• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Data Interpretation - Bar Graphs

Directions (1-5) : Study the following graph carefully and answer the questions that follow.
Three different products (in Thousands) produced by a company in five different years

1. What was the total number of all the products produced by the company in the year 2006 and 2008 together?
Ans: 10,750
Exp:Required number of all products =(10+7.5+15+25+30+20) thousand = 10,750
2. What was the average number of Pen-drives produced by the company over all the years together?
Ans: 17,000
Exp: 

3. What is the difference between the total number of Pen-drives and CDs produced by the company together in the year 2008 and the number of Key boards produced by the company in the year 2006?
Ans: 40,000
Exp:
          Required difference = (30 + 25 – 15) thousand
                                             = 40,000
4. What was the respective ratio between the number of Key boards produced by the company in the year 2006, 2007 and 2009?
Ans: 1 : 2 : 1
Exp: Required ratio = 5 : 30 : 15
                                     = 1 : 2 : 1
5. What was the respective ratio between the number of CDs produced by the company in the year 2009 and the number of Keyboards produced by the company in the year 2005?
Ans: 9 : 10
Exp: Required ratio = 22.5 : 25 
                                      = 225 : 250 
                                      = 9 : 10
Directions (6-10) : Study the following graph and answer the questions that follow. Number of Appeared Candidates and Passed candidates (in hundreds) in a test from seven different Institutions
    
6. What is the difference between the number of candidates appeared from institutions- B, C, D and F together and candidates passed from institutions- A, E and G together?
Ans: 1,000
Exp: Required difference = (1400 + 700 + 1200 + 600) - (1200 + 1200 + 500)
                                              = 3900 – 2900 = 1000                          
7. What is the average number of candidates passed from all the institutions together?
Ans: 700
Exp: Average Number of candidates passed out from all the institutions together

8. Number of candidates passed from institutions- C and E together is approximately what percentage of the total number of candidates appeared from institutions A and G together?
Ans: 67
Exp:

9. From which institution the difference between the appeared candidates and passed candidates is maximum?
Ans: D
Exp: Institution D has the maximum difference.
Difference = 1200 – 400 = 800
10. What is the respective ratio between the number of candidates who have failed from institution B and the number of candidates who have appeared from institutions-F?
Ans: 2 : 3
Exp: Required ratio = 400 : 600 = 2 : 3
Directions (11-15) : Study the following graph carefully and answer the questions that follow.
Water level of four major rivers (in meters) in four different months
Water level of four rivers

11. What was the respective ratio between the level of River-C in September and the water level of River-B in June?
(1) 91 : 101     (2) 94 : 101   (3) 51 : 103    (4) 31 : 101   (5) None of these
Ans: None of these
Exp: Required ratio = 184 : 202 = 92 : 101
12. If the danger level of all the four rivers is above 215m, which river has not crossed the danger level in August but has crossed the danger level in July?
Ans: River-B
Exp: It is river – B.
13. What is the average water level of River-A in all the four months together?
Ans: 210.75m
Exp:

14. In which river and in which month respectively the water level is highest?
Ans: River – D in August
Exp: It is obvious from the graph.
15. If the water level of River – A in July is decreased by 20 percent, then what will be the water level of River – A in July?
Ans: 164 m.
Exp:


Directions (16-20) : Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
Number of televisions (in thousands) manufactured by three different companies in six different years

16. If 25 per cent of the number of televisions manufactured by company A over all the years together were black and white, then what was the number of colored televisions manufactured by company-A over all the years together?
Ans: 1.8 lakhs
Exp: Total number of televisions manufactured by company-A
=(30 + 35 + 35 + 40 + 45 + 55) thousand
= 240 thousand
... Required number of coloured televisions

= 180 thousand = 1.8 lakhs
17. If the cost of manufacturing one television in the year 2008 was Rs.12000, then what was the total expenditure of company C for manufacturing all the televisions in the same year?
Ans: Rs. 42 crore
Exp: Required expenditure = (12000× 35000)= 42,00,00,000 = 42 crore
18. What was percentage increase in the number of televisions manufactured by company-C in year 2008 as compared to the previous year?
Ans: 40
Exp:


19. What was the approximate average number of televisions manufactured by company B over all the years together?
Ans: 40,833
Exp:

20. What was the respective ratio between the number of TV's manufactured by company-B in year 2006 and the number of TV's manufactured by company-A in year 2005?
Ans: 9 : 7
Exp: Required ratio = 45 : 35 = 9 : 7
Directions (21-25) : Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
Number of students (in hundreds) from two different schools who qualified in an exam in six different years

21. What was the approximate per cent increase in the number of students who qualified in the exam from school-Q in the year 2007 as compared to the previous year?
Ans: 45
Exp:

22. What was the respective ratio between the number of students who qualified in the exam from School-P in the year 2005 and the number of students who qualified in the exam from school-Q in the year 2008?
Ans: 17 : 18
Exp: Required ratio = 85 : 90 = 17 : 18
23. What was the difference between the total number of students who qualified in the exam in the year 2005 from both the schools together and the total number of students from school-Q who qualified in exam over all the years together?
Ans: 30,000
Exp: Total number of students from school Q who qualified over the years
                                    = (60 + 55 + 80 + 90 + 75 + 85) × 100 = 44,500
Required difference = 44,500 – (85 + 60) × 100
                                    = 44500 – 14,500 
                                    = 30,000
24. Total number of students who qualified in the exam from school-P over all the years together was approximately what percentage of total number of students who qualified in the exam from both the schools together in the years 2006 and 2007 together?
Ans: 147
Exp: Total number of students from school P who qualified over the years
                      = (85 + 80 + 95 + 65 + 40 + 90) × 100 = 45,500
          Total number of students who qualified from both schools in 2006 and 2007
                      = (80 + 55 + 95 + 80) × 100 = 31,000
Required percent
                       
25. If 40 per cent of the total students who qualified in the exam from both the schools together over all the years are females, then what was the total number of males who qualified in the exam over all the years from both the schools together?
Ans: 54,000
Exp: Total number of males who qualified over the years from both the schools together            
            = 60% of (45,500 + 44,500)
            


 G.S. Giridhar
 

Posted Date : 07-02-2021

 

మెయిన్స్‌

పాత ప్రశ్నప‌త్రాలు

 

విద్యా ఉద్యోగ సమాచారం

 

నమూనా ప్రశ్నపత్రాలు

 

లేటెస్ట్ నోటిఫికేష‌న్స్‌