• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Comparision of Quantities

In quadratic equation questions, two equations with 2 different variables are given. You have to find out the values of the variables and compare them and find the relation between them. Similarly, in some questions information is given in two statements named as Quantity 1 and Quantity 2. You have to study the information along with the question and compare the values derived from Quantity 1 and Quantity 2 then select the answer accordingly. In SBI PO or Clerk exam, a minimum of 5 questions will come from these models.

Directions(Q.1-5): In the following questions, two equations are given. You have to solve both and establish the relation between given variables.
1. I. x2 - 11x + 28 = 0
    II. y2 - 18y + 81 = 0 (SBI Clerk 2018)
Ans:  x < y
Explanation: I. x2 - 11x + 28 = 0
By solving the equation,
x = 7 and 4
II. y2 - 18y + 81 = 0
By solving the equation,
y = 9 and 9
∴ x < y

 

2. I. 2x2 + 9x + 7 = 0
    II. y2 + 4y + 4 = 0
Ans: x = y or the relationship cannot be established
Explanation:
I. 2x2 + 9x + 7 = 0
⇒ 2x2 + 7x + 2x + 7 = 0
⇒ (2x + 7)(x +1) = 0
⇒ 7 x = -1 or -
II. y2 + 4y + 4 = 0
⇒ y2 + 2y + 2y + 4 = 0
⇒ y(y + 2) + 2(y + 2) = 0
⇒ y = -2, -2
∴ relationship can't be established

 

3. I. 3x2 - 14x + 16 = 0
II. 5y2 - 16y + 12 = 0 (SBI Clerk 2018)
Ans: x
Explanation:
I. 3x2 - 14x + 16 = 0
⇒ 3x2 - 6x - 8x + 16 = 0
⇒ 3x(x - 2) - 8(x - 2) = 0
x = 2,
II. 5y2 - 16y + 12 = 0
⇒ 5y2 - 10y - 6y + 12 = 0
⇒ 5y(y - 2) - 6(y - 2) = 0
⇒ 6 y = 2, ¾ \ x y

 

4. I. x2 - 8x + 15 = 0
II. y2 - 12y + 36 = 0
Ans: x <
Explanation:
I. x2 - 8x + 15 = 0
⇒ x2 - 5x - 3x + 15 = 0
⇒ (x - 3)(x - 5) = 0
⇒ x = 3 or 5
II. y2 - 12y + 36 = 0
⇒ y2 - 6y - 6y + 36 = 0
⇒ y(y - 6) - 6(y - 6) = 0
⇒ y = 6, 6
∴  x < y

 

5. I. x2 - 9x + 20 = 0
II. y2 = 16
Ans: x y
Explanation:
I. x2 - 9x + 20 = 0
⇒ x2 - 5x - 4x + 20 = 0
⇒ (x - 5) (x - 4) = 0
⇒ x = 4 or 5
II. y2 = 16
⇒ y =
⇒ y = 4 or -4
∴  x y

 

Directions (Q.6 - 10): In each of the questions below, two equations are provided. On the basis of these you have to find out the relation between p and q.
Give answer 1) if p = q or no relation
Give answer 2) if p > q
Give answer 3) if p < q
Give answer 4) if p q
Give answer 5) if p q
6. 2p2 + 19p + 42 = 0;
4q2 + 43q + 30 = 0 (SBI Clerk 2018)
Ans: 1
Explanation:
2p2 + 19p + 42 = 0
⇒ 2p2 + 12p + 7p + 42 = 0
⇒ 2p(p + 6) + 7(p + 6) = 0
⇒ 7 p = - 6, -
4q2 + 43q + 30 = 0
⇒ 4q2 + 40q + 3q + 30 = 0
⇒ 4q(q + 10) + 3(q + 10) = 0
⇒ 3 q = -10, - ¾
∴ There is No relation

 

7. q2 + q = 2 ; p2 + 7p + 10 = 0
Ans: 5
Explanation:
q2 + q = 2
by solving we get q values as 1 and -2
p2 + 7p + 10 = 0
by solving we get p values as -2 and -5
∴ p q

 

8. 3p2 + 23p + 30 = 0; 6q2 + 13q + 5 = 0 (SBI Clerk 2016)
Ans: 5
Explanation:
3p2 + 23p + 30 = 0
⇒ 3p2 + 18p + 5p + 30 = 0
⇒ 3p(p + 6) +5(p + 6) = 0
⇒ 5 p = - 6, -
6q2 + 13q + 5 = 0
⇒ 6qv + 3q + 10q + 5 = 0
⇒ 3q(2q + 1) + 5(2q + 1) = 0

∴ p q

 

9. p2 + 36 = 12p ; 4q2 + 144 = 48q
Ans: 1
Explanation:
 p2 + 36 = 12p
by solving we get p values as 6 and 6;
4q2 + 144 = 48q
by solving we get q values as 6 and 6
∴ p = q

 

10. 2p2 + 12p + 16 = 0
2q2 + 14q + 24 = 0
Ans: 4
Explanation:
2p2 + 12p + 16 = 0
by solving we get p values as -4 and -2;
2q2 + 14q + 24 = 0
by solving we get q values as -3 and -4
∴ p q

Posted Date : 07-02-2021

గమనిక : ప్రతిభ.ఈనాడు.నెట్లో వచ్చే ప్రకటనలు అనేక దేశాల నుండి, వ్యాపారస్తులు లేదా వ్యక్తుల నుండి వివిధ పద్ధతులలో సేకరించబడతాయి. ఆయా ప్రకటనకర్తల ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి ఈనాడు యాజమాన్యానికీ, ఉద్యోగస్తులకూ ఎటువంటి అవగాహనా ఉండదు. కొన్ని ప్రకటనలు పాఠకుల అభిరుచిననుసరించి కృత్రిమ మేధస్సు సాంకేతికతతో పంపబడతాయి. ఏ ప్రకటనని అయినా పాఠకులు తగినంత జాగ్రత్త వహించి, ఉత్పత్తులు లేదా సేవల గురించి తగిన విచారణ చేసి, తగిన జాగ్రత్తలు తీసుకొని కొనుగోలు చేయాలి. ఉత్పత్తులు / సేవలపై ఈనాడు యాజమాన్యానికి ఎటువంటి నియంత్రణ ఉండదు. కనుక ఉత్పత్తులు లేదా సేవల నాణ్యత లేదా లోపాల విషయంలో ఈనాడు యాజమాన్యం ఎటువంటి బాధ్యత వహించదు. ఈ విషయంలో ఎటువంటి ఉత్తర ప్రత్యుత్తరాలకీ తావు లేదు. ఫిర్యాదులు తీసుకోబడవు.

 

ప్రిలిమ్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌