• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SPOTTING ERRORS

In this article, we shall learn how to ace error spotting in the English Language section of bank exams. Aspirants who are willing to apply for the various Government exams a part from the bank exams must also go through these concepts of spotting the error carefully, as English language is a vital part of the syllabus for most of these exams.

English language is a subject where even people who are proficient in the language end up making mistakes in the grammar section. It is a normal tendency but the error-spotting section is not hard to master.Practising some guidelines is all that isneeded to excel in this topic of the English Language syllabus


1. I. Many such initiatives were taken up             

II. by China in its cities to reduce exposure                       

 III. to PM2.5 that produces morbidity fromcardiovascular                                 

IV. and respiratory diseases and leads to premature death.

A) Only I       B) Only I and II       C) Only III and IV         D) Only II, III and IV         E) No error

Explanation: All the sentences are grammatically as well as contextually correct.

Ans: E
 


2. I. Memories of the killing of               

II. thousands people in the after math of           

III. the 2007 elections should evens score the                               

IV. urgency of bringing the current fluid situation within control.

A) Only I and IV       B) Only II and III       C) Only I and III      D) Only II, III and I         E) No error

Explanation:

Sentence II: ‘thousands people in the after maths of’ - the sentence is incorrect because of use of 's' in thousand. 's' is used in thousand when it is used without any other plural subject.

E.g.: Thousands were injured in the train accident yesterday.

But if thousand is used with another plural subject, 's' is omitted.

E.g.: There are thousand ways to solve thisproblem.

Correct sentence: thousand people in the after maths of

Sentence III: the 2007 elections should evens score - the use of the word "evens score" is in appropriate here, as it means to repay. The correct word which goes with the context is'underscore', which means to underline or emphasize.

Correct sentence: the 2007 elections should underscore the

Ans: B
 


3. I. A comprehensive solution demands       

II. that the government of Delhi, Punjab,           

III. Haryana and Uttar Pradesh, assisted ofthe Centre,             

IV. address farm residue burning from construction dust.

A) Only II and IV        B) Only III        C) Only I and III        D) Only II, III and IV       E) No error

Explanation:

Sentence II: that the government of Delhi,Punjab, - the sentence talks about the government of more than one city, thus "government"should be replaced with 'governments'.

Correct sentence: that the governments of Delhi, Punjab,

Sentence III: Haryana and Uttar Pradesh,assisted of the Centre, - the sentence has an error with respect to use of wrong preposition.

Assistance means help which is always rendered by someone. Hence "of" should be replaced with preposition 'by'.

Correct sentence: Haryana and Uttar Pradesh, assisted by the Centre,

Sentence IV: address farm residue burning from construction dust.Use of preposition "from" in the sentence is illogical, because burning of farm residue and construction dust are two entirely different things.

For such purpose, a conjunction is used and not the preposition.

Hence "from" will be replaced by 'and'.

Correct sentence: address farm residue burning and construction dust.

Ans: D

4. I. If supreme court                     

II. decide not to uphold the latest victory                   

III. for the incumbent, the absence of agenuine contest                 

IV. could prove to be a critical factor.

A) Only II       B) Only III          C) Only I and II          D) Only I, II and IV       E) No error

Explanation: Sentence I: If supreme court -this is erroneous with respect to omission of article 'the' before supreme court.Certain words like Supreme, latest etc.denotes the superlative degree of adjective

and preceded by 'the'.

Correct sentence: If the supreme court

Sentence II: decide not to uphold the latest victory - this sentence is also having an error with respect to wrong usage of verb.

As per the singular subject which is"supreme court" here, the verb should be singular here.

Correct sentence: decides not to uphold the latest victory

Ans: C


5. I. The Prime Minister's Economic Advisory Council had spelt out               

II. a 'clear road map' for the government to ramp up job creation     

III. and infrastructure financing avenues while investing                         

IV. more resources on health, education and skill development.

A) Only IV       B) Only I and II         C) Only II and III         D) Only II, III and IV         E) No error

Explanation:

Sentence IV: more resources on health, education and skill development.

Here, usage of the verb 'on' is erroneous here as the correct preposition that follows the verb 'invest' is 'in' and not 'on'.

E.g.: He invested his money in stocks.

Correct sentence: more resources in health, education and skill development.

Ans: A


6. I. Both revenue and profits, when compared to           

II. the results reported for the first quarter have shown           

III. signs of improvement that suggests                         

IV. a slow but steady pick-up in demand in the wider economy.

A) Only I       B) Only I and II        C) Only III      D) Only II, III and IV      E) No error

Explanation: Sentence III: signs of improvement that suggests - in this fragment, the singular case of the verb 'suggest' is erroneous. Instead of 'suggests' it should be 'suggest' to make it grammatically correct.

Correct sentence: signs of improvement that suggest.

The other fragments are absolutely correct and has no error in it.

Ans: C

7. I. It is unconscionable for governments, through indifference and inaction,                       

II. to be subjected to citizens to such toxic air, and cause extreme suffering                   

III. especially among people with respiratory ailments                                                         

IV. and impaired lung function.

A) Only I and II       B) Only II and IV       C) Only II      D) Only I, III and IV      E) No error

Explanation:

Sentence II: to be subjected to citizens to such toxic air, and cause extreme suffering -usage of the passive voice form of the inifitive ' to subject' is erroneous here.

Correct sentence: to subject to citizens to such toxic air, and cause extreme suffering

Other three fragments are absolutely correct and thus have no error in them.

Ans: C

8. I. Studies of police reforms have highlighted the need to make                                 

II. the investigation process more scientific and rooted

III. in forensic analysis, but custodial torture and                                                           

IV. extracted confessions continue to be reported.

A) Only I         B) Only I and II        C) Only III and IV       D) Only II, III and IV        E) No error

Explanation:

Sentence I: Studies of police reforms have highlighted the need to make - in this fragment, usage of the preposition 'of' is erroneous.

'Studies' are done 'on' different subjects so 'on' would be a better choice here in place of 'of'.

Correct Sentence: Studies on police reforms have highlighted the need to make

Sentence II: the investigation process more scientific and rooted - here, the adverb of comperative degree 'more' should be there with both the adjectives.

Correct fragment: the investigation process more scientific and more rooted

The other two fragments are absolutely error free.

Ans: B

*  I. The services sector offered some resemblance of stability,                   

II. growing at 8.7% compared with 9% in thesame quarter

III. last year, but a deeper look suggests this                                               

IV. was drove by a rise in trade-related GVA to 11.1% (from 8.9%).

A) Only I and II        B) Only II and IV       C) Only I, II and III       D) Only I, III and IV        E) No error

Explanation: Statement I: The services sector offered some resemblance of stability, The word 'resemblance' means similarity which is not fitting in to the context, thus in appropriate here. It should be replaced with 'semblance', which means appearance or aura". This surely adds relevance to the context.

Correct sentence: The services sector offered some semblance of stability,

Statement III: last year, but a deeper look suggests this Omission of 'that' after suggests caused error in this sentence.

Whenever a suggestion, advice or opinion is expressed it should be followed by that.

Correct sentence: last year, but a deeper look suggests that this

Statement IV: was drove by a rise in traderelated GVA to 11.1% (from 8.9%).

The sentence is expressed in passive voice, thus 'was' is followed by the third form of verb as per the grammar rules.

Third from of drive is "driven", which should be used in place of 'drove.'

Correct sentence: was driven by a rise in trade-related GVA to 11.1% (from 8.9%).

Posted Date : 13-08-2023

 

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు