• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Practice Questions

Q.No. (1 - 3): In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. Your answer is (4) i.e., No error.
 

1. This watch is (1) / more superior and (2) / more expensive than that (3) / No error (4)
Answer:  2

 

2. What is needed today is (1) / a new breed of teachers (2) / with a new set of concepts and a feasible way about thinking (3) / No error (4)
Answer:  3

 

3. The public are (1) / deadly against (2) / the imposition of any punitive tax. (3) / No error (4)
Answer:  2

 

Q.No. (4 - 5): Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
 

4. So you don't like my looks, 
Answer:  don’t you?

 

5. I don't remember ........ my car.
Answer:  how long I’ve had

 

6. In the following question, choose the word opposite in meaning to the word given in bold form. .
Teachers are generally serious about what they say.
Answer: insincere

 

7. In the following question out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the word given in bold form.
HANDSOME
Answer:  good-looking

 

Q.No. (8 - 10): In the following questions, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (1), (2) and (3) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (4).
 

8. Our teacher told us to put up with our work quietly.
Answer:  get on with

 

9. I met the two girls, whom I believe, are twinsisters.
Answer:  who I believe, are

 

10. Students must give ears to what the teacher says.
 Answer: ear

 

Q.No. (11 - 12): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the words /expression / sentence given in bold form.
 

11. A prima facie case is such
Answer: as it seems at first sight.

 

12. ‘anything written in a letter after it is signed’
Answer: postscript
Q.No. (13 - 14): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly-spelt. Find the correctlyspelt word.

 

13. (1) itinarery        (2) itenary
       (3) itinerary       (4) itinarary
Answer: itinerary  

 

14. (1) acommodation       (2) accomodaton
       (3) accommodation     (4) acomidation
 Answer: accommodation     

 

Q.No. (15 - 17): In the following questions, the first and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P,Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.
 

15. 1. The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention.
P. One of these is undue absorption in the past.
Q. One's thought must be directed to the future and to things about which there is something to be done.
R. Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age.
S. It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friend who are dead.
6. This is not always easy one's own past is gradually increasing weight.
Answer: RPSQ

 

16. 1. But how does a new word get into the dictionary?
P. When a new dictionary is being edited, a lexicographer collects all the alphabetically arranged citation slips for a particular word.
Q. The dictionary makers notice it and make a note of it on a citation slip.
R. The moment new word is coined, it usually enter the spoken language.
S. The word then passes from the realm of hearing to the realm of writing.
6. He sorts them according to their grammatical function, and carefully writes a definition.
Answer: PQRS

 

17. 1. We are living in an age in which technology has suddenly ‘annihilated distance’.
P. Are we going to let this consciousness of our variety make us fear and hate each other?
Q. Physically we are now all neighbours, but psychologically we are still strangers to each other.
R. How are we going to react?
S. We have never been as conscious of our variety as we are now that we have come to such close quarters.
6. In that event, we should be dooming ourselves to wipe each other out.
Answer: QSRP

 

Q.No. (18 - 20): Do as directed.
 

18. After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.
( choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.)
Answer: After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.

 

19. Rachana said to Namratha, “I must meet my parents next week.”
(choose the one which best expresses the given sentence in Reported Speech.)
Answer: Rachana told Namratha that she would have to meet her parents the following week.

 

20. You need to improve the...... of this letter because one or two things are in the wrong place.
(choose the one which best fits the blank of the given sentence in the context of Letter Writing.)
Answer: ‘Lay out’

 

Q.No. (21 - 24): In the following, you have one brief passage with four questions below it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
           The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it, drawing your inspiration from that goal, whereby you will get a new column of energy.
Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of the past regrets of failure, or in the excitement of the present, and thus bring that entire energy focussed into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby, the individual who is till now considered the most inefficient finds his way to the highest achievement and success.
            This is said very easily in a second. But in order to change the mind to this attitude needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfections. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity willbring the country to a wrong end, indeed.
           If each one is given a car, to achieve an ideal socialistic pattern, and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition of the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is, intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly, or guide it to the proper destination.

 

21. The author’s chief concern is
Answer:   regulation of energy in the proper direction.

 

22. Which of the following is the source of energy?
Answer: Stimulation obtained from a set aim.

 

23. What is the effect of training of the wrong mind?
Answer: None of these

 

24. Which of the following will cause the country to perish?
Answer:  Wrong deeds performed without proper knowledge.

Posted Date : 25-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌