• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Tables

  A table is a set of data arranged in rows and columns and is one of the most common way of putting information across to people. A table consists of several boxes with information inside. The first row and the first column are generally used to denote the titles.
Tips to solve tables
¤ Read the data very carefully, as the smallest detail may change the meaning of the question completely.
¤ The instructions have to be understood carefully to prevent wasting time in calculating data that is not required, and also to find out exactly what is the answer that is sought.
¤ Try to understand the data provided carefully, before jumping to answer the questions.
¤ Be very careful of the units used in the tables, and the units in which the answers are provided. A mistake in the units may yield an entirely different answer.
¤ Be careful of whether the answer is required in decimal or percentage.
Directions (1-5) Go through the data given in the table below and solve the questions that follow. (IBPS RRB Scale-I 2017)
            The table consists of details of students who appeared for 2 subjects, ‘Physics’ and ‘Chemistry’ and the percentage who passed these subjects from a college from the year, 2011 to 2015.

1. What is the average number of students, who appeared for Physics from the year, 2011 to 2015?
1) 420 2) 400 3) 440 4) 480 5) None of these
Ans: 440
  

 2. What is the ratio between the total number of students who appeared for Physics from 2013 to 2015 and the total number of students, who appeared for Chemistry from 2011 to 2013?
1) 13: 33 2) 65: 99 3) 65: 96 4) 62: 99 5) None of these
Ans: 65: 99
Explanation: 
Total number of Physics students from 2013 to 2015 = 350+600+350 = 1300
Total number of Chemistry students from 2011 to 2013 = 800+630+550 = 1980
Required ratio = 1300:1980 = 65:99

 

3. What is the average number of students, who did not pass in Physics in the year 2011 and 2015 together?
1) 560 2) 240 3) 320 4) 280 5) 260
Ans: 280
Explanation:
Number of Physics students who did not pass in 2011 = 70% of 650 = 455
Number of Physics students who did not pass in 2015 = 30% of 350 = 105

 4. What is the difference between the total number of students, who passed in Chemistry in 2011 and the total number of students who did not pass in Physics in 2014?
1) 400 2) 240 3) 160 4) 290 5) None of these
Ans: 160
Explanation:
Number of Chemistry students who passed in 2011 = 50% of 800 = 400
Number of Physics students who did not pass in 2014 = 40% of 600 = 240
... Required difference = 400 - 240160

 

5. The total number of students, who did not pass Physics in 2013 is approximately what percent of the total number of students, who did not pass Chemistry in 2013?
1) 40% 2) 47% 3) 52% 4) 58% 5) 36%
Ans: 40%
 

 

 Directions (Q.6 - 10): Study the following table carefully and answer the questions.

 

6. What are the average marks obtained by all the students in Telugu?
1) 59        2) 47         3)53          4) 64           5) 43
Ans: 64
Explanation:

 

 7. How many marks did ‘C’ get in all subjects together?
1) 537 2) 513 3) 564 4) 520 5) None of these
Ans: 513
 

 

8. What is B’s overall percentage marks in all the subjects together?
1) 59.4%        2) 60%       3) 57.5%          4) 49.65       5) None of these
Ans: 59.4%
  

 9. How many students have scored highest marks in more than one subject?
1) Two 2) One 3) Three 4) Four 5) None of these
Ans: Three
Explanation:
Subject            Student who got highest marks

Maths                          C
Science                        E
Social                           D
English                        A
Hindi                           A
Telugu                         C
Computers                  E
Threestudents C,E and A scored highest marks in more than one subject

 

10. Who has scored lowest marks in all the subjects together?
1) D 2) E 3) B 4) F 5) A
Ans: B

 

Direction (11-15): Study the information given below and answer the questions based on it. (IBPS PO – 2017)
           The table shows online and offline contestants taking part in a survey from four villages and total contestants who have not completed the survey (online and offline)
Note 1: Total contestants in a village = Online contestants + Offline contestants
Note 2: Total contestants in a village = Contestants who complete the survey + contestants who do not complete the survey

 

11. In village A if the number of online contestants and offline contestants who didn’t complete the survey are equal, the online contestants from village A who completed the survey are approximately what percent more than offline contestants who completed the survey from the same village?
1) 10%        2) 20%         3) 15%        4) 25%          5) 32%
Ans: 20%
  
  

 12. Total number of contestants from village C who completed the survey is how much more or less than total number of contestants who completed the survey from village B?
1) 246       2) 212            3) 156          4) 132         5) 158
Ans: 132
  

 13. If the ratio of online & offline contestants who didn’t complete the survey in village ‘D’ is 5:3 and 40% of online contestants who completed the survey are male and 25% of offline contestants who completed the survey are female, then find the difference between females of online contestants who completed the survey and males of offline contestants who completed the survey?
1) 117 2) 95 3) 105 4) 81 5) 218
Ans: 105

Explanation: 
 

 

14. Find the difference between the number of offline contestants of village C to village E?
1) 42 2) 68 3) 58 4) 72 5) 56
Ans: 56
Explanation:

 

 

15. The number of offline and online contestants together who completed the survey from village A is approximately what percent of total participants on survey from village D?
1) 120%        2) 125%          3) 65%         4) 135%             5) 95%
Ans: 135%
Explanation: 

 Directions (Q.16-20): Study the following tables and answer the questions given under that.

 

16. What is the total number of members staying in all the colonies together?
1) 1000       2) 2500           3) 3575          4) 4550            5) None of these
Ans: 4550

      

 


 

 


 

Posted Date : 08-02-2021

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌