• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Cloze Test - 3

Directions (Qs. 1 - 5): Fill in the blanks with appropriate words.

Freedom of ...(1)... assembly, sometimes used interchangeably with the freedom of association, is the ...(2)... right or ability of people to come together and collectively express, promote, pursue, and defend their ...(3)... or shared ideas. The right to freedom of association is recognized as a human right, a political right and a civil liberty. The terms freedom of assembly and freedom of association may be used to ...(4)... between the freedom to assemble in public places and the freedom to ...(5)... an association.

1.  A) happy   B) enthusiasm   C) joyful   D) peaceful   

Explanation: 

happy: feeling or showing pleasure or contentment. 

enthusiasm: intense and eager enjoyment, interest, or approval.

 joyful: feeling, expressing, or causing great pleasure and happiness. 

peaceful: free from disturbance; tranquil. 

                                                          Ans: D

 

2. A) individual   B) single   C) alone    D) abandon

Explanation: 

individual: single; separate. 

affirm: state emphatically or publicly. 

alone: having no one else present. 

abandon: cease to support or look after (someone); desert. 

                                                                            Ans: A

 

3. A) connective    B) together   C) collective   D) group 

Explanation: 

connective: a word or phrase whose function is to link other linguistic units. 

together: with or in proximity to another person or people. 

collective: done by people acting as a group. 

group: a number of people or things that are located. 

                                                                           Ans: C

 

4. A) devastat   B) derivate    C) diplomatic    D) distinguish 

Explanation:

 devastate: destroy or ruin. 

derivate: something derived, especially a product obtained chemically from a raw material. 

diplomatic: of or concerning diplomacy. 

distinguish: recognize or treat (someone or something) as different. 

                                                                            Ans: D

 

5. A) relate   B) admonish   C) adorn   D) join

 Explanation:

 relate: make or show a connection between. 

admonish: warn or reprimand someone firmly. 

adorn: make it more beautiful or attractive. 

join: link; connect. 

                                                                  Ans: D

 

Directions (Qs. 6 - 10): Fill in the blanks with appropriate words. 

Traditionally, this genre of folk dance deals with different and ...(6)... subject matters such as society, religion and politics. The songs in 'Lavani' are mostly erotic in sentiment and the dialogues tend to be pungent in socio-political satire. Originally, it was used as a form of ...(7)... and morale booster to the tired soldiers. Lavani songs, which are sung along with dance, are usually naughty and erotic in nature. It is believed their ...(8)... is in the Prakrit Gathas collected by Hala. The Nirguni Lavani (philosophical) and the Sringari Lavani (sensual) are the two types. The devotional music of the Nirguni cult is ...(9)... all over Malwa. Lavani developed into two ...(10)... performances, namely Padachi Lavani and Baithakichi Lavani.

6. A) varied    B) carried    C) levied    D) planned

 Explanation:

 varied: incorporating a number of different types or elements; showing variation or variety. 

carried: support and move (someone or something) from one place to another. 

levied: impose., 

planned: arranged. 

                                                          Ans: A

 

7. A) stylish   B) entertainment    C) lavish    D) exemplary

 Explanation: 

stylish: fashionably elegant and sophisticated.

entertainment: the action of providing or being provided with amusement or enjoyment.

 lavish: sumptuously rich, elaborate, or luxurious. 

exemplary: serving as a desirable model; very good.

                                                                    Ans: B

 

8. A) organise   B) origin    C) establish    D) relinquish 

Explanation: 

organize: arrange systematically; order. 

origin: the point or place where something begins, arises, or is derived. 

establish: set up on a firm or permanent basis. 

relinquish: voluntarily cease to keep or claim; give up. 

                                                             Ans: B

 

9. A) imaginary    B) rich    C) popular    D) elegant 

Explanation:

 imaginary: existing only in the imagination. 

rich: having a great deal of money or assets; wealthy. 

popular: liked or admired by many people or by a particular person or group. 

elegant: liked or admired by many people or by a particular person or group. 

                                                                             Ans: C

 

10. A) surveillance   B) gratification   C) lenient   D) distinct    

Explanation: 

surveillance: close observation, especially of a suspected spy or criminal.

 gratification: pleasure, especially when gained from the satisfaction of a desire.

lenient: (of a punishment or person in authority) more merciful or tolerant than expected. 

distinct: recognizably different in nature from something else of a similar type.

                                                                                 Ans: D

 

Directions (11 - 15): Fill in the blanks with appropriate words. 

Feminism is defined as a social and political ...(11)... that advocates for women’s rights on the grounds of ...(12)... of sexes. Feminism in no way denies the biological differences between the sexes but demands equality in opportunity social, political and economic arenas. Most ...(13)... believe feminist campaigns to be the reason for the crucial historical developments of women empowerment. The right to vote, right to public property, right to work and receive education, all own their roots to the feminist campaigns of the twentieth century. Modern-day feminists are also involved in lifealtering campaigns supporting ...(14)... of unwanted pregnancy and reproductive rights. They have ground-breaking achievements on women’s, ...(15)... questioning patriarchy and renouncing gender roles.

11. A) movement    B) issue    C) scene    D) statue

 Explanation: 

movement: an act of moving. 

issue: an important topic or problem for debate or discussion. 

scene: the place where an incident in real life or fiction occurs or occurred. 

statue: a carved or cast figure of a person or animal, especially one that is life-size or larger. 

                                                                                Ans: A

 

12. A) partiality    B) morality  C) equality    D) biased 

Explanation: 

partiality: unfair bias in favor of one person or thing; favoritism.

morality: principles concerning the distinction between right and wrong or good and bad behaviour.

 equality: the state of being equal, especially in status, rights, or opportunities. 

biased: unfairly prejudiced for or against someone or something.

                                                                                    Ans: C

 

13. A) renowned    B) bravery    C) intelligents    D) scholars

Explanation:

 renowned: known or talked about by many people; famous. 

bravery: courageous behaviour or character. 

intelligents: having or showing intelligence, especially of a high level. 

scholars: a specialist in a particular branch of study, especially the humanities. 

                                                                                 Ans: D

 

14. A) naberration    B) ablution    C) abortion    D) abuse 

Explanation: 

aberration: a departure from what is normal, usual, or expected, typically an unwelcome one. 

ablution: an act of washing oneself. 

abortion: an abortion is a procedure to end a pregnancy.

 abuse: use (something) to bad effect or for a bad purpose; misuse. 

                                                                    Ans: C

 

15. A) suffrage    B) reverence    C) pungent    D) vehemently 

Explanation: 

suffrage: the right to vote in political elections. 

reverence: deep respect for someone or something. 

pungent: having a sharply strong taste or smell. 

vehemently: in a forceful, passionate, or intense manner; with great feeling.

                                                                            Ans: A

 

Directions (Qs. 16 - 20): Fill in the blanks with appropriate words. 

Democracy is a form of government in which the final ...(16)... to deliberate and decide the legislation for the country lies with the people, either directly or through ...(17)... Within a democracy, the method of decision-making, and the demarcation of citizens vary among countries. However, some ...(18)... principles of democracy include the rule of law, inclusivity, political deliberations, voting via elections, etc. Democracy where people make decisions for the country is the only known form of governance in the world that promises to inculcate principles of equality, liberty and justice. The idea of democracy derives its moral strength – and popular appeal – from two key principles: Individual autonomy means the idea that noone should be subject to rules which have been ...(19)... by others. People should be able to control theirown lives (within reason). Equalitymeans the idea that everyone should have the same opportunity to influence the decisions of ...(20)... people in society.

16. A) authority   B) sincerity   C) generosity    D) creativity 

Explanation: 

authority: the power or right to give orders, make decisions, and enforce obedience. 

sincerity: the absence of pretense, deceit, or hypocrisy. 

generosity: the quality of being kind and generous. 

creativity: the use of imagination or original ideas to create something; inventiveness. 

                                                                         Ans: A

 

17. A) electives   B) members    C) leaders   D) representatives 

Explanation:

 electives: an optional course of study. 

members: a person, animal, or plant belonging to a particular group.

leaders: the person who leads or commands a group, organization, or country.

 representatives: typical of a class, group, or body of opinion. 

                                                                                 Ans: D

 

18. A) retrieval    B) functional    C) dictatorial    D) fundamental 

Explanation: 

retrieval: the process of getting something back from somewhere.

 functional: of or having a special activity, purpose, or task. 

dictatorial: of or typical of a ruler with total power.

 fundamental: forming a necessary base or core; of central importance. 

                                                                       Ans: D

 

19. A) reacted   B) imposed    C) envied    D) pleased

​​​​​​​Explanation:

reacted: act in response to something; respond in a particular way. 

imposed: force (an unwelcome decision or ruling) on someone. 

envied: desire to have a quality, possession, or other desirable thing belonging to (someone else). 

pleased: feeling or showing pleasure and satisfaction, especially at an event or a situation. 

                                                                             Ans: B

 

20. A) result    B) affect    C) join    D) create

 Explanation: result: a thing that is caused or produced by something else; a consequence or outcome. 

affect: have an effect on; make a difference to. 

join: a place or line where two or more things are connected or fastened together. 

create: bring (something) into existence.

 Ans: B

Posted Date : 25-01-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌