• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Word Analogy

Directions (Qs. 1 - 50): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

1. Length : Meter : : Power : ?
   1) Calories       2) Degree      3) Watt      4) Kilogram

                                                                   Ans: Watt 

2. Hockey : Stick : : Boxing : ?
    1) Bat            2) Ball        3) Sword         4) Gloves

                                                                  Ans: Gloves

3. Jailor : Prison : : Curator : ?
    1) Cell        2) Museum         3) Warden          4) Cure

                                                                     Ans: Museum

4. Cure : Disease : : Heal : ?
    1) Illness         2) Injury          3) Recover           4) Sick

                                                                       Ans: Injury 

5. Faculty : Teachers : : ? : ?
      1) Galaxy : Apartments       2) Ants : Flock
       3) Colony : Wolves             4) Fleet: Trucks

                                                                   Ans: Fleet: Trucks

6. Lion : Lioness : : Bull : ?
     1) Animal      2) Cow      3) Calf      4) Dog

                                                              Ans: Cow

7. Video : Cassette : : Computer : ?
     1) Files        2) Floppy         3) Bits      4) Adit

                                                          Ans: Floppy

8. Glucometer : Blood Sugar : :  Sphygmomanometer : ?
       1) Earthquake              2) Atmospheric Pressure
       3) Blood Pressure        4) Specific Gravity

                                                  Ans:  Blood Pressure 

9. Behaviour : Psychology : : Plant : ?
       1) Plant                 2) Botany
       3) Zoology             4) Physiology

                                                     Ans: Botany

10. Horse : Neigh : : Bells : ?
      1) Beat      2) Chime      3) Rustle     4) Roar

                                                  Ans: Chime 

11. Doctor : Stethoscope : : Sculptor : ?
    1) Anvil         2) Chopper          3) Chisel        4) Trowel

                                                   Ans: Chisel 

12. Soldier : Regiment : : Horse : ?
       1) Navy       2) Fleet        3) Cavalry      4) Herd

                                                 Ans: Herd

13. Philatelist : Stamps : : Numismatist : ?
         1) Coins      2) Maps      3) Jewels      4) Samples

                                                          Ans: Coins

14. Photo : Film : : Photostat : ?
        1) Photographic paper        2) Voltage controller
          3) Electricity                      4) Paper

                                                        Ans: Paper

15. Oxygen : Breathe : : ? : ?
      1) Pen : Ink               2) Disease : Birth
       3) Bed : Rest             4) Glucose : Strength

                                                  Ans:Glucose : Strength

16. Thermometer : Heat : : Barometer : ?
       1) Temperature      2) Pressure     3) Humidity     4) Altitude

                                                           Ans: Pressure

17. Book : Library : : ? : ?
      1) Fish : River             2) Aeroplane : Sky
       3) Bouquet: Flower    4) Ship : Fleet

                                                        Ans: Ship : Fleet

18. Nerves : Nervous System : : ? : ?
      1) Lungs : Olfactory system         2) Arteries : Circulatory System
      3) Eyes : Endocrine System       4) Kidney : Respiratory System

                                                         Ans: Arteries : Circulatory System

19. Examination : Pass : : ? : ?
    1) Loyalty : Fraud       2) Audition : Selection
    3) Machine: Fault       4) Competition : Poem

                                                            Ans: Audition : Selection

20. ‘Bangladesh’ is related to ‘Dhaka’ in the same way as ‘Pakistan’ is related to ......
        1) Karachi      2) Islamabad      3) Multan       4) Lahore

                                                                                      Ans: Islamabad

21.  Amusing : Hilarious : : Moisten : ?
       1) Soak             2) Water         3) Dry         4) Humid

                                                                             Ans: Soak   

22. Phone : Telecommunication : : ? : ?
      1) Refrigerator : Snow      2) Newspaper : Magazine
       3) Geyser : Water             4) Bus : Transportation

                                                        Ans: Bus : Transportation

23. ‘Sri Lanka’ is related to ‘Island’ and in the same way ‘India’ is related to ........
      1) Plateau     2) Grounds     3) Steppe       4) Peninsula

                                                                                     Ans: Peninsula

24. ‘Doctor’ is related to ‘Hospital’ in the same way as ‘TC’ is related to .......
      1) Police Station       2) Railway Station     3) Fire Station       4) Bank

                                                       Ans: Railway Station 

25. Chef : Hotel : : ? : ?
        1) Student : Stadium           2) Collage : Watchman
        3) Office : Employee          4) Police : School

                                                                       Ans: Office : Employee

26. Chennai : Tamil Nadu : : ? : Maharashtra
       1) New Delhi        2) Bangalore       3) Mumbai      4) Panaji

                                                                     Ans: Mumbai

27. Milk : Butter : : Sugarcane : ?
       1) Jaggery          2) Wine       3) Oil        4) None of these

                                                                Ans:  Jaggery

28. Soil : Pedology : : ? : Selenography
      1) Insects       2) Heart         3) Algae        4) Moon

                                                         Ans: Moon

29. Waiter : Restaurant : : Astronomer : ?
      1) Observatory            2) Factory
       3) Site                       4) Office

                                        Ans: Observatory  

30. Medicine : Dispensary : : ? : Aviary
      1) Curios       2) Guns          3) Birds          4) Animals

                                                      Ans: Birds

31. Bhutan : Thimpu : : Iran : ?
      1) Madrid     2) Teheran    3) Ottawa     4) None

                                                   Ans: Teheran 

32. Korea : Won : : ? : Yen
     1) Iraq            2) UK         3) UAE          4) Japan

                                                           Ans: Japan

33. Ministers : Council : : ? : Class
      1) Pupils      2) Drawers     3) Fish      4) Pilgrims

                                                         Ans: Pupils 

34. Deer : Fawn : : Frog : ?
      1) Kitten   2) Lamb     3) Tadpole     4) Puppy

                                                    Ans: Tadpole

35. Nephew : Niece : : Monk : ?
     1) Nun        2) Witch        3) Filly      4) Spinster

                                                         Ans: Nun

36. Bird : Fly : : Rabbit : ?
      1) Lumber     2) Strut    3) Leap     4) None

                                                        Ans: Leap

37. Rain : Patter : : Coins : ?
     1) Hoot      2) Jingle      3) Caw     4) Hiss

                                                      Ans: Jingle

38. Chair : Furniture : : ? : Crockery
      1) Pen      2) Snake       3) Rat      4) Cup

                                            Ans: Cup

39. Lion : ? : : Gypsy : Caravan
      1) Den     2) Web       3) Hole      4) None

                                          Ans: Den

40. Spanner : Grip : : Loudspeaker : ?
      1) Grind      2) Amplify       3) Scoop      4) Dig

                                         Ans: Amplify  

41. ? : Pen : : Mason : Plumbline
      1) Author    2) Farmer     3) Tailor      4) None

                                               Ans: Author 

42. House : Room : : Cart : ?
     1) Cockpit     2) Arc      3) Wheel      4) Needle

                                                Ans: Wheel 

43. Sink : Drown : : Unhappy : ?
     1) War       2) Sad          3) Deny           4) Shout

                                                 Ans: Sad

44. Vacant : ? : : House : Home
      1) Scarcity           2) Proud        3) Allot       4) Empty

                                                             Ans: Empty

45. ‘Cyclone’ is related to ‘Anticyclone’ in the same way as ‘Flood’ is related to ......
        1) Devastation       2) Havoc          3) River      4) Drought

                                                                          Ans: Drought

46. ‘Impossible’ is related to ‘Feasible’ in the same way as ‘Theoretical’ is related to ......
      1) Radical     2) Usable      3) Practical         4) Workable

                                                             Ans: Practical

47. Horse : Gallop : : Duck : ?
      1) Strut         2) Waddle  3) Prowl        4) Trot

                                                                 Ans: Waddle

48. Nephrology : ? : : Seismology : Earthquakes
     1) Kidney           2) Heart      3) Body       4) None

                                                                  Ans: Kidney

49. Anaemia : Blood : : Anarchy : ?
       1) Lawlessness      2) Government        3) Monarchy       4) Disorder

                                                             Ans: Government

50. Menu : Food : : Catalogue : ?
      1) Rack       2) Newspaper        3) Library        4) Books

                                                                     Ans: Books

 

Number Analogy

Directions (Qs. 1 - 7): In each of the following questions, choose that set of numbers from the four alternative sets, that is similar to the given set.

1. Given set: (53, 59, 61)
    1) (5, 12, 17)     2) (43, 49, 53)    3) (53, 29, 32)    4) (79, 83, 89)
Explanation: In each set consists of prime numbers.
                                                              Ans: 4

2. Given set: (9, 81, 18)
    1) (6, 36, 69)     2) (8, 46, 65)   3) (5, 25, 52)     4) (3, 21, 52)
Explanation: In each set, 2nd number
                     = square of 1st number and,
                      3rd number = reverse of 2nd number.
                                                           Ans: 3

3. Given set: (27, 64, 125)
     1) (216, 343, 512)   2) (323, 425, 591)   3) (343, 216, 49)    4) (81, 512, 100)
Explanation: Each set consists of cubes of 3 consecutive natural numbers.
                                                               Ans:1

4. Given set: (49, 42, 28)
     1) (25, 15, 10)        2) (42, 35, 21)    3) (6, 42, 48)      4) (32, 8, 16)
Explanation: In each set, 2nd number = 1st number - 7
                        3rd number = 2nd number -14
                                                            Ans: 2

5. Given set: (269, 17, 8)
     1) (343, 10, 1)       2) (429, 14, 5)      3) (623, 11, 3)     4) (536, 16, 8)
Explanation: In each set, 2nd number = sum of the digits of 1st number and,
                                              3rd number = sum of the digits of 2nd number
                                                               Ans: 1

6. Given Set: (1, 9, 25)
    1) (49, 80, 16)     2) (24, 43, 81)    3) (49, 81, 121)      4) (161, 196, 259)
Explanation: In each set consists of squares of 3 consecutive odd numbers.
                                                           Ans: 3

7. Given Set: (11, 121, 1331)
     1) (10, 100, 999)      2) (9, 81, 739)     3) (8, 512, 16)       4) (6, 36, 216)
Explanation: In each set, 2nd number = square of 1st number.
                                             3rd number = cube of 1st number.
                                                                Ans: 4

 

Letter Analogy

Directions (Qs. 1 - 3): In each of the following questions, there is some relationship between the two terms to the left of :: and the same relationship holds between the two terms to its right. Also, in each question, one term either to the right of :: or to the left of it is missing. This term is given as one of the alternatives given below each question. Find out this term.

1. CHENNAI : BGDMMZH : : HYDERABAD : ?
   1) XGDCZQAZAC  2) GXDCQZBZC    3) GXCDQZAZC       4) GCDXZAZQV
Explanation: Each letter of the first group is moved one step backward to obtain the corresponding letter of  second group. 

                                                                                  Ans: 3
2. DEFG : OQSU : : HIJK : ?
    1) SWUY           2) SUWY      3) YWSU       4) SYXU
Explanation: The first, second, third, fourth letters of the first word are moved eleven, twelve, thirteen, fourteen steps forward respectively to obtain the corresponding letters of the second group.
                                                                        Ans: 2

3. THIRTY : IHTYTR : : MARKET : ?
      1) RAMTEK             2) MRAKTE         3) ETRKAM      4) TEKMAR
Explanation: The first three letters and the last three letters of the first group are separately reversed in order to obtain the second group. .
                                                                     Ans: 1

 

Posted Date : 04-02-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌