• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SENTENCE COMPLETION

In this fill in the blanks (or) sentence completion topic, candidates are asked to fill an incomplete sentence with one or more words missing, and for each blank, five options will be given. The candidates have to choose the correct option to make the sentence correct. The questions will be asked from vocabulary and grammar topics.

 

Tips to solve fill in the blanks

* Read the sentence carefully: The candidate must read the given sentence twice or thrice carefully before filling the gaps and try to analyse the logical structure of the sentence.

* First try to fill the missing words on your own: Once you complete reading the sentence, try to fill the blanks on your own without seeing the options. If you understand the context of the sentence well, you can find some clues and are able to fill the blanks easily. But for doing this you should have better vocabulary skills.

* Look for the best alternative to fill the blank: Some questions will be asked to test your grip on vocabulary and grammar. So, once you are done with reading the sentence, look for the best alternative from the options that suits to fill, in the blank. This will be tricky because you the options will confuse you. Strong vocabulary and grammar skills are required to crack these types of questions.

 

Model Questions

Directions (Qs. 1 - 10): Select the most appropriate word to fill in the blank in the given sentence.

1. Her ........ of the safety regulations really can't be ignored any longer.

a) unfamiliarity     

b) disregard   

c) attention

d) carefulness     

e) innocence

Explanation: Meanings of the given options are: 

Unfamiliarity: Not knowing anything about something.

Disregard: The state of paying no attention to something/ not willing to do.

Attention: The state of taking care of someone/ something.

Carefulness: Alertness.

Innocence: Lack of knowledge.

Every person should know about the safety regulations and have to pay attention/ follow them whenever necessary. The word ‘disregard’ appropriately suits the sentence because the sentence suggests that her inattention
towards the safety regulations cannot be tolerated any longer.

Ans: b

2. Let's ........ the place, it looks so gloomy and unpleasant.

a) disappear     

b) miss     

c) abandon

d) depart         

e) replace

Explanation: Here the words ‘gloomy’ and ‘unpleasant’ are describing negatively about a place. It means that, the place is not suitable for anyone to stay. From the given options, the word ‘abandon’ which means ‘leaving a place
without intending to return again’ suits most appropriately to the sentence.

Ans: c

3. If the video clip of the murder had not been shared on social media, the world would likely have remained ........ of the tragedy.

a) recognised     

b) unconfirmed

c) renowned     

d) unaware     

e) caught

Explanation: We can use both elimination technique and vocabulary knowledge here.

1. As we know that two verbs cannot come simultaneously in a sentence one after or another, we can eliminate all options except (d)
because ‘remained’ is a verb.

2. Option (d) suits the sentence appropriately because the word “unaware” means “having no knowledge about something until it got exposed by someone”.

Ans: d

4. Those earnings less than 12,500 are ........ from paying income tax.

a) exempted     

b) adjusted     

c) removed

d) collected       

e) taken

Explanation: Every citizen of country has to pay taxes to the government if their earnings exceed a certain amount set by the authorities.
If their earnings are less than that particular amount, they don’t need to pay any taxes. Simply they are exempted from paying taxes. “Exempted” means no need to oblige the orders imposed by someone. It suits appropriately to the sentence.

Ans: a

5. For thousands of years, humans have been ........ the earth, making scars upon the land.

a) distracting   

b) damaging     

c) remaking

d) destruct       

e) saving

Explanation: ‘Making scars’ means damaging or destructing something. So, only options (b) – ‘damaging’ and option (d) – ‘destruct’ remains. Since the sentence is in present perfect continuous form, the verb should be in continuous form. So, option (d) will be eliminated.

Ans: b

6. This winter ........ weather conditions have led people to remain indoors.

a) inverse

b) averse

c) adverse

d) better

e) breezy

Explanation: Meanings of the given options are:

Inverse: Opposite

Averse: Having strong dislike or opposition on something.

Adverse: Unfavourable or harmful.

Better: Effective or satisfactory.

Breezy: Pleasantly windy.

The word ‘adverse’ suits the sentence appropriately, because it supports the theme, ‘the people remain indoors because of unfavourable
conditions.’

Ans: c

7. Timers at traffic signals, that help motorists save fuel by switching off their engines while waiting, will soon be phased out due to technical .........

a) illuminations

b) symbols

c) numbers

d) glitches

e) boards

Explanation: A glitch, in technical terms, refers to a small and recurring error in a system that occurs due to unknown causes. Timers at traffic signals will not work properly sometimes due to some unknown reasons. But after sometime, they start to work properly again. So, the word ‘glitches’ suits appropriately to the sentence.

Ans: d

8. Students who are capable of understanding and managing their ‘emotional intelligence’ do better at school in ........ to their peers who lack the ability.

a) comparison   

b) resemblance   

c) similarity

d) difference     

e) looks

Explanation: Here some students with a capability of doing something better is compared to those who lack that capacity. So, the word ‘comparison’ suits appropriately to the sentence.

Ans: a

9. Over 5,00,000 people from 149 countries have pledged to go vegan for a month which, they say, would reduce carbon ........ by 30,000 tons.

a) reduction     

b) emission     

c) omission

d) exemption     

e) extraction

Explanation: Meanings of the given options are:

Reduction: Making something smaller in size, degree or amount.

Emission: An emission is a pollutant which is discharged to the environment as a gas or vapor state. Examples are chlorofluorocarbons and nuclear radiations.

Omission: left out

Exemption: Not necessary.

Extraction: The process of making something.

Clearly option (b) – ‘emission’ suits the sentence perfectly.

Ans: b

10. The flyover was closed in October last year for repairs but its reopening has been ........ as it will be ready only in November this year.

a) repaired   

b) broken

c) delayed

d) built       

e) reconstructed

Explanation: ‘Delay’ means doing something late or postponing something because of some reasons. Here in the statement, the re-opening
of the flyover got postponed to November. So, the word ‘delayed’ suits perfectly to the sentence.

Ans: c

Directions (Qs. 11 - 14): Fill in the blanks with appropriate words given below.

11. Kishore Kumar publicly shouted from the rooftop against domestic harassment and privately ........ in morally suspect behaviour ........ the same roof.

a) cater, below

b) indulged, under

c) entertain, in

d) oblige, beneath

e) gratify, at

Explanation: In this type of questions, it is enough to find one correct answer from the two choices given in each option, because the options are given as a pair and all the options are different. Here some prepositions are given as options.

Below: We normally use ‘below’ to say that one thing is at a much lower level than another.

Under: We use under to say that one thing is at a lower level than another, and that other thing is placed directly above it.

In: Inside of something.

Beneath: Beneath and Underneath are almost same. Beneath is often used to say that something is lying under and it was covered by something else.

At: At is used to locate the position of a subject.

As we know that a room should be placed under a roof, option (b) is the answer.

Ans: b

12. I can ........ my daily protein needs ........ chicken peals alone.

a) meet, through

b) take, in

c) eat, with

d) require, from 

e) have, by

Explanation: The phrase ‘meet a need’ means ‘satisfying a demand’ by doing something that require to do. The theme of the sentence – I can satisfy my daily protein need by eating chicken peals alone, perfectly suits the sentence. So, (a) is the answer.

Ans: a

13. Sikkim was ........ seriously by the September 2011 earthquake, which measured 6.9 on the Richter .........

a) haunted, calibration

b) affected, scale

c) damaged, meter

d) effected, range 

e) blemished, system

Explanation: A ‘Richter scale’ is used to measure the strength of an earthquake, by means of what magnitude it occurred. So, (b) is the right
answer.

Ans: b

14. India has a vibrant publishing scene, thanks to not only the big publishers but also a lot of quality ........ little publishing houses that
........ it going.

a) conscious, keep

b) mindful, retain

c) cognizant, enjoy

d) apprised, retain 

e) responsive, put

Explanation: Vocabulary skills are needed to crack this question. 

Conscious: Aware of something / having knowledge on something.

Mindful: Aware of something.

Cognizant: Aware of doing something small compared to others, as an auxiliary hand.
Apprised: To inform / tell someone.

Responsive: Giving response to something.

So, the words ‘cognizant’ and ‘enjoy’ suits appropriate to the sentence.

Ans: c

Posted Date : 16-09-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌