• facebook
  • whatsapp
  • telegram

SIMPLE AND COMPOUND INTEREST 

Bits

1. What would be the simple interest obtained on an amount of Rs.48640 at the rate of 6 p.c.p.a. after 2 years?
A) Rs.5208.60             B) Rs.5802.70            C) Rs.5836.80              D) Rs.5928.60

 

2. The simple interest accrued on an amount of Rs.26540 at the end of 5 years is Rs.3981. What is the rate of interest?
A) 3%             B) 8%             C) 6%             D) 4%

 

3. The rate of simple interest for which a sum of money becomes 5 times in 8 years is.... (SSC-CGL 2016)
A) 30%          B) 40%          C) 50%         D) 55%

 

4. A certain sum of money becomes Rs.950 in a span of 3 years and further to Rs.1550 in the span of 7 years at the same rate of simple interest. What would be the amount at the end of 10 years? (in Rs.)
A) 1900              B) 1750             C) 2150              D) 2000

 

5. A certain sum of money amounts to Rs.918 in 2 years and Rs.969 in 3.5 years at simple interest. What is the rate of interest? (SSC-CGL 2017)
A) 4%              B) 5%            C) 6%            D) 8%

 

6. A sum of money invested at compound interest amounts to Rs.1664 at the end of first years and Rs.1730.56 at the end of second year. Find the rate of interest?
A) 6%            B) 5%            C) 7%           D) 4%

 

7. What is the compound interest on a sum of Rs.12000 for 2 5/8 years at 8% p.a, when the interest is compounded annually? (Nearest to a rupee)   (SSC-CGL 2019)
A) Rs.2712           B) Rs.2642           C) Rs.2697            D) Rs.2654

 

8. The Simple Interest on a sum of Rs.50000 at the end of two years is Rs.4000. What would be the compound interest on the same sum at the same rate for the same period (in Rs.) (SSC-CGL – 2019)
A) 8000         B) 4080         C) 4040         D) 4008

 

9. A person lent Rs.10000 to B for 3 years and Rs.6000 to C for 4 years on simple interest at same rate of interest and received Rs.5400 in all from both of them as interest. What is the rate of interest? (SSC-CGL 2017)
A) 10%           B) 12.5%         C) 15%          D) 20%

 

10. A sum of money amounts to Rs.1984 in 3 years at a simple interest. If the rate of interest is raised by 25%, the sum amounts to Rs.2080 during the same period. Find the rate of interest?
A) 6%           B) 8%           C) 5%           D) 3%

 

11. A person lent certain sum of money at 5% per annum simple interest and in 15 years the interest amounted to Rs.250 less than the sum lent. What was the sum lent? (in Rs.) (SSC-CGL 2017)
A) 1000           B) 1500          C) 2400          D) 3000

 

12. On what sum does the difference between Simple Interest and Compound Interest for 3 years at 5% rate be Rs.549?
A) Rs.56000            B) Rs.24000          C) Rs.72000          D) Rs.32000

 

13. When two equal amounts are deposited for 5 years and 3 years at the rate of 7% and 9% per annum respectively and the difference of their simple interest is Rs.475. Then find the deposited amount? (SSC-CGL 2019)
A) Rs.5837.50           B) Rs.6037.50           C) Rs.5992.50            D) Rs.5937.50

 

14. A certain sum of money triples itself in 5 years at simple interest. In how many years it will be five times? (SSC-CGL 2017)
A) 5            B) 8            C) 10            D) 15

 

15. A certain sum of money invested at compound interest doubles in 3 years. In how many years will it become 6 times itself?
A) 3            B) 6            C) 8            D) 4

 

ANSWERS: 1-C; 2-A; 3-C; 4-D; 5-A; 6-D; 7-C; 8-B; 9-A; 10-B; 11-A; 12-C; 13-D; 14-C; 15-B.

Posted Date : 14-04-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

prelims

Previous Papers

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

Model Papers

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌