• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Coded Inequalities

As we are all aware that SBI has recently released a notification for 5454 Junior Assistant posts. In the current COVID-19 pandemic scenario, this notification is like an oasis for bank job aspirants. To be in the final list of selected candidates, a candidate has to score optimum marks in the Logical Reasoning (LR) Section as this section is considered a high-scoring section for any candidate, irrespective of his/ her academic background. In the LR Section, a candidate should start with “Coded Inequalities” so that he/ she can easily score 5 marks out of the 5 marks allotted to this topic in less than 3 minutes and that too without using pen and paper. This should be done in both the Prelims and the Mains exams. Therefore, this topic is very important. So, let us start with the topic “Coded Inequalities” and the different models in the topic that are important for the Prelims.
 

Model I: statement followed by two conclusions and fixed choices.

Directions (Qs.1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statement. The statement is followed by conclusions numbered I and II. Study the conclusions based on the given statement and decide which of the two conclusions follow(s) the given statement.
Give answer as
1) If only conclusion I follows
2) If only conclusion II follows
3) If either conclusion I or II follows
4) If neither conclusion I nor II follows
5) If both conclusions I and II follow

 

1. Statement: P > Q = N M K > R
Conclusions: Ι. P > R ΙΙ. M < P
Explanation: Two opposite symbols between P and R, hence I does not follow. The symbol '>' is common between P and M, P > M is true ⇒ M < P is also true. Hence II follows.
Ans: 2

 

2. Statement: A C E = K G = H
Conclusions: I. A > K   II. C H
Explanation: From the statement A K is true, hence A > K is false. Two opposite symbols between C and H, hence II does not follow  
Ans: 4

 

3. Statement: P S < T = B > N L
Conclusions: I. P < B II. T > L
Explanation: The symbol '<' is common between P and B, hence P < B is true.  The symbol '>' is common between T and L, hence T > L is true. So, both I and II are true
Ans: 5

 

4. Statement: X Z = W < T R > N
Conclusions: I. N < W II. T > X
Explanation: Two opposite symbols between W and N, Hence I does not follow.  The symbol '<' is common between X and T. Hence II follows
Ans: 2

 

5. Statement: A > E D = B H K = F
Conclusions: I. E = H II. H > E
Explanation: From the statement, E H is true ⇒ H E is also true. Hence either I or II follows
Ans: 3

 

Model II: statement(s) followed by two conclusions and individual choices.

Directions (6-10): In these question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement(s) and select the appropriate answer.

6. Statement: K X < S = Q G > A N
Conclusions: I. S > A   II. G > X
1) either conclusion I or II is true
2) both conclusions I and II are true
3) only conclusion II is true
4) neither conclusion I nor II is true
5) only conclusion I is true
Explanation: Two opposite symbols between S and A. Hence I does not follow. The symbol '<' is common between X and G. X < G is true ⇒ G > X is also true. So, only II is true.
Ans: 3

 

7. Statement: A C < H = I T > R S Conclusions I. A < I II. I > S
1) only conclusion II is true
2) either conclusion I or II is true
3) both conclusions I and II are true
4) neither conclusion I nor II is true
5) only conclusion I is true
Explanation: The symbol '<' is common between A and I. Hence conclusion I is true. Two opposite symbols between I and S. So conclusion II is false.
Ans: 5

 

8. Statements: Z > K L < C; W U > K
Conclusions I. L > W  II. C > Z
1) either conclusion I or II is true
2) only conclusion I is true
3) only conclusion II is true
4) both conclusions I and II are true
5) neither conclusion I nor II is true
Explanation: Combining the statements we have W > K L ⇒ W > L is true and L > W is false. Two opposite symbols between Z and C, hence II is false. So, neither I nor II is true.
Ans: 5

 

9. Statement: M K = D S W
Conclusions: I. W < M   II. W = M
1) either conclusion I or II is true
2) neither conclusion I nor II is true
3) only conclusion II is true
4) only conclusion I is true
5) both conclusions I and II are true
Explanation: From the statement M W is true ⇒ W M is also true. Hence, either I or II is true
Ans: 1

 

10. Statements: T < O Z H; N > Z < L
Conclusions: I. N > H  II. T < L
1) only conclusion I is true
2) only conclusion II is true
3) both conclusions I and II are true
4) either conclusion I or II is true
5) neither conclusion I nor II is true
Explanation: Combining the statements, we have N > Z H, from this N > H is true T < Z < L ⇒ T < L is true. Hence, both I and II are true
Ans: 3

 

Model III: Multiple statements and conclusions followed by individual choices.

Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and find out which conclusion(s) follow(s) and select the appropriate answer choice from the given alternatives.

11. Statements: B A; N > A; N = C F; M K > B
Conclusions: I) M A    II) N < F    III) B < F      IV) K > A
1) Only I is true             2) Only II is true
3) Only III is true            4) Only IV is true           5) All are true
Explanation: Combining the statements we have  M K > B A < NC F from this, M A is false;   N < F is false B < F is false;   K > A is true
Ans: 4

 

12. Statements: X < V; S > T; V < S; T O = P
Conclusions: I) O < X     II) S > P    III) X > T     IV) P > T
1) Only I is true          2) Only II is true           3) Only III is true
4) Only IV is true         5) All are true
Explanation: Combining the statements, we have X < V < S > T OP from this, O < X is false; S > P is true; X > T is false; P > T is false
Ans: 2

 

13. Statements: J = K; L = M > H; G K; H > G
Conclusions: I) J > H     II) K < M    III) M < H    IV) J = H
1) Only II is true           2) Only I is true
3) None is true            4) Either I or IV and II are true           5) All are true
Explanation: Combining the statements we have  JK G < H < ML From this J > H is false;  K < M is true M < H is false; J = H is false
Ans: 1

 

14. Statements: A < C > E; K = Z > Y; E L < Y
Conclusions: I) A < Y      II) E Y   III) L < Z     IV) K = L
1) Only I is true            2) Only II is true
3) Only III is true        4) Only IV is true
5) All are true
Explanation: Combining the statements we have A < C > E L < Y < Z K from this A < Y is false; E Y is false L < Z is true; K = L is false
Ans: 3

 

15. Statements: M A < V,  D H = W, D = R > M
Conclusions: I) W < M    II) A D   III) H = M    IV) V > W
1) Only II and IV are true             
2) Only II and III are true
3) None is true           
4) Either III or IV and II are true
5) All are true
Explanation: Combining the statements we have  HW DR > M A < V from this, W < M is false; A D is false H = M is false; V > W is false
Ans: 3

 

Some More Model Questions

Directions (Qs. 1 - 5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statement. The statement is followed by two conclusions numbered I and II. Study the conclusions based on the given statement and decide which of the given conclusion(s) follow(s) from the given statements.
Give answer as
1) If only conclusion I follows.
2) If only conclusion II follows.
3) If either conclusion I or II follows.
4) If neither conclusion I nor II follows.
5) If both conclusions I and II follows.

1. Statement: L K < D M = Q > S
Conclusions: I. M > L II. K < Q

2. Statement: P > N > S T < V = F
Conclusions: I. S P II. V < N

3. Statement: G > C R = K M W
Conclusions: I. C = W II. W < C

4. Statement: C B = D G = F > K
Conclusions: I. F B II. F > B

5. Statement: S < T M = Y > L P
Conclusions: I. Y > S II. P < M

 

Directions (Qs. 6 - 10): In each of the question, relationships between some elements are shown in the statement(s). These statements are followed by conclusions numbered I and II. Read the statements and give the answer.

6. Statements: C < D > E = F, D G, F > H
Conclusions: I. D > H II. G > C
1) If neither conclusion I nor II follows.
2) If only conclusion I follows.
3) If either conclusion I or II follows.
4) If both conclusions I and II follow.
5) If only conclusion II follows. 

 

7. Statements: N < M > L = K > S = U X
Conclusions: I. L > U II. X M
1) If only conclusion II follows.
2) If both conclusions I and II follow.
3) If only conclusion I follows.
4) If either conclusion I or II follows.
5) If neither conclusion I nor II follows.

 

8. Statements: B < N < R > D, N < P
Conclusions: I. P < B II. P > R
1) If either conclusion I or II follows.
2) If only conclusion I follows.
3) If neither conclusion I nor II follows.
4) If only conclusion II follows.
5) If both conclusions I and II follow.

 

9. Statements: K B < C = F N, K < H
Conclusions: I. C = N II. N < C
1) If both conclusions I and II follow.
2) If either conclusion I or II follows.
3) If only conclusion II follows.
4) If only conclusion I follows.
5) If neither conclusion I nor II follows.

 

10. Statements: X < Y < R < A > K, X > G
Conclusions: I. R < K II. G < R
1) If only conclusion I follows.
2) If only conclusion II follows.
3) If either conclusion I or II follows.
4) If neither conclusion I nor II follows.
5) If both conclusions I and II follow.

 

Directions (Qs. 11 - 15): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by conclusions numbered i, ii, iii and iv. Study the conclusions based on the given statements and decide which of the given conclusion(s) follow(s) from the given statements and select the appropriate answer choice from the alternatives.

11. Statements: Z < B; L Z; L < M S; R = T < Z
Conclusions: I) T L ii) Z < S iii) R > S iv) B < M
1) Only i is true             2) Only ii is true
3) Only iii is true          4) Only iv is true           5) All are true

 

12. Statements: C > E; H < G; E < H; G = L Q
Conclusions: i) L < E ii) C G iii) H L iv) Q > H
1) Only i is true          2) Only ii is true          3) Only iii is true    
4) Only iv is true           5) All are true

 

13. Statements: F T = L; K < F; S K; Z = S
Conclusions: i) K < Z ii) F > Z iii) S T iv) Z = K
1) Only i is true                2) Only ii is true
3) Either i or iv            4) Either ii or iii
5) None true

 

14. Statements: Y W > Z; E = D Y; M F < D
Conclusions: i) E > M ii) Z E iii) D W iv) F Y
1) Only ii and iv are true           2) Only i and iii are true
3) None is true          4) Either iii or iv and ii are true
5) All are true

 

15. Statements: M < B A; F = D < M; X > R D
Conclusions: i) D < A ii) R D iii) D < B iv) B > F
1) Only i is true       2) Only ii is true
3) Only iii is true        4) Only iv is true
5) All are true

 

Directions (Qs. 16 - 20): In the following questions, certain symbols are used with the following meanings. Find out which of the given conclusions follow(s) the given statements; select the correct alternative from the given choices. P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q. P # Q means P is not greater than to Q. P $ Q means P is not smaller than to Q. P & Q means P is neither smaller than nor equal to Q. P ∗ Q means P is neither greater than nor equal to Q.

16. Statements: R ∗ N & C @ K $ E;  B # K $ Z @ O
Conclusions: I. N @ O II. C & B
1) If only conclusion II follows
2) If either conclusion I or II follows
3) If only conclusion I follows
4) If neither conclusion I nor II follows
5) If both conclusions I and II follows

 

17. Statements: A & C $ H # N; W # H $ K @ Y; R @ K ∗ B $ G
Conclusions: I. N ∗ B II. B @ N
1) If neither conclusion I nor II follows
2) If only conclusion II follows
3) If only conclusion I follows
4) If both conclusions I and II follows
5) If either conclusion I or II follows

 

18. Statements: P @ R $ B & D # E; F $ C ∗ H @ U & P;  S # K & T ∗ A @ H
Conclusions: I. R ∗ A II. A @ R
1) If only conclusion I follows
2) If either conclusion I or II follows
3) If only conclusion II follows
4) If neither conclusion I nor II follows
5) If both conclusions I and II follows

 

19. Statements: A @ E $ C ∗ K & R; N $ B & P $ Z # D;  M @ D # G ∗ C $ J
Conclusions: I. P @ E II. C $ Z
1) If neither conclusion I nor II follows
2) If both conclusions I and II follows
3) If only conclusion I follows
4) If only conclusion II follows
5) If either conclusion I or II follows

 

20. Statements: K $ B @ C ∗ R; A ∗ C # G @ J ∗ I; N $ L & M # Q
Conclusions: I. N & B II. R # I
1) If only conclusion I follows
2) If either conclusion I or II follows
3) If both conclusions I and II follows
4) If neither conclusion I nor II follows
5) If only conclusion II follows

 

Directions (Qs.21 - 28): In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

21. Statements: P < R E > S; Z E
Conclusions: I. Z > S II. S < P
1) Both conclusions I and II are true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusion II is true

 

22. Statements: F L > A = I R > S
Conclusions: I. L > S II. F R
1) Either conclusion I or II is true 
2) Both conclusions I and II are true
3) Only conclusion II is true
4) Neither conclusion I nor II is true
5) Only conclusion I is true

 

23. Statements: C = L I > P S
Conclusions: I. C > S II. P L
1) Either conclusion I or II is true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion II is true
5) Only conclusion I is true

 

4. Statements: K < L M = N Y < Z
Conclusions: I. L Z II. M < Z
1) Either conclusion I or II is true
2) Both conclusions I and II are true
3) Only conclusion II is true
4) Neither conclusion I nor II is true
5) Only conclusion I is true

 

25. Statements: P < R E > S; Z E
Conclusions: I. Z > P II. R Z
1) Both conclusions I and II are true
2) Only conclusion II is true
3) Either conclusion I or II is true
4) Only conclusion I is true
5) Neither conclusion I nor II is true

 

26. Statement: F > A S < T = E R
Conclusions: I. R S II. E > A
1) Either conclusion I or II is true
2) Only conclusion I is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion II is true
5) Neither conclusion I nor II is true

 

27. Statement: P A > R = T; Z < A > M
Conclusions: I. Z > R II. M < T
1) Only conclusion I is true
2) Both conclusions I and II are true
3) Neither conclusion I nor II is true
4) Only conclusion II is true
5) Either conclusion I or II is true

 

28. Statement: Q < P T = R; P N
Conclusions: I. N R II. Q < N
1) Either conclusion I or II is true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion II is true
5) Only conclusion I is true

 

Answers: 1-2; 2-4; 3-3; 4-1; 5-5; 6-4; 7-3; 8-3; 9-2; 10-2; 11-2; 12-4; 13-3; 14-2; 15-5; 16-4; 17-1; 18-1; 19-1; 20-4; 21-3; 22-4;  23-5; 24-3; 25-1; 26-4; 27-3; 28-3.

Posted Date : 10-06-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌