• facebook
  • whatsapp
  • telegram

NUMBER SERIES

Directions (Q.1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series questions?
1. 2 1 1 1.5 3 ?
Ans: 7.5
Explanation: 2 × 0.5 = 1
             1 × 1 = 1
             1 × 1.5 = 1.5
             1.5 × 2 = 3
             3 × 2.5 = 7.5

 

2. 51 66 83 102 123 ?
Ans: 146
Explanation: 72 + 2 = 51
              82 + 2 = 66
              92 + 2 = 83
              102 + 2 = 102
              112 + 2 = 123
              122 + 2 = 146

 

3. 4 24 84 264 804 ?
Ans: 2424
Explanation: 4 × 3 + 12 = 24
             24 × 3 + 12 = 84
             84 × 3 + 12 = 264
             264 × 3 + 12 = 804
             804 × 3 + 12 = 2424

 

4. 24 36.2 30.4 33.6 32 ?
Ans: 32.8
Explanation: 24 + 12.8 = 36.8
             36.8 − 6.4 = 30.4
             30.4 + 3.2 = 33.6
             33.6 − 1.6 = 32
             32 + 0.8 = 32.8

 

5. 6 9 13.5 20.25 30.375 ?
Ans: 49.7525
Explanation: 6 × 3 ÷ 2 = 9
             9 × 3 ÷ 2 = 13.5
             13.5 × 3 ÷ 2 = 20.25
             20.25 × 3 ÷ 2 = 30.375
             30.375 × 3 ÷ 2 = 45.5625
Directions (Q.6-10): In each of the following questions, a number series is given. One number is missing. What is that missing number?
6. 2 ? 19 45 99 209 431
Ans: 7
Explanation: 2 × 2 + 3 = 7
             7 × 2 + 5 = 19
             19 × 2 + 7 = 45
             45 × 2 + 9 = 99
             99 × 2 + 11 = 209
             209 × 2 + 13 = 431

 

7. ?   4   6   12   30   90   315
Ans: 4
Explanation: 4 × 1 = 4
              4 × 1.5 = 6
              6 × 2 = 12
              12 × 2.5 = 30
              30 × 3 = 90
              90 × 3.5 = 315

 

8. 48   62   78   96   116   ?   162
Ans: 138
Explanation: 72 − 1, 82 − 2, 92 − 3,
                       102 − 4, 112 − 5,
                       122 − 6, 132 − 7

 

9. 54   35   ?   3   −10   −21   −30
Ans: 18
Explanation: 54 − 19 = 35
             35 − 17 = 18
             18 − 15 = 3
             3 − 13 = −10
             −10 − 11 = −21
             − 21 − 9 = −30

 

10. 11   12   20   43   ?   339.5   1194.25
Ans: 111.5
Explanation: 11 × 1 + 1 = 12
             12 × 1.5 + 2 = 20
             20 × 2 + 3 = 43
             43 × 2.5 + 4 = 111.5
             111.5 × 3 + 5 = 339.5
             339.5 × 3.5 + 6 = 1194.25

Directions (Q.11-15): In each of the following number series questions a number is wrong. You have to identify that number.
11. 4   6   9   13.5   20   30.375
Ans: 20
Explanation: 4 × 1.5 = 6
              6 × 1.5 = 9
              9 × 1.5 = 13.5
              13.5 × 1.5 = 20.25
              20.25 × 1.5 = 30.375

 

12. 11   13   30   99   412   2085
Ans: 11
Explanation: 12 × 1 + 1 = 13
             13 × 2 + 4 = 30
             30 × 3 + 9 = 99
             99 × 4 + 16 = 412
             412 × 5 + 25 = 2085

 

13. 3   4   10   32   155   924
Ans: 10
Explanation: 3 × 2 − 2 = 4
             4 × 3 − 3 = 9
             9 × 4 − 4 = 32
             32 × 5 − 5 = 155
             155 × 6 − 6 = 924


14. 208   214   232   262   302   358
Ans: 302
Explanation: 208 + 6 = 214
             214 + 18 = 232
             232 + 30 = 262
             262 + 42 = 304
             304 + 54 = 358

 

15. 156   170   192   226   280   364
Ans: 364
Explanation: 156 + 14 = 170
             170 + 14 + 8 = 192
             192 + 22 + 12 = 226
             226 + 34 + 20 = 280
             280 + 54 + 32 = 366

 

Directions(Q.16-20): In each of the following questions a number series is given. After theseries, a number is given followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete theseries starting with the number given, following the sequence of the original series and answer the questions that follow the series.
16. 3   732   1244   1587   1803   1928
       5    (a)      (b)      (c)       (d)       (e)
What will come in place of (d)?
Ans: 1805
Explanation: The difference between the numbers are perfect cubes ... required number in (d) position is 1805

17.  16   4     2    1.5   1.5    1.875
     4    (a)  (b)   (c)   (d)    (e)
What will come in place of (b)?
Ans: 0.5
Explanation: 16 × 0.25 = 4
             4 × 0.5 = 2
             2 × 0.75 = 1.5
             1.5 × 1 = 1.5
             1.5 × 1.25 = 1.875
 Required number is
       4 × 0.25 = 1
       1 × 0.5 = 0.5


18.  3   19   99    499   2499    12499
     2   (a)  (b)   (c)    (d)      (e)
What will come in place of (c)?
Ans: 374
Explanation: 3 × 5 + 4 = 19
             19 × 5 + 4 = 99
             99 × 5 + 4 = 499
             499 × 5 + 4 = 2499
             2499 × 5 + 4 = 12499
  Required number is
     2 × 5 + 4 = 14
     14 × 5 + 4 = 74
     74 × 5 + 4 = 374


19. 14   19   12   23   10   27
       11  (a)   (b)  (c)   (d)  (e)
What will come in place of (b)?
Ans: 9
Explanation: 14 + 5 = 19
              19 − 7 = 12
              12 + 11 = 23
              23 − 13 = 10
              10 + 17 = 27

    Required number is
         11 + 5 = 16
         16 − 7 = 9
Short cut: Vertical difference is always constant

 

20.  24   144   180   900   925    3700
      17   (a)   (b)   (c)   (d)     (e)
What will come in place of (e)?
Ans: 2860
Explanation: 24 × 6 = 144
             144 + 62 = 180
             180 × 5 = 900
             900 + 52 = 925
             925 × 4 = 3700
  Required number is
      17 × 6 = 102
      102 + 36 = 138
      138 × 5 = 690
      690 + 25 = 715
      715 × 4 = 2860

 

Directions (Q.21-25): In each of the following questions, a number is wrong. You have to identify that number.
21. 7.2   32   156   776   3876   19276
Ans: 19276
Explanation: 7.2 × 5 − 4 = 32
             32 × 5 − 4 = 156
             156 × 5 − 4 = 776
             776 × 5 − 4 = 3876
             3876 × 5 − 4 = 19376

 

22. 328   340   360   412   508   700
Ans: 360
Explanation: 328 + 12 = 340
             340 + 24 = 364
             364 + 48 = 412
             412 + 96 = 508
             508 + 192 = 700

 

23. 12   18   45   156.5   708.75   3898.125
Ans: 156.5
Explanation: 12 × 1.5 = 18
             18 × 2.5 = 45
             45 × 3.5 = 157.5
             157.5 × 4.5 = 708.75
             708.75 × 5.5 = 3898.125

 

24. 0.7   1.1   1.9   3.1   4.7   6.9
Ans: 6.9
Explanation: 0.7 + 0.4 = 1.1
             1.1 + 0.8 = 1.9
             1.9 + 1.2 = 3.1
             3.1 + 1.6 = 4.7
             4.7 + 2 = 6.7

 

25. 3399   1131   375   125   39   11
Ans: 125
Explanation: 3399 ÷ 3 − 2 = 1131
             1131 ÷ 3 − 2 = 375
             375 ÷ 3 − 2 = 123
             123 ÷ 3 − 2 = 39
             39 ÷ 3 − 2 = 11

Posted Date : 10-02-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌