• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ANALOGY & CLASSIFICATION

ANALOGY
SOLVED EXAMPLES

Example 1 :
    ‘MORE’ is related to ‘EORM’ in the same way as ‘SULT’ is related to 
        (1) TIUS     (2) ISTU     (3) IUST     (4) TUIS    (5) None of these
Sol. (4) 

Similarly,

Example 2 :
 

‘ON’ is relation ‘OFF’ in the same way as ‘HOT’ is related to …..

        (1) Water         (2) Switch         (3) Tap         (4) Liquid         (5) None of these

Sol. (5) ‘On’ and ‘Off’ are antonymous to each other. Similarly, ‘Cold’ is antonym of ‘Hot’.
 

Example 3 :
 

ACF : GIL : : CEH : ?

        (1) ILN         (2) IKN         (3) IKM         (4) ILM         (5) None of these

Sol. (2)

Similarly,
 

Example 4 :
 

‘Radish’ is related ‘Root’ in the same way as ‘Rose’ is related to _____?

     (1) Garden      (2) Fragrance      (3) Thorn      (4) Flower      (5) None of these

Sol. (4) Radish is a modified form of root. Similarly, Rose is a flower.
 

Example 5 :
 

Which of the following is a must for a canteen?

     (1) Estables      (2) Music      (3) Tables-Chairs      (4) Waiter      (5) Manager

Sol. (1) Eatables are must for a canteen.
 

EXERCISE

1. ‘Day’ is related to ‘Night’ in the same way ‘White’ is related to ?

     (1) Black      (2) Colour      (3) Ray      (4) Red      (5) None of these

Ans: 1(Black)

Explanation: Day is antonym of Night. Similarly, Black is antonym of White.
 

2. ‘Mango’ is related to ‘Fruit’ in the same way as ‘Potato’ is related to - ?

     (1) Fruit      (2) Stem      (3) Flower      (4) Root      (5) None of these

Ans: 2(Stem)

Explanation: Mango is a fruit. Similarly, potato is a modified stem.  
 

3. ‘School’ is related to ‘Education’ in the same way as ‘Hospital’ is related to - ?

     (1) Treatment      (2) patient      (3) Doctor      (4) Nurse      (5) None of these

Ans: 1(Treatment)

Explanation: Education is provided in school. Similarly, treatment is given in hospital.
 

4. ‘26’ is related to ‘5’ in the same way as ‘65’ is related to …..
     (1) 7      (2) 9      (3) 8      (4) 6      (5) None of these
Ans:  3(8)
Explanation: 26 is one more than the square of 5.
               26 = (5)2 + 1
     Similarly, 65 = (8)2 + 1

 

5. ‘Cub’ is related to ‘Tiger’ in the same way as ‘Kitten’ is related to …..
     (1) Dog      (2) Cat      (3) Duck      (4) Swan      (5) None of these
Ans: 2(Cat)
Explanation: Here young one-animal relationship has been shown. Cube is baby of tiger. Similarly, kitten is baby of cat.

 

6. AF : CH : : KT : ?
     (1) MU      (2) LU      (3) LV      (4) MV      (5) None of these
Ans: 4(MV)
Explanation:


Similarly,
 

7. ‘MP’ is related to ‘KN’ in the same way as ‘DG’ is related to ____.
     (1) FI      (2) GJ      (3) HK      (4) BE      (5) None of these
Ans: 4(BE)
Explanation:


Similarly,

 

8. ‘Hospital’ is related to ‘Treatment’ in the same way as ‘School’ is related to –
     (1) Education      (2) Student      (3) Teacher      (4) Classroom      (5) Books
Ans: 1(Education)
Explanation: Treatment is provided in the hospital. Similarly, education is provided in the school.

 

9. A ‘Square’ is related to ‘Cube’ in the same way as a ‘Circle’ is related to –
     (1) Sphere      (2) Circumference      (3) Diameter      (4) Area      (5) None of these
Ans: 1(Sphere)
Explanation: A square is a two-dimensional figure consisting of sides whereas a cube is a three-dimensional figure. Similarly, circle is a two-dimensional figure and a sphere is a three-dimensional figure.

 

10. ‘Iron’ is related to ‘Solid’ in the same way as ‘Mercury’ is related to ____?
     (1) Solid      (2) Gas      (3) Liquid      (4) Vapour      (5) None of these
Ans: 3(Liquid)
Explanation: Iron is found in solid state. Similarly, mercury is found in liquid state.

CLASSIFICATION
SOLVED EXAMPLES

Example 1 :
 

Directions (Q. (a)-(d)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(a)       (1) Beetroot      (2) Radish       (3) Carrot       (4) Potato       (5) Cabbage
Ans: 5(Cabbage)
Explanation: Except cabbage all others are either modified roots or modified stems.

 

(b)       (1) See       (2) Hear       (3) Think       (4) Smell       (5) Taste
Ans: 3(Think)
Explanation: Think is different from the others

 

(c)       (1) Rectangle       (2) Triangle       (3) Square       (4) Polygon       (5) Circle
Ans: 5(Circle)
Explanation: Circle is different from others. All others are made up of straight lines.

 

(d)       (1) Rose       (2) Lily       (3) Lotus       (4) Marigold       (5) Apple
Ans: 5(Apple)
Explanation: Except apple all others are flowers.
Example 2 :

 

Directions (Q. (e)-(h)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(e)       (1) 47       (2) 27       (3) 17       (4) 37        (5) 67
Ans: 2(27)
Explanation: Except 27, all others are prime numbers.

 

(f)       (1) 12       (2) 24       (3) 84       (4) 48        (5) 36
Ans: 5(36)
Explanation: The number 36 is a perfect square

 

(g)       (1) 17       (2) 23       (3) 37       (4) 13        (5) 73
Ans: 2(23)
Explanation: The sum of digits is even number in case of all the numbers except in the case of 23.

 

(h)       (1) 13       (2) 37       (3) 73       (4) 53        (5) 39
Ans: 5(39)
Explanation: Except the number 39, all other numbers are prime numbers.

 

Example 3 :
 

Directions (Q. (i)-(j)) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

(i)       (1) MP       (2) AD       (3) IL       (4) QT       (5) FJ
Ans: 5(FJ)
Explanation:


 

(j)       (1) BD       (2) MO       (3) QS       (4) FI       (5) TV
Ans: 4(FI)
Explanation:


 

EXERCISE

Directions (Q. 1-6) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

1.      (1) Fruit       (2) Leaf       (3) Flower       (4) Tree       (5) Trunk
Ans: 4(Tree)
Explanation: All others are parts of a tree.

 

2.       (1) Table       (2) Chair       (3) Cupboard       (4) Bed       (5) Computer
Ans: 5(Computer)
Explanation: Computer is different from others. Computer is an electronic device. All others are different type of furniture.

 

3.       (1) March       (2) January       (3) July       (4) June       (5) May
Ans: 1(March)
Explanation: Except June all other months have 31 days.

 

4.       (1) Red       (2) Pink       (3) Green       (4) Violet       (5) yellow
Ans: 2(Pink)
Explanation: Except pink, all others are different colors of a rainbow.

 

5.       (1) Father       (2) Aunt       (3) Mother       (4) Uncle       (5) Niece
Ans: 5(Niece)
Explanation: Niece represents the next generation.

 

6.       (1) Desk       (2) BlackBoard       (3) Classroom       (4) Bench       (5) Chair
Ans: 3(Classroom)
Explanation: Classroom is different from others.

Directions (Q. 7-12) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 

7.       (1) 119       (2) 123       (3) 143       (4) 137       (5) 149
Ans: 1(119)
Explanation: Except 119 all others are prime numbers

 

8.       (1) 108       (2) 126       (3) 153       (4) 207       (5) 102
Ans: 5(102)
Explanation: 108---- 1 + 0 + 8 = 9;
                       126 ---- 1 + 2 + 6 = 9;
                       153---- 1 + 5 + 3 = 9;
                       207 ---- 2 + 0 + 7 = 9;
                       102 ---- 1 + 0 + 2 = 3;

 

9.       (1) 56       (2) 35       (3) 49       (4) 42       (5) 51
Ans: 3(49)
Explanation: The number 49 is a perfect square.

 

10.       (1) 99       (2) 143       (3) 132       (4) 88       (5) 126
Ans: 5(126)
Explanation: Except 126, all other are multiples of 11.

 

11.       (1) 39       (2) 63       (3) 78       (4) 37       (5) None of these
Ans: 4(37)
Explanation: The number 37 is a Prime number.

 

12.       (1) 343       (2) 64       (3) 75       (4) 27       (5) 216
Ans: 3(75)
Explanation: Except 75 all others are perfect cubes; 
                       43 = 64, 73 = 343, 33 = 27, 63 = 216

 

Directions (Q. 13-15) : Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

13.       (1) MLJ       (2) WVT       (3) OMK       (4) JIG       (5) TSQ
Ans: 3(OMK)
Explanation:

14.       (1) BRQ       (2) FUT       (3) OXV       (4) DSR       (5) KZY
Ans: 3(OXV)
Explanation:

15.       (1) HJG       (2) PQN       (3) DEB       (4) TUR       (5) KLI
Ans: 1(HJG)
Explanation:

Posted Date : 29-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌