• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Nature of Language

1. Language acquisition occurs only when-
Ans: the child absorbs the language without conscious attention

 

2. Study of meaning in a language is known as -
Ans: Semantics

 

3. The repetition of same idea or item of information within the language is called as -
Ans: redundancy

 

4. Language is primarily-
Ans: speech

 

5. Language has a set of definite rules that governs its use. This implies -
Ans: Language is systematic

 

6. "Language is the set of human habits" - propounded by...
Ans: Otto Jesperson

 

7. The system of sounds...
Ans: Phonology

 

8. Identify the incorrect statement.
Ans: Human life has become intricate after the invention of language.

 

9. The widely accepted theory of language evolution across the world...
Ans: Divine gift theory

 

10. We cannot find the common name for any object/ animal in all languages. This is because .....
(Study the following statements and choose the option)
1. Each language chooses its own system of words
2. Language is illogical
1) 1 is correct                             2) 2 is correct         
3) Both are correct                   4) Both are incorrect and irrelevant
Ans: Both are correct

Posted Date : 17-12-2020

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - I

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌