• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Nouns

Collective Nouns:
Collective 
అంటే ‘సామూహిక’ అని అర్థం. ఈ nouns ఒక గుంపు లేదా ఒకే జాతికి చెందిన సమూహాన్ని కలిగి ఉంటాయి. అవి: వస్తువులు, మనుషులు, జంతువులు మొదలైనవి. 

E.g.: i) A group of people         ii) A gang of thieves

iii) An army of soldiers             iv) A shoal of fish

v) A company of parrots            vi) A bunch of flowers

vii) A pack of dogs/ wolfs       viii) A mob of kangaroos

Note: Collective nouns are countable.

E.g.: An army of soldiers is/ are marching towards the capital.

Possessive nouns: దీన్నే తెలుగులో స్వాధీనతా నామవాచకాలు అంటారు. Possessive pronounsలో నాది, నీది, ఆమెది, వాళ్లది, మనది, వారిది, అతడిది మొదలైన పదాలు ఉంటాయి. ఇవే Possessive case of nounsలోనూ ఉంటాయి.

E.g.:

i) Achyuth’s computer     ii) Bird’s wings

iii) Tree’s branches         iv) Tiger’s claws     v) Kiran’s car

Note: Apostrophe ('s) is uses with the nouns of living creatures/ things but not with lifeless objects.

* కొన్ని బహువచన నామవాచకాల చివర 'S' రాదు. అలాంటి  nounsకి 'S'ని add చేయటం వల్ల Possessive case తయారవుతుంది. 

E.g.:

child (singular) - children (plural)

children’s (possessive case)

woman (s) - women (p)

women’s (possessive case)

person (s) - people (p)

people’s (possessive case)

కొన్ని బహువచన నామవాచకాల చివర 'S' ఉంటుంది. అలాంటి నామవాచకాలకు Apostrophe ('S') ని add చేస్తే possessive case ఏర్పడుతుంది. 'S'తో end  అయ్యే singular nounవచ్చినప్పుడు దానికి 'S'ని చేర్చడం లేదా కేవలం Apostrophe చేర్చడం ద్వారా possessive case లోకి మార్చొచ్చు.

E.g.: * John Keats’s poetry (or) John Keats’ poety

* Charles’s palace (or) Charles’ palace

Note: (apostrophe ('s') is not used)

ఏదైనా నామవాచకం 'S' తో ముగిస్తే, 'S' ని add చేస్తే, అది ఆ నామవాచకం possessive caseగా ఏర్పడుతుంది.

Compound nouns: దీన్ని తెలుగులో సమ్మేళన నామవాచకం అంటారు (లేదా) రెండు పదాలు కలిసి వేరే పదంగా ఏర్పడటం (Made up of two small words)
E.g.:

1. noun + noun

foot + ball                →         football,

bed + room              →        bedroom

2. gerund + noun

playing + cards       →         playing cards

3. noun + verb

rain + fall               →          rainfall,

hair + cut               →          haircut

4. adjective + noun

full + moon            →         fullmoon,

black + board         →         black board

5. verb + noun

swimming + pool   →          swimming pool,

washing + machine  →         washing machine 

Model Questions

1. My sister has read .... of the Bible.
a) page after page       b) pages after pages
c) page after pages     d) None of the above

Ans: A


2. The .... have been elaborately carved.
a) tables leg      b) legs of the table
c) legs table      d) tables leg

Ans: B


3. The ..... of Kashmir is very charming.
a) scenery      b) sceneries
c) scenergs    d) None of the above

Ans: A


4. A ..... note was found by me on the read.
a) five rupees       b) five
c) five rupee        d) None of the above

Ans: C


5. The ...... attended the meeting.
a) Commander-in-Chiefs         b) Commander-in-Chief
c) Commanders-in-Chief        d) None of the above

Ans: C


6. Rahul studies in a ...... school.
a) boys      b) boy's         c) boys'              d) None of the above

Ans: C


7. She was very helpful. She gave me some very useful .....
a) advices     b) advice      c) advise       d) advises

Ans: B


8. Match the following.
i) A ..... of people    ( )    a) series
ii) A ..... of players  ( )    b) flock
iii) A ..... of cattle    ( )    c) crowd
iv) A ..... of events   ( )   d) herd
v) A ..... of birds      ( )    e) team
a) i-c; ii-a; iii-b; iv-e; v-d         b) i-d; ii-c; iii-a; iv-e; v-b
c) i-c; ii-e; iii-d; iv-a; v-b         d) i-a; ii-b; iii-c; iv-d; v-e

Ans: C


9. The government has banned smoking in public places. Identify the type of nouns of the underlined words.
a) Common noun, Common noun      b) Common noun, Proper noun
c) Proper noun, Common noun          d) Collective noun, Common noun

Ans: D


10. Identify the abstract noun in the given sentence ‘Knowledge is power’.
a) Knowledge     b) power     c) both a, b       d) None

Ans: C


11. Match the collective nouns
i) A collection of puppies            ( )     a) anthology
ii) A collection of ants                 ( )     b) letter
iii) A collection of poems            ( )     c) colony
iv) People listening to a lecture   ( )    d) army
v) A collection of soldiers            ( )    e) audience
a) c, b, e, a, d       b) b, c, a, e, d
c) b, a, c, d, e       d) c, b, d, e, a

Ans: C


12. Change the gender of the underlined nouns of the given sentence

The bride was blessed by the priest
a) The bride was blessed by the priestess
b) The bridegroom was blessed by the priest
c) The bridegroom was blessed by the priestess
d) None of the above

Ans: C


13. Can you please attend the telephone. Identify the underlined word.
a) Proper noun        b) Concrete noun
c) Abstract noun     d) Collective noun

Ans: B


14. Identify the correctly matched pair.
a) Honesty - Abstract noun
b) Rahul - Common noun
c) Gold - Collective noun
d) Water - Countable noun

Ans: A


15. Match the following

Underlined word                     Noun
i) Smoking is a          ( )     a) Material noun
bad habit
ii) The jury has          ( )     b) Abstract noun
given its verdict
iii) We cannot live      ( )    c) Common noun
without water
iv) Greenland is the    ( )    d) Collective Noun
largest
v) My father is a          ( )    e) Proper Noun
teacher
a) i-c; ii-e; iii-d; iv-a; v-b       b) i-a; ii-d; iii-e; iv-b; v-c
c) i-b; ii-d; iii-a; iv-e; v-c       d) i-c; ii-a; iii-a; iv-e; v-c

Ans: C


16. The suffix ‘ment’ and ‘sion’ are used to form ....... out of verbs.
a) Noun     b) Verb     c) Adjective     d) Adverb

Ans: A


17. ‘Intact’ is an adjective, then the noun is....
a) Intactness     b) Intact     c) Intacted       d) Intaction

Ans: A


18. When a suffix like ‘able’, ‘full’, ‘ent’ and ‘ant’ are added to the verb then we get ....
a) Adjective      b) Noun     c) Verb     d) Adverb

Ans: A


19. The nouns which are made of a metal or substances are ....
a) Countable nouns        b) Uncountable nouns
c) Material noun             d) Collective noun

Ans: C

Posted Date : 24-06-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

పేపర్ - II

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌