• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Problems on Numbers

Types of Numbers
 

 

Model Questions

 

1. The sum of four consecutive even numbers is 36. Find the sum of the squares of these numbers.
1) 296            2) 252              3) 344             4) 388          5) 255

Explanation: Method: 1

Ans: 3

 

2. The product of two successive numbers is 4556. Which of the following is the larger of the two numbers?

1) 68               2) 67               3) 70               4) 63             5) 69
Explanation:
Product of two successive numbers = 4556
x (x − 1) = 4556
x2 − x − 4556 = 0
x = 68, −67

Ans: 1
 

 

3. There are three numbers in the ratio 4 : 7 : 12. The sum of the largest and the smallest numbers is 144 more than the other number. What is the largest number?

1) 144            2) 192           3) 168            4) 196         5) 216

Explanation:

Ans: 2

 

4. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is increased by 350%, the resultant fraction is . What is the original fraction?

Explanation: 

Ans: 3

 

5. The denominator of a fraction is 3 more than its numerator. If the numerator is increased by 7 and the denominator is decreased by 2, then the result is 2. Then the product of the numerator and denominator of the given fraction is
1) 15           2) 3                3) 13                4) 40            5) 20
Explanation:


Ans: 4

 

6. The sum of five consecutive odd numbers of Set p is 435. What is the sum of five consecutive numbers of another Set q. Whose largest number is 45 more than the largest number of Set p?

1) 530           2) 670                   3) 730                4) 770            5) 680

Explanation:

Ans: 2

 

7. Two numbers are such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 126 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 144. What is the smaller number?
1) 18           2) 24            3) 32          4) 36         5) 72
Explanation:


Ans: 1

 

8. Thrice the square of a natural number decreased by 4 times the number is equal to 50 more than the number. The number is...
1) 4            2) 5              3) 6              4) 10           5) 15
Explanation:


Ans: 5

 

9. The sum of three consecutive odd numbers and three consecutive even numbers together is 231. Also, the smallest odd number is 11 less than the smallest even number. What is the sum of the largest odd number and the largest even number?
1) 82              2) 83            3) 74            4) 81      5) 72
Explanation:


Ans: 4

 

10. If the digits of a two-digit number are interchanged, the number so obtained is greater than the original number by 72. If the sum of the two digits of the number is 10, what is the average of the original number and the number obtained by interchanging the digits?
1) 49            2) 54               3) 53.5               4) 55          5) 64
Explanation:


Ans: 4

 

11. The average of the three numbers is 95. If the first number is thrice the second and third number one-fourth of the first, then what is the difference between one-third of the greatest number and two-fifth of the smallest number?

1) 120          2) 45                  3) 135                 4) 42              5) 132

Explanation:

Ans: 4

 

12. In a class of 130 students and 5 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students, while each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets are there?
1) 2560           2) 2850             3) 3180              4) 3500               5) 3640
Explanation:


Ans: 5

 

13. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and 15 as remainder. What is the smaller number?
1) 240               2) 270               3) 295                  4) 360               5) 180
Explanation:


Ans: 2

 

14. If doubling a number and adding 20 to the result gives the same answer as multiplying the number by 8 and taking away 4 from the product, the number is
1) 2       2) 3           3) 4            4) 5        5) 1
Explanation:


Ans: 3

 

Posted Date : 15-12-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌