• facebook
  • whatsapp
  • telegram

PHRASAL VERBS

→ Break
     1) Break out - Escape from prison
     2) Out break - Beginning
     3) Breakdown - Of machinery, mental collapse
     4) Break - through - Major achievement

Beat
     1) Offbeat - Different, unusual

Bring
      Upbringing - Bringing up of a person.

Call
      1) Call - up - a summons for military service

Come
     1) Outcome - Result of an action
     2) Overcome - Solve problem, succeed, defeat.

Fall
     1) Fall - out - dangerous radioactive dust, bad result.

 Hold
     1) Hold-up - Attempt for robbery
     2) Uphold - Support what is right, confirm.

 Keep
      1) Upkeep - Maintenance

 Let
      1) Outlet - Way of expressing feeling of energy, a place for selling goods.

 Lay
     1) Layout - The way a building or book is planned
     2) Outlay - Expenditure
     3) Lay-off - A period when labour is unemployed, an account of no work

 Look
     1) Look-out - On watch
     2) Outlook - Attitude to life & the world
     3) Overlook - fail to see, pardon

 Make
      1) Make-up - Use of cosmetics

 Mix
      1) Mix-up - Confusion

 Round
      1) Round-up - Bringing people together, arrest

 Run
     1) Runaway - One who has escaped

 Sell
     1) Sell-out - Not a single article left

 Set
     1) Outset - Start, beginning
     2) Offset - Do something to reduce the effect of others
     3) Upset - An unexpected situation, unhappy, anxious

 Take
     1) Intake - The quantity or number taken in a period
     2) Take-off - Leaving ground
     3) Take-over - An offer to buy company
     4) Overtake - To go past a vehicle

 Turn
     1) Turnover - Amount received for sale
     2) Overturn - Capsize
     3) Turn-out - Attendance

 

PRACTICE EXERCISE

I. Fill up the blanks with suitable prepositions from the alternative under each sentence.

1. He didn't lend me the newspaper because he was going .... it
    a) over      b) through        c) about

A: through

2. For want of sufficient funds your new project is likely to fall ....
    a) out        b) through        c) under

A: through

3. How have you come ........... such a precious diamond?
    a) across   b) upon             c) by

A: by

4. We usually give our servants the old clothes we cast.....
    a) off         b) aside            c) away

A: away

5. He was called ...... to prove the correctness of the press reports
   a) up          b) on                 c) upon

A: upon

6. For the unity of the country discipline among the people is called .........
    a) forth      b) for        c) out
A: for

7. Now it is difficult to carry ...... this business in the teeth of stiff competition
  a) out         b) on          c) off

A: on

8. The fear that AIDS has broken ....... in India is not unfounded
     a) up          b) about     c) out

A: out

9. The plan of the enemy to blow ...... the fly over was foiled by the police
    a) over       b) down    c) up

A: up

10. In view of the heavy losses suffered by the company, the shareholders were requested to bear ....
   a) over       b) with      c) out

A: with

11. The two friends appear to have fallen .... over a minor issue
      a) down         b) out          c) into
A: out

12. When the robbers ran short of ammunition, they could no longer hold ....
       a) on             b) up            c) out

A: out

13. The wise men always lay .... money for their old age.
       a) down        b) by           c) aside

A: by

14. The robbers made ..... with what ever they could lay their hands on
      a) out            b) off/ away  c) for

A: off/ away

15. The detectives arrested him while he was palming ..... counterfeit currency notes.
       a) off             b) over          c) by

A: off

16. After her long illness she is trying her best to make .... her deficiency in study
      a) out             b) up for           c) for
A: up for

17. On the passing ..... of his father, I sent him a message of condolence
      a) by             b) over                 c) away

A: away

18. Please make it a point to turn .... water tap before you go out
       a) down        b) about             c) off

A: off

19. Although he promised to stand .... me in difficulties he did not live up to it
      a) for              b) by                c) over

A: by

20. For an honourable person it is difficult to put .... the haughty behaviour of the Directors
      a) up             b) up with          c) on

A: up with

21. The tatas pass .... philanthropists in the country
      a) off           b) for                c) of
A: for

22. As a result of long illness she has run .... a lot
      a) out          b) down           c) over

A: down

23. Who can say what will turn ..... next?
       a) down       b) up              c) out

A: up

24. His friends were present at the station to see him ....
      a) through    b) into             c) off

A: off

25. Cosmetics help to set .... the natural grace of the face
      a) forth         b) up               c) off

A: off

26. The sessions court has held .... the verdict till the next date
        a) on               b) over           c) out
A: over

27. The newly married couple is not getting .... well with each other
       a) on                  b) up                c) over

A: on

28. The students were pulled .... by the principal for their misbehaviour with the class teacher.
       a) up                  b) down            c) off

A: up

29. The police were called .... without delay by the residents
       a) up                  b) for                  c) in

A: in

30. The college will break .... the next week for summer vacation
       a) out                  b) in                   c) up

A: up

31. The candle blew .... as the gust of wind came in
       a) over       b) out          c) up
A: out

32. Reeta comes .... a family of freedom fighters
       a) of            b) by           c) off

A: of

33. It was given .... that he had failed
      a) in              b) over       c) out

A: out

34. I can't understand how these undesirable events came ....
      a) over         b) of            c) about

A: about

35. We should try to .... the evil practices in the society
       a) do with   b) do away with  c) do away

A: do away with

36. It is difficult for Indian economy to take .... in the absence of heavy investment
      a) on            b) off            c) up

A: off

37. Take your shoes ..... when you enter my room
       a) on           b) off            c) with

A: off

38. The number of members absent was large so the meeting had to be put ....
       a) off          b) out             c) down

A: off

39. He is still trying to get .... the financial crises
      a) on            b) off               c) over

A: over

40. He jumped .... the offer of his boss to accept the job abroad
       a) over         b) at                 c) on

A: at

Posted Date : 21-11-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌