# Calenders

Century code: Divide the century by 400. Use
the code as per remainder.
i.e, In 1865 century will be 1800, In 1647 century
will be 1600

1. What was the day on 14th November 1949?
A) Monday           B) Sunday       C) Tuesday
D) Wednesday      E) Friday
Explanation: Given date = 14
Month code = 3
Last two digits of the given year = 49
Last two digits of the given year ÷ 4 = 49 ÷ 4
= 12
Century code = 0
Sum = 14 + 3 + 49 + 12 + 0 = 78
Then 78 ÷ 7 = remainder is 1
1 is the code of Monday
So, 14th November 1949 is Monday
Ans: A

2. What was the day on 11th April 1826?
A) Monday          B) Sunday      C) Tuesday
D) Wednesday     E) Friday
Explanation: Given date = 11
Month code = 6
Last two digits of the given year = 26
Last two digits of the given year ÷ 4 = 26 ÷ 4
= 6
Century code = 2
Sum = 11 + 6 + 26 + 6 + 2 = 51
Then 51 ÷ 7 = remainder is 2
2 is the code of Tuesday
So, 11th April 1826 is Tuesday
Ans: C

3. What was the day on 18th July 2021?
A) Monday      B) Sunday     C) Tuesday
D) Saturday    E) Friday
Explanation: Given date = 18
Month code = 6
Last two digits of the given year = 21
Last two digits of the given year ÷ 4 = 21 ÷ 4
= 5
Century code = 6
Sum = 18 + 6 + 21 + 5 + 6 = 56
Then 56 ÷ 7 = remainder is 0
0 is the code of Sunday
So, 18th July 2021 is sun day
Ans: B

4. What was the day on 23rd June 1650?
A) Monday      B) Sunday     C) Thursday
D) Saturday      E) Friday
Explanation: Given date = 23
Month code = 4
Last two digits of the given year = 50
Last two digits of the given year ÷ 4 = 50 ÷ 4
= 12
Century code = 6
Sum = 23 + 4 + 50 + 12 + 6 = 95
Then 95 ÷ 7 = remainder is 4
4 is the code of Thursday
So, 23rd June 1650 is Thursday
Ans: C
5. What was the day on 12th August 1721?
A) Tuesday       B) Sunday     C) Thursday
D) Saturday     E) Friday
Explanation: Given date = 12
Month code = 2
Last two digits of the given year = 21
Last two digits of the given year ÷ 4 = 21 ÷ 4

=5

Century code = 4
Sum = 12 + 2 + 21 + 5 + 4 = 44
Then 44 ÷ 7= remainder is 2
2 is the code of Tuesday
So, 12th August 1721 is Tuesday
Ans: A

6. What was the day on 17th May 1829?
A) Tuesday      B) Sunday    C) Thursday
D) Saturday     E) Friday
Explanation: Given date = 17
Month code = 1
Last two digits of the given year = 29
Last two digits of the given year ÷ 4 = 29 ÷ 4
= 7
Century code = 2
Sum = 17 + 1 + 29 + 7 + 2 = 56
Then 56 ÷ 7 = remainder is 0
0 is the code of Sunday
So, 17th May 1829 is Sunday
Ans: B

7. What was the day on 21st December 1957?
A) Tuesday           B) Sunday          C) Thursday
D) Saturday          E) Friday
Explanation: Given date = 21
Month code = 5
Last two digits of the given year = 57
Last two digits of the given year ÷ 4 = 57 ÷ 4
= 14
Century code = 0
Sum = 21 + 5 + 57 + 14 + 0 = 97
Then 97 ÷ 7= remainder is 6
6 is the code of Saturday
So, 21st December 1957 is Saturday
Ans: D

8. What was the day on 29th October 1859?
A) Tuesday      B) Sunday    C) Thursday
D) Saturday      E) Friday
Explanation: Given date = 29
Month code = 0
Last two digits of the given year = 59
Last two digits of the given year ÷ 4 = 59 ÷ 4
= 14
Century code = 2
Sum = 29 + 0 + 59 + 14 + 2 = 104
Then 104 ÷ 7 = remainder is 6
6 is the code of Saturday
So, 29th October 1859 is Saturday
Ans: D

9. What was the day on 10th September 1993?
A) Monday         B) Sunday     C) Tuesday
D) Wednesday    E) Friday
Explanation: Given date = 10
Month code = 5
Last two digits of the given year = 93
Last two digits of the given year ÷ 4 = 93 ÷ 4
= 23
Century code = 0
Sum = 10 + 5 + 93 + 23 + 0 = 131
Then 131 ÷ 7 = remainder is 5
5 is the code of Friday
So, 10th September 1993 is Friday
Ans: E
10. What was the day on 13th July 1986?
A) Monday          B) Sunday         C) Tuesday
D) Wednesday    E) Friday
Explanation: Given date = 13
Month code = 6
Last two digits of the given year = 86
Last two digits of the given year ÷ 4 = 86 ÷ 4
= 21
Century code = 0
Sum = 13 + 6 + 86 + 21 + 0 = 126
Then 126 ÷ 7= remainder is 0
0 is the code of Sunday
So, 13th July 1986 is Sunday
Ans: B

11. What was the day on 19th May 1846?
A) Monday     B) Sunday    C) Tuesday
D) Wednesday    E) Friday
Explanation: Given date = 19
Month code = 1
Last two digits of the given year =46
Last two digits of the given year ÷ 4 = 46 ÷ 4
= 11
Century code = 2
Sum = 19 + 1 + 46 + 11 + 2 = 79
Then 79 ÷ 7= remainder is 2
2 is the code of Tuesday
So, 19th May 1846 is Tuesday
Ans: C

12. What was the day on 20th June 1725?
A) Monday       B) Sunday    C) Tuesday

D) Wednesday    E) Friday
Explanation: Given date = 20
Month code = 4
Last two digits of the given year = 25
Last two digits of the given year ÷ 4 = 25 ÷ 4
= 6
Century code = 4
Sum = 20 + 4 + 25 + 6 + 4 = 59
Then 59 ÷ 7= remainder is 3
3 is the code of Wednesday
So, 20th June 1725 is Wednesday
Ans: D

13. January 1, 2012 is Monday. What day of
the week lies on Jan 1, 2013?
A) Monday      B) Wednesday    C) Thursday

D) Sunday E) None of these
Explanation: The year 2012 is a leap year.So, it has 2 odd days.
1st day of the year 2012 is Monday (Given)
So, 1st day of the year 2013 is 2 days
beyond Monday.
Hence, it will be Wednesday.
Ans: B

14. It was Monday on Jan 1, 2007. What was
the day of the week Jan 1, 2011?
A) Sunday    B) Saturday    C) Friday

D) Wednesday    E) Monday
Explanation: On 31st December, 2007 it was
Sunday.
Number of odd days from the year 2007 to
the year 2010 = (1 + 2 + 1 + 1) = 5 days.
\ On 31st December 2010, it was Friday.
Thus, on 1st Jan, 2011 it is Saturday.
Ans: B

15. Today is Sunday, after 62 days, it will be:
A) Wednesday   B) Saturday   C) Tuesday

D) Thursday     E) Sunday
Explanation: Each day of the week is repeated after 7 days.
So, after 63 days, it will be Sunday.
\ After 62 days, it will be Saturday.
Ans: B

Posted Date : 26-06-2023

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.