• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Statements and Assumptions

Directions (Qs. 1 - 21): In each of the following questions is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer:
A) If only assumption I is implicit.
B) If only assumption II is implicit.
C) If either assumption I or II is implicit.
D) If neither assumption I nor II implicit.
E) If both assumption I and II implicit.

 

1. Statement:
‘Our club has announced a wide variety of programs by the visiting musicians.’ – An advisement.
Assumptions:
I. A large number of people are interested in
getting entertainment through the programmer.
II. The artistes may attract a large audience.
Sol: If both assumption I and II implicit.
Ans: E

 

2. Statement:
The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents.
Assumptions:
I. The government has enough funds to meet
the expenses due to compensation.
II. There may be reduction in incidents of railway accidents in the near future.
Sol: Only assumption I is implicit.
Ans: A

 

3. Statement:
His recent investment in the shares of company ‘Z’ is only a gamble.
Assumptions:
I. He may incur a loss on his investment.
II. He may gain from his investment
Sol: If either assumption I or II is implicit.
Ans: C

 

4. Statement:
If parking space is not available in the office, park your vehicle in the mall and walk to the office.
Assumptions:
I. The mall is at walk-able distance from the
office.
II. The office does not allow any vehicle in the
premise
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

5. Statement:
Take a ferry or a boat instead of a bus to reach the Kravi island faster.
Assumptions:
I. The islands in remote location are not easily accessible
II. Ferries & boats are available to travel to kravi island
Sol: Only assumption II is implicit.
Ans: B

 

6. Statement:
Central bank, which is the largest bank in the country, has decided to reduce its workforce by 30 percent so that its banks may work efficiently.
Assumption:
I. The bank can perform all its activities after the reduction in the workforce.
II. The surplus employees may be asked to
adopt an early retirement scheme before leaving the bank.
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

7. Statement:
The police have served a notice to the residents with immediate effect to be careful of the antisocial elements wandering in their areas.
Assumptions:
I. The local residents may pay heed to this notice.
II. The antisocial elements may ply to other areas.
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

8. Statement:
The multinational fast-food chains are opening up a large number of coffee shops with piped modern music in different cities of India and these are serving various snacks with coffee.
Assumptions:
I. A large number of people may become regular customers of these coffee shops.
II. The people would like to enjoy a comfortable environment while drinking coffee with snacks
Sol: If both assumptions I and II is implicit.
Ans: E

 

9. Statement:
Children are influenced more by their television idols nowadays.
Assumptions:
I. The children consider television idols as their models.
II. A large amount of children’s time is spent in watching the television.
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

10. Statement:
Wars must be discouraged vehemently even through the majority of the victims might have been a nuisance to peace-loving people.
Assumptions:
I. Some people create problem for peace-loving people.
II. Wars kill the majority of the wicked people.
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

11. Statement:
The State government has abolished the scheme of providing concessional air ticket to students.
Assumptions:
I. Students will not travel by air in the future.
II. The students who resort to travel by air can bear the expenses of an air ticket
Sol: If only assumption II is implicit.
Ans: B

 

12. Statement:
Present day education is in shambles and the country is going to the dogs.
Assumption:
I. A good education system is essential for the well-being of a nation.
II. A good education alone is sufficient for the well-being of a nation.
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

13. Statement:
‘If you are a first-class graduate, our organization is the best place for you to work’ – An advertisement.
Assumptions:
I. No other organization may require first class graduates as they may not get an adequate number of applications.
II. First class graduates may get attracted and apply to this organization
Sol: If only assumption II is implicit.
Ans: B

 

14. Statement:
The number of people living below the poverty line in urban areas has increased since last year
Assumptions:
I. people living in rural areas are not below the poverty line
II. a similar survey was conducted last year
Sol: If neither assumption I nor II implicit
Ans: D

 

15. Statement:
The state government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year
Assumptions:
I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers
II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teachers 
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

16. Statement:
Quit smoking before it destroys you. A notice issued in public interest by XYZ department
Assumptions:
I. people fear being destroyed
II. smoking breaks the smoker’s family
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

17. Statement:
Employment should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age
Assumptions:
I. There are unemployed youth in India who need monetary support
II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployment youth
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

18. Statement:
All the students of a college were instructed by the principal to reach college at least 15 minutes before the stipulated time for the coming month for covid test
Assumptions:
I. The parents of the students of the college may protest against the principal’s instruction.
II. The parents may request the principal to withdraw the instruction.
Sol: If neither assumption I nor II implicit.
Ans: D

 

19. Statement:
The municipal authority announced before the onset of monsoon that the roads within the city will be free of potholes during monsoon.
Assumptions:
I. The roads were repaired so well that potholes may not reappear.
II. People may not complain even if the potholes reappear
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

 

20. Statement:
After the cabinet meeting, the cabinet secretary told the media that the government has decided to increase the taxes on petrol products even though there has been a significant drop in the prices of crude oil in international market.
Assumptions:
I. The volatile situation of the international market may cause oil prices to go up in the near future
II. The government does not want to
upset the middle class who wanted to be affected
Sol: If neither assumption I nor II implicit.
Ans: D

 

21. Statement:
Finance minister appealed to the officers,  field staffs and insurance agents of LifeInsurance Corporation to work for making the scheme of insurance popular among people, especially those living in rural and sub urban areas.
Assumptions:
I. Generally the insurance is not popular among people.
II. People living in rural and sub urban areas are against the insurance
Sol: If only assumption I is implicit
Ans: A

Posted Date : 28-09-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌