• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Data Interpretation

Data Interpretation - Bar Graphs

Model Questions
Directions (Qs.1-5):
Read the data carefully and answer the questions. The bar graph given below shows the number of TV shows watched by five different families - A, B, C, D and E in a month. (IBPS RRB CLERKS - 2020)

1. What is the total number of TV shows watched by the five families together in the month?
1) 130                 2) 140                 3) 132            4) 131                 5) 135
Ans: 3

 

2. What is the sum of the difference of the number of TV shows watched by families A and C and the difference of the number of TV shows watched by families B and D?
1) 12        2) 10        3) 8        4) 7        5) 9
Ans: 5

 

3. What is the ratio of the average of the number of TV shows watched by families C, A and B to the average of the number of TV shows watched by families D and E?
1) 6 : 5                 2) 5 : 6                 3) 4 : 5               4) 5 : 4                 5) None of these
Ans: 3

 

4. The difference between the number of TV shows watched by families A and C is what percentage of the sum of the number of TV shows watched by families D and E together?
1) 13.33%          2) 15.45%          3) 16.36%            4) 20%             5) 8.65%
Ans: 1

 

5. The number of TV shows watched by family B is what percentage more than the difference of the average of the number of TV shows watched by families D and C and half of the number of TV shows watched by family E?
1) 380%            2) 420%             3) 240 %             4) 190%            5) None of these
Ans: 1

 

Directions (Qs.6-10): Study the following graph carefully and answer the questions accordingly. Following graph shows the sale of two brands of milk P and Q in five towns A, B, C, D and E of a state. The numbers are in thousands.

6. The sale of milk brand P in town C is approximately what percent of the sale of P in all the towns together?
1) 17%                2) 35%                3) 25%              4) 20%                5) 75%
Ans: 4

 

7. What is the average sale of Q in all the towns together?
1) 58000              2) 45000              3) 56000           4) 57000             5) None of these
Ans: 5

 

8. What is the respective ratio of the sale of P in town B and the sale of Q in town D?
1) 10 : 13             2) 4 : 3             3) 12 : 13             4) 13 : 10              5) None of these
Ans: 5

 

9. Which of the following statements is true?
1) The average sale of Q in all the towns together is 53,000.
2) The sale of Q in town E is 25% more than the sale in town A.
3) The sale of Q in town B is same as the sale of Q in towns A and D together.
4) The ratio between the sale of P in town A and town C is 14 : 15.
5) The difference between the sale of P in town B and the sale of Q in town D is 15,000.
Ans: 5

 

10. The sale of P in towns C and E together is what percent of the sale in towns A, B and D together?
1) 15%                2) 80%                3) 40%             4) 25%                5) None of these
Ans: 2

 

Directions (Qs.11-15): Study the following graph carefully and answer the questions given below Following graph gives the Profit earned (in Crores) by Three companies A, B & C over the years. 

11. What was the average profit earned by all the three companies in the year 2015?
1) Rs.300 crore                2) Rs.400 crore            3) Rs.350 crore                
4) Rs.520 crore             5) None of these
Ans: 2

 

12. In which of the following years was the difference between the profits earned by company B and company A the minimum?
1) 2010               2) 2011               3) 2012             4) 2014               5) 2015
Ans: 4

 

13. In which of the following years was the total profit earned by all three companies together the highest?
1) 2011               2) 2014               3) 2015             4) 2016               5) None of these
Ans: 4

 

14. What was the approximate percentage increase in the profit earned by company B from 2011 to 2015?
1) 75%               2) 64%               3) 80%               4) 40%               5) 65%
Ans: 3

 

15. What was the difference between the profit earned by company A in 2011 and the profit earned by company C in 2013?
1) 50 crore        2) 1 crore        3) 100 crore           4) 200 crore      5) None of these
Ans: 5

 

Directions: (Qs.16-18): Study the following Bar diagram carefully and answer the questions, which will follow. Following bar graph gives the production of sugar (in lakh tonnes) by three different sugar companies A, B and C over the years 2014 to 2018

16. For which company(s) was the average production over the years 2014-18 maximum ?
1) A               2) C             3) B             4) 1, 2             5) None of these
Ans: 4

 

17. What is the percentage increase in production of company B from 2014 to 2018?
1) 200%              2) 150%              3) 80%              4) 75%           5) None of these
Ans: 5

 

18. What is the ratio of the average production of company A from 2016 to 2018 to the average production of company B for the same period?
1) 11 : 13            2) 17 : 19           3) 23 : 25            4) 33 : 37            5) None of these
Ans: 3

Posted Date : 03-07-2021

 

study-material

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌