Mahesh and I’ should be used in place of ‘I, Manoj and Mahesh’.

Ans: a

 

6. Industries and lavish households must reduce (a)/ its own energy use (b)/ and promote conservation to (c)/ their citizens and employees. (d)/ No error (e)

Explanation: Here, industries and lavish households are plural. So, the plural possessive adjective ‘their’ should be used in the place of ‘its’.

Ans: b

 

7. She took her (a)/ younger son (b)/ with herself and (c)/ left her husband. (d)/ No error (e)

Explanation: Here, personal pronoun should be used, but not a reflexive pronoun. ‘Her’ should be used in place of ‘herself’.

Ans: c

 

8. All the gifts looked (a)/ great and so (b)/ I bought (c)/ all of it. (d)/ No error (e)

Explanation: ‘All’ is a plural noun here. So, plural pronoun should be used. ‘Them’ should be used in place of ‘it’.

Ans: d

 

9. It wasn’t me (a)/ who was responsible (b)/ for the debacle of our (c)/ team in the world cup. (d)/ No error (e)

Explanation: ‘It + ‘be’ form (here ‘was’) should be followed by a subjective case. ‘I’ is the subjective form of ‘me’. ‘I’ should be used in place of ‘me’.

Ans: a

 

10. Even the candidates (a)/ which have no (b)/ proper educational qualification (c)/ have also applied for this job. (d)/ No error (e)

Explanation: In a subordinate clause, a relative pronoun will be used as a subject. Here for the subject (candidates), who is the suitable relative pronoun. ‘Who’ should be used in place of ‘which’.

Ans: b

 

11. Hrithik Roshan (a)/ being a good actor (b)/ he is selected (c)/ for the National Award. (d)/ No error (e)

Explanation: A noun and a pronoun cannot be used for the same noun in a sentence. ‘He’ should be removed in the statement (c).

Ans: c

 

12. One should keep (a)/ his morals and values intact if one wants (b)/ respect from (c)/ both friends and enemies. (d)/ No error (e)

Explanation: If ‘one’ is taken as a subject, the possessive adjective should be one’s. ‘One’s’ should be used in place of his.

Ans: b

 

13. My uncle did (a)/ not object to (b)/ using his (c)/ most expensive tie. (d)/ No error (e)

Ans: e

 

14. I hid (a)/ myself in (b)/ my room last night (c)/ while playing hide and seek. (d)/ No error (e)

Explanation: Intransitive verbs (A verb that does not need a direct object to complete its meaning) like keep, turn, bathe, move, hide, rest etc. doesn’t need a reflexive pronoun to complete the sentence. ‘Myself’ should be removed from the statement (b).

Ans: b

 

15. He was surprised and pleased (a)/ when he was (b)/ informed of him (c)/ winning the competition. (d)/ No error (e)

Explanation: A gerund (here winning) is always preceded by a possessive adjective. ‘His’ should be used in place of ‘him’.

Ans: c

 

16. The two friends (a)/ shouted at (b)/ one another (c)/ in the market. (d)/ No error (e)

Explanation: For two persons ‘each other’ should be used whereas for more than two persons, ‘one another’ will be used. ‘Each other’ should be used in place of ‘one another’.

Ans: c

 

17. All the (a)/ misapprehensions are cleared (b)/ between (c)/ Manoj and I. (d)/ No error (e)

Explanation: Prepositions like ‘between’, ‘let’, ‘like’, ‘but’, etc. are followed by an objective case. ‘Me’ should be used in place of ‘I’.

Ans: d

 

18. If I were (a)/ him I would teach (b)/ him a lesson which he (c)/ would never forget. (d)/ No error (e)

Explanation: Here, the first person ‘I’ (subject) is compared with another subject (3rd person). So, the third person should also be in the subjective case. ‘He’ should be used in place of ‘him’.

Ans: b

 

19. The poor (a)/ woman poisoned her (b)/ and her own children (c)/ No error (e)

Explanation: When the same person acts as a subject and an object in a sentence, then the reflexive pronoun will be used as the object. ‘Herself’ should be used in place of ‘her’.

Ans: b

 

20. It is (a)/ not I (b)/ who is (c)/ to blame. (d)/ No error (e)

Explanation: The verb that follows a relative pronoun must follow its precedent noun/pronoun. ‘Am’ should be used in place of ‘is’.

Ans: c

 

21. Don't worry (a)/ Myself and he (b)/ will attend (c)/ the marriage. (d)/ No error (e)

Explanation: Here in the sentence, both the words myself and he are in subjective case. But ‘myself’ is an objective word. So, it should be replaced with its subjective word ‘I’. ‘I’ should be used in place of ‘myself’.

Ans: b

 

22. Neither of the two (a)/ persons has got their deposited (b)/ amount back from (c)/ the fraud company. (d)/ No error (e)

Explanation: Words neither of, either of, each of etc. are followed by a plural noun or pronoun in the starting of a sentence. But the verb or pronoun used in the ending of the sentence should be a singular. ‘His/ her’ should be used in place of ‘their’.

Ans: b

 

23. Many a boy (a)/ have failed in (b)/ the UPSC examination (c)/ this year. (d)/ No error (e)

Explanation: The word ‘many a’ takes as a singular noun and singular verb. So, has should be used in this case. ‘Has’ should be used in place of ‘have’.

Ans: b

 

24. Each of them (a)/ have to understand (b)/ his/her importance (c)/ in the prestigious project. (d)/ No error (e)

Explanation: Singular verb is used with the words ‘each’ and ‘every’. ‘Has’ should be used in place of ‘have’.

Ans: b

 

25. If she wants (a)/ this job, she (b)/ will need (c)/ your favour. (d)/ No error (e)

Explanation: ‘Favour from you’ is the correct usage here because ‘favour’ is a non-living thing. ‘Favour from you’ should be used in place of ‘your favour’.

Ans: d

 

 

Posted Date : 09-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌