• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Series Completion

Series completion is a very important and trickier topic of both verbal and non-verbal reasoning. There are numerous questions out of this section, which is not only asked in SSC exams but also in other competitive exams. There are nearly 1-2 questions are asked from series verbal reasoning in SSC Tier-1 exams.

Model Questions


Directions (Qs. 1 - 12): Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.
1. 1, 9, 25, 49, 81, ?
a) 64     b) 121     c) 91      d) 125
Sol: The pattern is 12, 32, 52, 72, 92, 112.
So the missing number is 121.        Ans: b

 

2. 6, 12, ?, 33, 48
a) 21       b) 38          c) 40       d) 45
Sol: The pattern followed in the given series is
+6, +9, +12, +15, ......
So, missing number is 12 + 9 = 21.
                                                      Ans: a

 

3. 6, 11, 21, 36, ?, 81
a) 42       b) 61         c) 56           d) 91
Sol: The pattern followed in the given series is
+5, +10, +15, +20, +25, ........
So, ? = 36 + 20 = 56.                     Ans: c

 

4. 4, 10, 28, ?, 244, 730
a) 24         b) 82            c) 77      d) 218
Sol: The pattern is
4 × 3 − 2 = 10
10 × 3 − 2 = 28
28 × 3 − 2 = 82
So, the missing term is 82.        Ans: b

 

5. 198, 194, 185, ?, 144
a) 92         b) 112         c) 136        d) 169
Sol: The pattern is
198 − 22 = 194
194 − 32 = 185
185 − 42 = 169
169 − 52 = 144                             Ans: d

6. 2, 3, 8, ?, 112, 565
a) 226        b) 339             c) 452           d) 27
Sol: The pattern is
2 × 1 + 1 = 3
3 × 2 + 2 = 8
8 × 3 + 3 = 27
27 × 4 + 4 = 112
112 × 5 + 5 = 565.                Ans: d

 

7. 10, 100, 200, ?, 430
a) 300        b) 410          c) 420          d) 310
Sol: This is an increasing series
10 + 90 = 100
100 + 100 = 200
200 + 110 = 310
310 + 120 = 430.                      Ans: d

 

8. 1, 5, 14, 30, ?, 91, 140
a) 60          b) 55          c) 65           d) 50
Sol: The pattern is
1 + 22 = 5
5 + 32 = 14
14 + 42 = 30
30 + 52 = 55
55 + 62 = 91
91 + 72 = 140.                           Ans: b

 

9. 1, 1, 2, 6, 24, 120, ?
a) 160         b) 540           c) 620           d) 720
Sol: The pattern is
1 × 1 = 1
1 × 2 = 2
2 × 3 = 6
6 × 4 = 24
24 × 5 = 120
120 × 6 = 720.                    Ans: d

 

10. 240, ?, 120, 40, 10, 2.
a) 180            b) 240          c) 420          d) 480
Sol: The pattern is
240 ÷ 1 = 240
240 ÷ 2 = 120
120 ÷ 3 = 40
40 ÷ 4 = 10
10 ÷ 5 = 2                              Ans: b

 

11. 4, 12, 36, ?, 324
a) 144       b) 216         c) 72          d) 108
Sol: These numbers are in geometric progression.
4 × 3 = 12
12 × 3 = 36
36 × 3 = 108
108 × 3 = 324                          Ans: d

 

12. 6, 17, 39, ?, 116
a) 83         b) 94            c) 116         d) 127
Sol: The pattern is
6 + 11 = 17
17 + 22 = 39
39 + 33 = 72
72 + 44 = 116                                   Ans: c

 

Directions (Qs. 13 - 27): Choose the missing term out of given alternatives.
 

13. 24, 35, 51, 73, 102, ?
                                      [SSC-CGL 2020]
a) 139         b) 151              c) 131              d) 149
Sol:

 

14. PNNA, RPPE, TRRI, VTTO, ?
a) YVVU       b) XWWU            c) XVVU         d) YUUV
Sol: Take the first set of letters

 

15. 4, 11, 31, 65, ?, 389
a) 71          b) 198            c) 277        d) 193
Sol: The pattern is
4 × 2 + 3 = 11
11 × 3 - 2 = 31
31 × 2 + 3 = 65
65 × 3 - 2 = 193
193 × 2 + 3 = 389                                                  Ans: d

 

16. 27, 30, 37, 50, ?, 98
                                    [SSC-CGL 2020]
a) 82       b) 69         c) 62            d) 78
Sol: Alternate prime numbers are added in the
sequence to get the next term in the series.

18. CMQR, BONV, AQKZ, ZSHD, ?
                                                          [SSC-CGL 2020]
a) ZVGH        b) YUEH            c) YUEI           d) ZUGH
Sol: According to position of letters.

Posted Date : 31-01-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌