• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Calendars and Clocks

1. If it was Sunday on January 1, 2016. Then what was the day of the week January 1, 2020?
A) Friday        B) Saturday
C) Monday       D) Tuesday

 

2. What was the day of the week on 10th February, 2006?
A) Sunday            B) Monday
C) Wednesday       D) Friday

 

3. What will be the day of the week 13th August, 2010?
A) Monday        B) Friday
C) Saturday       D) Thursday

 

4. If today is Sunday, after 57 days, which of the following days will it be?
A) Tuesday      B) Saturday
C) Sunday       D) Monday

 

5. If 10th April, 2009 is Saturday, what was the day of the week on 10th April, 2010 ?
A) Sunday       B) Monday
C) Friday         D) Tuesday

 

6. How many days are there in p weeks p days?
A) 8p        B) p3          C) 10     D) 7p

 

7. If on 10th January, 2005 it was Thursday. What was the day of the week on 10th, January 2004?
A) Monday         B) Tuesday
C) Saturday        D) Sunday

 

8. Which of the following is not a leap year?

A) 2044       B) 2062          C) 2056      D) 2036

 

9. If February 15, 2016 is Saturday, what day of the week lies on February 15, 2017?
A) Tuesday       B) Monday
C) Friday          D) Sunday

 

10. If January 1, 2013 was Wednesday, what day of the week lies on January 1, 2016?
A) Tuesday       B) Monday
C) Friday          D) Saturday

 

11. An accurate clock shows 9 o'clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 3 o'clock in the afternoon?
A) 120°        B) 135°         C) 180°       D) 144°

 

12. A clock is started at noon. By 30 minutes past 4, the hour hand has turned through:
A) 150°        B) 135°       C) 130°      D) 144°

 

13. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 6:30 is:
A) 0°        B) 30°     C) 15°     D) 25°

 

14. At what angle the hands of a clock are inclined at 20 minutes past 6?
A) 100°          B) 70°           C) 60°      D) 40°

 

15. At 8:30, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of:
A) 75°          B) 95°             C) 65°       D) 85°

 

16. How many times the minute hand and the hour hand of a clock are at right angles in a day?
A) 22 times           B) 44 times
C) 33 times            D) 40 times

 

17. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 3 : 30 is:
A) 210°         B) 75°         C) 100°        D) 90°

 

18. At 7 : 24 , the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of:
A) 60°          B) 63°          C) 78°       D) 84°

 

19. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 9 : 36 is:
A) 69°        B) 40°          C) 72°        D) 84°

 

20. At what time, in minutes, between 4 o'clock and 5 o'clock, will both the hands of the clock coincide with each other?

 

21. How many days will there be from 27th January, 2016 to 15th May, 2016 (both days included)?
A) 160           B) 110           C) 120          D) 121

 

22. If the day before yesterday was Friday, What day would fall on the day after tomorrow?
A) Friday            B) Sunday
C) Monday           D) Tuesday

 

23. If Today is Friday, What will be the day after 92 days?
A) Saturday     B) Sunday
C) Monday     D) Tuesday

 

24. Akhil went to the movies nine days ago. He goes to the movies only on Thursday. What day of the week is today?
A) Friday            B) Sunday
C) Monday         D) Saturday


25. At what time, in minutes, between 6 o'clock and 7 o'clock, will both the hands of the clock coincide with each other?

Key  

1-A    2-D    3-B    4-D    5-A    6-A    7-B    8-B   9-B   10-D    11-C    12-B    13-C    14-B    15-A    16-B    17-B    18-C    19-C    20-B    21-B    22-D   23-A   24-D    25-B

 

Explanations

 

1. According to the given data, On 31st December, 2015 it was Saturday. Number of odd days from the year 2016 to the year 2020 = (2 + 1 + 1 + 1) = 5 days. Hence, on 31st December 2019, it was Thursday. Thus, on 1st January, 2020, it is Friday.

 

2. 10 February, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 10.2.2006)
Odd days in 2000 years = 0
5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) =
(4 × 1 + 1 × 2) = 6 odd days. Jan. Feb
(31 + 10) = 41 = 6 odd days.
Total number of odd days = (6 + 6) = 12 = 5 odd days.
Hence, the given day is Friday.

 

3. 13th August, 2010 = (2009 years + Period
1/1/2010 to 13/8/2010)
Odd days in 2000 years = 0
9 years = (2 leap years + 7 ordinary years)
= (2 × 2 + 7 × 1) = 11 odd days = 4 odd days.
Total number of days until given date
= 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 13
= 225 = 1 odd day
Total number of odd days = ( 4 + 1 )
= 5 odd days

 

4. Each day of the week is repeated after 7 days. So 57 days = 1 odd day.

So, the given day is Monday.

 

5. 10th April, 2009 to 10th April, 2010 1 odd day.

So, the given day is Sunday

 

6. p weeks p days = 7p days + p days = 8p days.

 

7. The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days.

So, the given day is Tuesday.

 

8. The non-century year which is divisible by 4 is a leap year.

Hence, The year 2062 is not a leap year.

 

9. The year 2016 is a leap year. So, it has 2 odd days.
Saturday + 2 = Monday.

 

10. 2013 2016 = 3 odd days.
So, Wednesday + 3 = Saturday.

 

11. Distance travelled by the hour hand in 6 hours = 6 × 30° = 180 degrees.

 

12. Distance travelled by hour hand in 4 hrs

 

13. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 
 

 

14. Virtual angle between hands of the clock is 60° But the hour hand will be at 6 when the time is exactly 6 , but now the time is 6 : 20. The hour hand would have moved some distance away from the minute hand. Distance travelled by the hour hand

So, Correct angle = Virtual angle + correction

= 60 + 10 = 70o
 

 

15. ,
where H represents hour hand and M represents minute hand.


 

 

16. In 24 hours, they are at right angles 44 times (Since for every 12hours = 22 times).
 

 

17. , where H
represents hour hand and M represents 
minute hand.

 

 

18.

represents hour hand and M represents minute hand.


 

 

19. , where H

represents hour hand and M represents minute hand.

 

20. Between 4 o'clock and 5 o'clock :

 

21. Number of days = (5 + 29 + 31 + 30 + 15) = 110.

 

22. Day before yesterday ¾® Friday
Yesterday  Saturday
Today Sunday
Day after tomorrow Tuesday

 

23. Number of odd days = Remainder  = 1

So, Friday + 1 = Saturday.

 

24. Clearly, nine days ago, it was Thursday.
So, today is Saturday.

 

25. Between 6 o'clock and 7 o'clock :

 

Posted Date : 04-05-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌