• facebook
  • whatsapp
  • telegram

INEQUALITIES

1. Statements: N > Q < I, W > U = N
Conclusions: I. W > Q     II. U > I
A) If only conclusion I is true
B) If only conclusion II is true
C) If either conclusion I or II is true
D) If neither conclusion I nor II is true
E) If both conclusions I and II are true
Sol: Given statement: N > Q < I ........ (i)
W > U = N ........ (ii)
Combining all statements, we get
W > U = N > Q < I
Thus, W > Q is true.
Again, U > I is not true.              Ans: A


2. Statements: P > Q = R > S, X > K < J = S
Conclusions: I. R > S     II. P > J
III. Q > K         IV. R < X
A) Only I and II are true
B) Only III and IV are true
C) Only I, II and III are true
D) I, II, III and IV are true
E) None of these
Sol: P > Q = R > S ........ (i)
X > K < J = S ........ (ii)
Combining both statement, we get
P > Q = R > S = J > K < X
Thus, R > S is true.
P > J is true. Q > K is true.
R < X is not true.
Hence, only I, II and III are true.            Ans: C


3. Statements: S < L < I = P > E > R; L > Q
Conclusions: I. P > S     II. I > R
A) Only conclusion I is true
B) Either conclusion I or II is true
C) Only conclusion II is true
D) Both conclusion I and II are true
E) Neither conclusion I nor II are true
Sol: S < L < I = P > E > R ........ (i)
L > Q ........ (ii)
From (i), we get
S < P or P > S. Thus, conclusion I is true.
Again, I > R is true. Hence, both conclusions I and II are true.  Ans: D


4. Statements: X > Y > Z < R < K < L
Conclusions: I. X > K    II. Z < L
A) Only conclusion I is true
B) Either conclusion I or II is true
C) Only conclusion II is true
D) Both conclusion I and II are true
E) Neither conclusion I nor II are true
Sol: X > Y > Z < R < K <
Thus, we can't compare X and K. Hence I (X > K) is not true. Again, Z < L is true.
Hence II is true.                                  Ans: C


5. Statements: L > M > N < J; N = R > S
Conclusions: I. L > J              II. S < J
A) Only conclusion I follows.
B) Only conclusion II follows.
C) Either conclusion I or II follows.
D) Neither conclusion I nor II follows.
E) Both conclusions I and II follow.
Sol: Given statements:
L > M > N < J ........ (i)
N = R > S ........ (ii)
Combining both statements, we get
J > N = R > S ........ (iii)
Check conclusion I :
From (i), we can't compare L and J because of opposite signs. Hence, the conclusion I does not follow.
Check conclusion II:
From (iii) J > N = R > S
While comparing J and S, we get common sign of '>'
Then, J > S or S < J is true.
Hence, conclusion II follows.               Ans: B


6. Statements: R > I > K < L; M < I; K > V
Conclusions: I. I > V    II. M < R
A) Either conclusion I or II follows.
B) Only conclusion II follows.
C) Only conclusion I follows.
D) Both conclusion I and II follow.
E) Neither conclusion I nor II follows.
Sol: Given statements:
R > I > K < L ........ (i)
M < I ........ (ii)
K > V ........ (iii)
Check conclusion I:
Combining (i) and (iii), we get
R > I > K > V ........ (iv)
While comparing I and V, we get common sign of ‘>’
Then, I > V is true.
Hence, conclusion I follows.
Check conclusion II:
Combining (i) and (ii), we get
R > I > M ........ (v)
While comparing R and M, we get common sign of ‘>’
Then, R > M or M < R is true.
Hence, conclusion II follow.              Ans: D

 

7. Which of the following explanations is false, if  the given expression is true?
L = N > N < O = P
1) L > N 2) O > N
3) O > M 4) P > N
A) Only 1   B) Only 2
C) Only 3 & 4     D) Only 3
E) None of these
Sol: L = M > N < O = P
We can't compare O and L because between O & M opposite symbol is used. We know that the inequalities do not work between opposite symbols.               Ans: D


8. R < O > V = E > P Which of the following ones is correct?
1) R < V 2) O = E 3) O > P 4) P > R
A) Only 1 B) Only 2 C) Only 3
D) Only 3 & 4 E) None of these
Sol: R < O > V = E > P
We can compare O and P, which shows that the option 3rd is correct because the common symbol between O and P is ‘>’.  Ans: C


9. R > E < A = T > S
Which of the following ones is correct?
1) R > S 2) E = T
3) E < T 4) E < S
A) Only 1 B) Either 2 or 3 C) Only 2
D) Either 3 or 4 E) None of these
Sol: R > E < A = T > S
We can compare E and T but either 2 or 3 equations are correct.              Ans: B


10. N = P < O = L < T
Which of the following ones is correct?
1) N = T 2) P < T
3) O > T 4) P = L
A) Only 1 B) Only 2 C) Only 2 & 3
D) Either 3 or 4 E) None of these
Sol: N = P < O = L < T
We can compare P & T. Which shows that option 2 is correct because the common symbol between P & T is ‘< ’.    Ans: B

Posted Date : 28-08-2022

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్‌లో కనిపించే వ్యాపార ప్రకటనలు వివిధ దేశాల్లోని వ్యాపారులు, సంస్థల నుంచి వస్తాయి. మరి కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచి మేరకు కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికత సాయంతో ప్రదర్శితమవుతుంటాయి. ఆ ప్రకటనల్లోని ఉత్పత్తులను లేదా సేవలను పాఠకులు స్వయంగా విచారించుకొని, జాగ్రత్తగా పరిశీలించి కొనుక్కోవాలి లేదా వినియోగించుకోవాలి. వాటి నాణ్యత లేదా లోపాలతో ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎలాంటి సంబంధం లేదు. ఈ విషయంలో ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకు, ఈ-మెయిల్స్ కి, ఇంకా ఇతర రూపాల్లో సమాచార మార్పిడికి తావు లేదు. ఫిర్యాదులు స్వీకరించడం కుదరదు. పాఠకులు గమనించి, సహకరించాలని మనవి.

 

స్టడీమెటీరియల్

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌